Δεν προχωρούν εκλογικές διαδικασίες στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, άρα εκλογή κεντρικών οργάνων και ηγεσίας, και από κοντά δεν προχωρούν και οι διαδικασίες για την εκλογή κεντρικών οργάνων της ΠΑΣΠ. Η κατάσταση είναι μοναδική, καθώς η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είχε πάρει πέρυσι τον Μάιο απόφαση να προχωρήσει σε Συνέδριο, αλλά όπως εξελίσσονται οι πολιτικές εξελίξεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι έναν χρόνο μετά δεν θα έχει γίνει τίποτε. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο συνέδριο της πράσινης Νεολαίας είχε γίνει το 2007 και ήταν μάλιστα καταστατικό και επανίδρυσης! Σημειώνουμε ότι με βάση το καταστατικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΠΑΣΠ, οι θητείες όλων των οργάνων έχουν λήξει από καιρό, με οποιαδήποτε ανάγνωση ή διάθεση και αν προσεγγίσει κανείς τα κείμενα. Για παράδειγμα, αρκεί να αναφέρουμε ότι αν γίνει εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχουν στελέχη της Νεολαίας που έχουν εκλεγεί σε θεσμική θέση (και γι’ αυτό θα συμμετέχουν) πριν από πέντε χρόνια! Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ θα έχει θητεύσει στη θέση του, θα έχει ολοκληρώσει και τη στρατιωτική του θητεία και ακόμη θα είναι γραμματέας. Ο δε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, παρότι έχει θητεία στο αξίωμα κατά ένα έτος λιγότερο από τα άλλα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον χρόνο της θητείας του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχουν εκλεγεί στελέχη που δεν βρίσκονται πια στον χώρο τού ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν αποχωρήσει προς άλλες πολιτείες ή προς το σπίτι τους, απογοητευμένα από την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών. Επίσης σημειώνουμε ότι είναι πολλά τα στελέχη της Εθνικής Αντιπροσωπείας που βρίσκονται πλέον ηλικιακά εκτός της Νεολαίας, αν και σε αυτό δεν υπάρχει καταστατικό πρόβλημα, καθώς η θητεία στα όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν διακόπτεται λόγω ηλικίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ιπποκράτους, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν διαδικασίες ταυτόχρονα με τις διαδικασίες του κόμματος, αν και κάποιοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο για λόγους οικονομίας. Ωστόσο οι πιο ρεαλιστές θεωρούν πιθανότερο το σενάριο οι διαδικασίες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος, αλλά να έχουν ολοκληρωθεί οπωσδήποτε πριν από το συνέδριο του κόμματος. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει το απίθανο φαινόμενο να συμμετέχουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως νεολαίοι άνθρωποι που ούτε νέοι είναι πλέον (τουλάχιστον καταστατικά) ούτε ανήκουν πλέον (κάποιοι) στο ΠΑΣΟΚ, ενώ θα έχουν εκλεγεί στις θέσεις τους προ πενταετίας!

