Αλλαγή διαπραγματευτή στο Κυπριακό, κοινής αποδοχής, ζήτησε η αντιπολίτευση

Κοινός τόπος του χώρου της αντιπολίτευσης ήταν η άσκηση κριτικής στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο Green Tree.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν έμεινε πιστός στη γραμμή των τριών όχι, με την οποία τον θωράκισε το Εθνικό Συμβούλιο κατόπιν δικής του παράκλησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι τήρησε πιστά τα τρία όχι στην επιδιαιτησία, στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και στην πολυμερή διάσκεψη. Παρ’ όλ’ αυτά, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Green Tree άλλα λέει: ότι ως το τέλος Μαρτίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλαξάντερ Ντάουνερ θα υποβάλει έκθεση ενώπιον του κ. Μπαν και αυτός θα κρίνει εάν θα προχωρήσει στη σύγκλιση πολυμερούς ως το τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου και πάντως πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν τρία ζητήματα:

1. Αλλαγής του διαπραγματευτή στο Κυπριακό. Δηλαδή να μην είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο που θα έχει και την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου. Ειδικότερα ο ΔΗΣΥ ζήτησε να γίνει η αλλαγή από τώρα και να συνεχιστούν οι συνομιλίες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.

2. Την αποπομπή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλαξάντερ Ντάουνερ, λόγω της εχθρικής στάσης του.

3. Την ελλιπή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο.

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την αντιπολίτευση και ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού διερωτήθηκε ποιο θα είναι το μήνυμα που θα δοθεί στη διεθνή κοινότητα εάν ζητηθεί αποπομπή Ντάουνερ.

Πάντως, λίγο αργότερα και το ΑΚΕΛ ψήφιζε ενώπιον της Βουλής ψήφισμα στο οποίο η στάση Ντάουνερ θεωρείται ως υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και μια μερίδα των βουλευτών του ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να ψηφίσουν τροπολογία με την οποία θα ζητείτο ευθέως η αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.

Παραίτηση
Χριστόφια

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε διά ζώσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια να παραιτηθεί, διότι αυτή θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία την οποία θα μπορούσε να προσφέρει στον τόπο.


Σχολιάστε εδώ