Διάδρομοι και Ψίθυροι

Στα παράδοξα της αγοράς των τελευταίων ημερών καταγράφεται η σχετική απουσία μεγάλων πωλητών και πακέτων. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι σημαντικοί θεσμικοί παίκτες που τους προηγούμενους μήνες σταδιακά «άδειασαν» θέσεις από τίτλους όπου πριν είχαν μεγάλες τοποθετήσεις, πλέον είτε επέστρεψαν και κρατούν τώρα τις νέες τους θέσεις είτε σκέφτονται να επανακάμψουν. Για του λόγου το αληθές, και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου -φανταστείτε λοιπόν τα του «επικού» Ιανουαρίου- δείχνουν πως οι ξένοι επενδυτές ανέκαμψαν, αυξάνοντας το ποσοστό κεφαλαιοποίησης που κατέχουν στο ΧΑ στο 50,9% από 49,1% τον Νοέμβριο του 2011.

Ένα παράδοξο ακόμη είναι το γεγονός πως στο ράλι των προηγούμενων ημερών οι μετοχές που ξεχώρισαν -πλην τραπεζών- προέρχονταν μεν από τον 20άρη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά δεν ήταν στην «πρώτη γραμμή» των συστάσεων των αναλυτών. Με δυο λόγια, η πραγματικότητα «προσπέρασε» και τις προβλέψεις πολλών, ενώ ξεχώρισαν και χαρτιά που κανείς δεν… «έβλεπε».

Σε απόλυτους αριθμούς και με τριψήφια ποσοστά ανόδου ξεχώρισαν τις τελευταίες ημέρες η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς. Οι δύο πρώτες για ευνόητους λόγους. Εντυπωσιακή η επίδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και η Εθνική, που για τα δεδομένα της είδε να ανατιμάται κατά 70% περίπου.

ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Σιδενόρ, Χαλκόρ, ΓΕΚ Τέρνα. Από τις μετοχές που ξεχώρισαν τις τελευταίες ημέρες. Λογικό, υποστηρίζουν πολλοί, καθώς και λόγους για να «τρέξουν» έχουν και είχαν πιεστεί σημαντικά σε όλη τη διάρκεια του 2011.

Στους συνήθεις πρωταγωνιστές και οι τίτλοι του Τιτάνα, του Αστέρα αλλά και η Μέτκα. Δεν χρειάζονταν, βέβαια, ένα μίνι ράλι, καθώς ήδη υπεραπέδιδαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά τώρα αποδεικνύουν πως είναι από τα χαρτιά που θα στηρίξουν μια γενικευμένη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ.


Σχολιάστε εδώ