****

Γαλάζιες δράσεις

Δυνατά μπαίνει στον Φεβρουάριο και στην καυτή πολιτική περίοδο που ακολουθεί η ΟΝΝΕΔ, επιλέγοντας όμως (αρχικά) δράσεις τοπικής εμβέλειας. Καταρχάς αναμένουμε αμέσως, στο επόμενο δεκαήμερο, να εκδηλωθεί πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα, που θα έχει σημαντικό τοπικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι οι γαλάζιοι, σε συνεργασία με δήμους, θα αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να ομορφύνουν και να καλλωπίσουν δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και πλατείες, με δενδροφυτεύσεις, καλλωπίσεις, καθαρισμούς, εγκατάσταση καθισμάτων και άλλα παρόμοια. Η δράση αυτή θα «τρέξει» σε τουλάχιστον δέκα περιοχές, ώστε να καλλιεργηθεί η συνεργασία της ΟΝΝΕΔ με τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον ο Τομέας Περιβάλλοντος της ΟΝΝΕΔ θα διοργανώσει σε τουλάχιστον πέντε πόλεις ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Οι δράσεις αυτές είναι πρωτότυπες για τη γαλάζια οργάνωση, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι «εμπνέεται» από αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικοτήτων, χωρίς κόμπλεξ. Η ΟΝΝΕΔ θα διοργανώσει τρεις εκδηλώσεις στην περιφέρεια για τον τουρισμό. Στον προγραμματισμό βρίσκονται η Λαμία (για τον ιαματικό τουρισμό), η Δράμα (για τα χιονοδρομικά κέντρα) και η Καρδίτσα. Οι γαλάζιοι δίνουν έμφαση στα τοπικά ζητήματα και επιλέγουν να εξειδικεύσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τοπικά θέματα, αντί να αναπαράγουν γενικές θέσεις. Τέλος την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν μάλλον και πάλι τα τακτικά, όπως φιλοδοξούσαν, debates της ΟΝΝΕΔ στα κεντρικά της γραφεία, τα οποία είχαν διακοπεί για τις γιορτές και δεν ξεκίνησαν ακόμη. Ως πρώτο θέμα του 2012 ακούμε ότι επιλέγεται το «ΜΜΕ και πολιτική: ποιος επηρεάζει ποιον» (ή κάπως έτσι), με καλεσμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους (ή ανθρώπους που έχουν και τις δύο ιδιότητες), τους οποίους όμως οι γαλάζιοι δεν επιβεβαιώνουν ακόμη.

****

«Κλειδώνει» η κατάργηση της ΓΓΝΓ

Αυτή η στήλη σας έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια όλες τις συζητήσεις, τις επίσημες αλλά και παρασκηνιακές, εξελίξεις σχετικά με την κατάργηση ή μη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Μόλις προ τεσσάρων εβδομάδων γράψαμε για την εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα άμεσης κατάργησης της ΓΓΝΓ, σας παρουσιάσαμε τις εναλλακτικές εισηγήσεις που έχει στα χέρια της η Άννα Διαμαντοπούλου, τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η απόφαση έχει σχεδόν «κλειδώσει» στον στενό κύκλο των ανθρώπων που αποφασίζουν. Πιθανότατα λοιπόν θα δούμε τις επόμενες ημέρες (πλην εξαιρετικών πολιτικών εξελίξεων) το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση της ΓΓΝΓ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκρίνεται η συγχώνευση δύο γενικών γραμματειών (Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης) με ταυτόχρονη υποβάθμισή τους σε επίπεδο (μίας, κοινής) γενικής διεύθυνσης. Όλες οι δραστηριότητες που δεν είναι αμιγώς κρατικές (της γενικής κυβέρνησης) θα ασκούνται από το (νέο, ενιαίο) Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που αποτελείται από τα παλιά Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, Ινστιτούτο Νεολαίας και Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων που συγχωνεύθηκαν προ τριμήνου στον νέο φορέα. Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, πιο «επίσημες», εξακολουθεί και υπάρχει το σενάριο δημιουργίας ενιαίας Ειδικής Γραμματείας, το οποίο όμως η στήλη μας δεν βλέπει να έχει πιθανότητες επιτυχίας, παρά τη θέληση παραγόντων του υπουργείου. Η πίεση που ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Παιδείας για μείωση όλων των διοικητικών δομών είναι αφόρητη. Θυμίζουμε ότι ως «μπούσουλας» της συγχώνευσης υπηρεσιών των υπουργείων χρησιμοποιείται η έκθεση του ΟΑΣΑ που προβλέπει την κατάργηση τουλάχιστον δεκαέξι γενικών και ειδικών γραμματειών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, που κατά τις πληροφορίες μας είναι το επικρατέστερο, στο υπουργείο Παιδείας θα παραμείνουν μόνο τρεις γενικές γραμματείες (ΓΓ Υπουργείου, ΓΓ Θρησκευμάτων, ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας) από τις σημερινές οκτώ (ειδικές και γενικές) γραμματείες, που παλαιότερα ήταν και περισσότερες… Το ζήτημα της κατάργησης και της χρησιμότητας (ή μη) της ΓΓΝΓ, καθώς και γενικότερα το θέμα των πολιτικών για τους νέους θα συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα στις 18:00 στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία» του Kontra Channel.

****

Συνεχίζεται η κόντρα
για τα ναρκωτικά

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ κορύφωσαν (αλλά δεν σταμάτησαν) τις εκδηλώσεις τους ενάντια στον νέο «κώδικα ναρκωτικών» με συλλαλητήριο στην Αθήνα και ειδική συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα. Στο συλλαλητήριο της ΚΝΕ, που συμμετείχαν εκατοντάδες (περίπου χίλια) μέλη της, ακούγονταν μαχητικά συνθήματα όπως «όχι στη μαστούρα και την υποταγή, αγώνας, ρήξη ανατροπή», «θέλουν ελεύθερα ναρκωτικά κυβέρνηση, Συνασπισμός και αφεντικά» και «το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά, δώστε στα παιδιά σας τα ναρκωτικά». Ωστόσο η σημαντικότερη εξέλιξη που φαίνεται να οδηγεί το νομοσχέδιο στις ελληνικές καλένδες (μη εισαγωγή στην ολομέλεια) είναι η αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος όψιμα, και πολύ μετά το ΚΚΕ, αντέδρασε έντονα και απείλησε μέχρι και με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν το νομοσχέδιο συζητηθεί περαιτέρω. Η ΚΝΕ, βέβαια, θεωρεί και με βάση σχετική ανακοίνωση του ΚΣ που μας έστειλαν αργά την Παρασκευή το βράδυ, ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης οφείλεται στις δικές της αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της λαϊκής τάξης. Από την άλλη το νομοσχέδιο υπερασπίστηκαν μέσα στην εβδομάδα, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόβλεψη περί μη ποινικής αντιμετώπισης του χρήστη, διάφορες συλλογικότητες, φορείς και μικρότερα κόμματα, ενώ επίσημες ανακοινώσεις εξέδωσαν υπέρ του νόμου (με επιφυλάξεις και αιτούμενα) τόσο η Νεολαία ΣΥΝ όσο και οι Νέοι-Νέες της Δημοκρατικής Αριστεράς.

****

Μαθητές σε δράση

Ένα νέο πρόγραμμα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί κατάργησής της. Άλλωστε, και αν αυτή συμβεί αμέσως, κάποια προγράμματα θα συνεχίσουν να τρέχουν. Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών (ΠΥΠΜ) και κινείται στα χνάρια του παλαιότερου Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Νέων, που έτρεξε το 2010, αν και είχε δημιουργήσει συζητήσεις. Το νέο πρόγραμμα έχει στόχο να στηρίξει πρωτοβουλίες, δράσεις και παρεμβάσεις που διοργανώνονται με γνώμονα τον εθελοντισμό από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους στο ευρύτερο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και των σχολικών δραστηριοτήτων, υπό την εποπτεία των Σχολικών Επιτροπών και των κατά τόπους Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας. Ως ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος ορίζονται η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των μαθητών σε συλλογικές δραστηριότητες, η υποστήριξη της δημιουργικότητας και της λήψης πρωτοβουλιών δράσης, η εξοικείωσή τους με το πνεύμα του εθελοντισμού, την προαγωγή της υπεύθυνης δράσης και την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, η υλοποίηση δράσεων που προάγουν την καινοτομία και την επιδίωξη αριστείας και η προβολή υγιών νεανικών προτύπων.

****

Τρόμαξαν οι Ευρωπαίοι από την ανεργία των νέων

Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα για την ανεργία των νέων σε ελληνικές εφημερίδες, σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου αλλά και τα συνεχή ρεπορτάζ σε εφημερίδες όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, οι ηγέτες της Ευρώπης αντιλήφθηκαν, επιτέλους, ότι η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου περιλαμβάνεται επιτέλους η παραδοχή ότι η δημοσιονομική κατάσταση εξομαλύνεται, αλλά το πρόβλημα τις ανεργίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σας έχουμε παρουσιάσει πολλάκις τα απογοητευτικά ποσοστά νεανικής ανεργίας της χώρας μας, τα οποία ωστόσο ξεπερνά η Ισπανία. Στην τελευταία έκθεση της EUROSTAT σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν άνεργο σχεδόν έναν στους δύο νέους κάτω των 25 ετών. Και στη χώρα μας, δυστυχώς, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αυτό έχει προβληματίσει τους ηγέτες της Ευρώπης, καθώς αντιλαμβάνονται με τρόμο ότι τα πιο δυναμικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι πολύ κοντά σε ριζοσπαστικές και δυναμικές αντιδράσεις. Το Συμβούλιο της ΕΕ πήρε λοιπόν απόφαση να ανακατανείμει κονδύλια, να βοηθήσει τεχνικά η Κομισιόν τα κράτη μέλη να εμπλακούν περαιτέρω σε χρηματοδοτήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με στόχο αμέσως, μέχρι τον Ιούνιο, να υπάρξουν νέα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης και της κατάρτισης με έμφαση στους νέους, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες (δηλαδή σε εμάς και την Ισπανία). Γι’ αυτόν τον λόγο αναμένουμε αμέσως, εντός Φεβρουαρίου, επίσκεψη κλιμακίου της Κομισιόν, πιθανότατα και του ίδιου του Μπαρόζο, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις ανακατανομής κονδυλίων σε δράσεις απασχόλησης και να βρεθεί τρόπος δρομολόγησης επιπλέον χρημάτων. Τόσο ο πρόεδρος της Κομισόν (με βάση δική του πρόταση) όσο και το Συμβούλιο δεσμεύθηκαν ότι στοχεύουν κάθε νέος, μόλις τελειώσει την εκπαίδευσή τους, να βρίσκει σε ελάχιστους μήνες είτε θέση εργασίας, είτε θέση μαθητείας είτε θέση αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε κανείς να μη βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Δεδομένων των συνθηκών, είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, αναμένουμε τις συγκεκριμένες κινήσεις και ευελπιστούμε ότι όλα αυτά δεν θα αποδειχθούν «κούφια λόγια Βρυξελλών»…

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Σουξέ
Μεγάλο σουξέ έχει γνωρίσει σε πολλά (δεξιά και ακροδεξιά) ιστολόγια το σχόλιο της στήλης για τη συνέντευξη Παπαμιμίκου στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία», όπου αποκάλυψε το πώς εμπνεύστηκε τον γαλάζιο πολυχώρο openplace. Σχεδόν αναρχοαυτόνομο παρουσιάζουν τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.
Χρωματικές προτιμήσεις
Η ΟΝΝΕΔ κυκλοφόρησε διαδικτυακά κατακόκκινη αφίσα με τίτλο «Ό,τι ομάδα και αν είσαι, κερδίζεις», η οποία αφορά τη γαλάζια στήριξη στην εθελοντική αιμοδοσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Σε πολλούς άρεσε και σε όσους (πρασινοκίτρινους) δεν άρεσε, δεν μίλησαν. Δημόσια…
Γαλάζιες αφραγκίες
Ακούμε κάτι φήμες ότι τα παιδιά της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους ακόμη και τις φωτοτυπίες που μοιράζουν. Το κόμμα δεν έχει πλέον χρήματα να τους δώσει ούτε για μελάνι στα φωτοτυπικά! Διότι το χαρτί το αγοράζουν εδώ και καιρό μόνοι τους…
Οικονομικές λύσεις
Στη Μεσογείων ψάχνουν τρόπους να βρουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη χρηματοδότησης από το κόμμα. Η λύση που ακούμε ότι εξετάζεται, διότι μπορεί αμέσως να προχωρήσει και να έχει απόδοση (ιδίως εν όψει εκλογών), είναι η κλασική λύση της έκδοσης κουπονιών της γαλάζιας νεολαίας, με τα οποία τα χρήματα θα μείνουν στην ΟΝΝΕΔ και όχι στο κόμμα. Θυμίζουμε ότι η γαλάζια νεολαία έχει πάρα πολλά χρόνια να εκδώσει κουπόνια…
Εκπλήξεις
Κάτι μας λέει ότι για να ξεκινάει δράσεις και εκδηλώσεις η ΟΝΝΕΔ, σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της «μεγάλης έκπληξης» που ετοιμάζουν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο αριθμός επτά θα παίζει ρόλο. Επτά εκδηλώσεις, επτά προτάσεις, επτά εκπλήξεις, κάτι από αυτά (ή όλα μαζί) θα είναι. Σύντομα, εντός Φεβρουαρίου, θα μάθουμε…
Νέα Μέσα
Το ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει όσο μεγαλύτερο άνοιγμα μπορεί σε νέους ανθρώπους είναι γνωστό. Τελευταία κίνηση, στα τέλη της εβδομάδας, είναι ο ορισμός της νεαρής επιχειρηματία Δέσποινας Μπακάλη στη θέση του συμβούλου επικοινωνίας για θέματα νέων (διαδκτυακών) Μέσων, με απόφαση του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Μουρούτη. Από όσα μαθαίνουμε, η Δέσποινα Μπακάλη θα είναι επίσης υποψήφια στη δύσκολη Β’ Αθήνας.
Παραίτηση με σημασία
Θέμα έγινε στον χώρο των ΜΜΕ η παραίτηση, τις προηγούμενες ημέρες, του Γιάννη Παππά από τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή του Πήγασου (του Γιώργου Μπόμπολα). Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο Γιάννης Παππάς έχει θητεύσει στο ΕΓ και ως αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στα Δωδεκάνησα. Αυτός ήταν και ο λόγος της παραίτησης που οι μη μυημένοι έψαχναν…
Σκληρός
Το ότι ο υπεύθυνος Λεκανοπεδίου της ΟΝΝΕΔ συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» της οργάνωσης είναι γνωστό. Μάθαμε επίσης ότι ο Δημήτρης Σακαρετσάνος συμμερίζεται και αναπαράγει το σλόγκαν «Πεινάς; Φάε τον ΠΑΣΟΚο της γειτονιάς», επιβεβαιώνοντας το προφίλ του.
Απώλεια
Μάθαμε ότι ο Τάσος Ρόκας, γνωστό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Αττική, έχασε τη μάχη με τη ζωή, μόλις στα είκοσι τρία του χρόνια. Παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, ήταν ένας γαλάζιος μαχητής που έδινε κουράγιο και μαθήματα ζωής στους συναγωνιστές του. Γι’ αυτό και τα γαλάζια παιδιά τον αποχαιρέτισαν με δάκρυα και συγκίνηση…
Σχόλια
Μάθαμε ένα σχόλιο που ακουγόταν στους διαδρόμους της Ιπποκράτους, αμέσως μετά την ανακοίνωση συμπόρευσης Βενιζέλου-Λοβέρδου. Κάποια πράσινα νεαρά στελέχη έλεγαν «ένα σχόλιο στον «Βηματοδότη» και ένα σχόλιο στον «Νέο Πολίτη», στο «ΠΑΡΟΝ», την ίδια Κυριακή, αρκούσαν για να αποχωρήσει ο Λοβέρδος από τη μάχη της ηγεσίας». Πράσινες κακίες και υπερβολές, αλλά… σε τι άραγε ακριβώς να αναφέρονται;
Ονοματοδοσία
Μετά τους LORDI ή ΛΟΡΔΙ (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) της (αειμνήστου) πράσινης τρόικας, έχουμε τώρα και άλλα «βαφτίσια». Πλέον θα ακούμε για «αγαπούλες» LO…VE (Λοβέρδος – Βενιζέλος), αν και κάποιοι πράσινοι προτιμούν το ΒΕΛΟ, που έχει ως πρώτο συνθετικό τον Βενιζέλο…
Άνοιγμα
Μπορεί τα ΜΜΕ να έχουν κατακλυστεί από την επιρροή της υποψηφιότητας Βενιζέλου, ειδικά μετά την κίνηση Λοβέρδου, αλλά εμείς μαθαίνουμε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει μεγάλο άνοιγμα σε μεσαία στελέχη του κινήματος και της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα. Τελευταία παραδείγματα, πέρα από τους κομματικούς ειδικά για τη νεολαία, η Πάτρα (με τον ειδικό πασοκικό συμβολισμό), όπου συγκέντρωσε όλες τις τάσεις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και των τοπικών ΠΑΣΠ, αλλά και ο Πειραιάς με την ηγεσία των εκεί ΠΑΣΠ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Από κοντά φυσικά και πολλοί κομματικοί, ακόμη και βουλευτές (που κανείς δεν περίμενε), από όσα μας είπαν…
Παρατσούκλι
Το πώς συνέδεσαν κάποιοι νεαροί πράσινοι το θέμα της διαδικτυακής επίθεσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, δεν το καταλάβαμε. Έχουν άλλωστε έφεση σε αυτά οι πράσινοι, με νοηματικές διαδρομές που οι εκτός ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνονται. Είδαμε όμως ότι κυκλοφορεί νέο παρατσούκλι: «ανώνυμοι βενιζελικοί»…
Συμπτώσεις
Στην εκπομπή για τα ναρκωτικά στο Kontra μίλησε και ο νεαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι και τα δύο νομοσχέδια για τους νέους (παιδεία και ναρκωτικά) είχαν τον ίδιο ως εισηγητή. Απλώς την πρώτη φορά έγινε υφυπουργός και ο νόμος ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία, ενώ τώρα κοντεύει να πέσει η κυβέρνηση για το θέμα.
Καθυστέρηση
Δεν θέλουμε να αυτοπαινευτούμε, αλλά οι συμπτώσεις βγάζουν μάτι… Μετά τα δημοσιεύματά μας και μετά την εκπομπή για τα ναρκωτικά στο Kontra Channel, όπου ήταν προσκεκλημένοι, εδέησαν τόσο η Νεολαία ΣΥΝ όσο και οι Νέοι της ΔΗΜΑΡ να βγάλουν ανακοίνωση με τη θέση τους για το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών…
Απουσία
Είναι απορίας άξιο γιατί η ΚΝΕ αποφάσισε να απέχει από τη δημόσια συζήτηση (όλων) των πολιτικών νεολαιών για το θέμα των ναρκωτικών, στην ανωτέρω εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία», όταν η ίδια έχει σηκώσει στα ύψη το ζήτημα. Ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πώς εμπλέκεται η θέση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά με οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη ή σκοπιμότητα του Κόμματος, ειδικά όταν δεν αφορά καθόλου τους νέους…
Ανεβασμένοι τόνοι
Μέχρι τη Τρίτη που έγινε η συζήτηση για τα ναρκωτικά στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία», η Νεολαία ΛΑΟΣ και το κόμμα δεν είχαν σηκώσει ιδιαίτερα το ζήτημα. Στην εκπομπή ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ, αφού διαφώνησε με την αποποινικοποίηση της χρήσης, ζήτησε ισόβια ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών, «αφού δεν έχουμε τη θανατική ποινή», όπως είπε (και ανατριχιάσαμε…). Από την επόμενη ημέρα ο Γιώργος Καρατζαφέρης σήκωσε το θέμα μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, απειλώντας με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Λέτε να ακούει τους μικρούς;
Γκαντεμιά;
Τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα ότι η Νεολαία ΛΑΟΣ «χάνει» τα στελέχη της που ασχολούνται με το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ). Ακούσαμε ότι ο εκλεγμένος στην Εκτελεστική του ΕΣΥΝ Δημήτρης Ζιαμπάζης αποχώρησε από τη ΝΕΟΣ. Το ίδιο είχε γίνει παλαιότερα και με τους Ρένο Αρβανίτη και Γιάννη Χρύση, οι οποίοι (αφού ψάχτηκαν) προσχώρησαν στην Δημ.Συμ. Τι γίνεται τελικά; Είναι «γκαντέμικο» το ΕΣΥΝ για τη Νεολαία ΛΑΟΣ;
Βαριοπούλα
Η φωτογραφία Βορίδη με το τσεκούρι, από τα φοιτητικά του χρόνια τη δεκαετία του ’80, είναι γνωστή. Τώρα όμως κυκλοφορεί φωτογραφία του «πιο καλού μαθητή» του, του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου, προέδρου της ΝΕΟΣ, με… μεγάλη βαριοπούλα! Όχι, μην ανησυχείτε, δεν ήταν σε επεισόδια ή σε δημόσιο χώρο. Ανακαίνιση έκαναν στα γραφεία…
Χρωστούμενα
Μήπως, πριν καταργηθεί η ΓΓΝΓ και αποχωρήσει ο ΓΑΠ (και) από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσει η ΓΓΝΓ να δώσει στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που «χρωστά» από τους διαδικτυακούς διαλόγους με τον ΓΑΠ που διοργάνωσαν παλαιότερα; Διότι εμείς δεν ξεχνάμε… Εκτός και αν οι «δημόσιες δεσμεύσεις» ήταν «λόγια του αέρα»…


Σχολιάστε εδώ