Έπεσαν οι μάσκες!..
ΥΠΟ τις απειλές των ευρωπαίων εταίρων, τους εκβιασμούς της «τρόικας» και κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» της χρεοκοπίας βρίσκεται η κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Οι στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι οι πλέον κρίσιμες από τη μεταπολίτευση και μετά, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία του έθνους για τις προσεχείς δεκαετίες. Τα προηγούμενα 24ωρα «έπεσαν οι μάσκες» από την πλευρά τόσο των επικεφαλής της «τρόικας» όσο και ορισμένων ξένων κυβερνήσεων, καθώς τα νέα μέτρα που απαιτούνται και τίθενται ως όρος για τη συνέχιση της δανειοδότησης δεν είναι απλώς ανάλγητα και εξοντωτικά για τους πολίτες, αλλά στην περίπτωση που εφαρμοστούν θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Οι εργασιακές σχέσεις θα καταλυθούν πλήρως, οι μισθοί θα είναι επιπέδου Βουλγαρίας και οι συντάξεις επιπέδου Κίνας. Οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά σκληρές και μένει να φανεί ποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η κυβέρνηση και τα κόμματα θα αντέξουν τελικά.
Κατακραυγή
ΜΠΟΡΕΙ μετά τη γενική κατακραυγή, εντός κι εκτός Ελλάδας, η ακραία και προκλητική πρόταση της Γερμανίας για διορισμό επιτρόπου που θα ελέγχει τα οικονομικά της χώρας μας να μπήκε στα συρτάρια της καγκελαρίας… ωστόσο παραμένει ενεργός η πρόθεση των Ευρωπαίων για πιο αυστηρό έλεγχο στη δημοσιονομική προσπάθεια της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του προγράμματος, ώστε να αποτραπούν μεγάλες αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό κάθε έτους. Έτσι, θα εγκατασταθεί στην Αθήνα ειδική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντίστοιχη με αυτήν του ΔΝΤ (υπό τον Μπ. Τραά) που λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες. Αρμοδιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα είναι να παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Να συμβουλεύει υπουργούς, να δίνει οδηγίες, ενδεχομένως και εντολές. Ως εκ τούτου, οι εκάστοτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα κινούνται μεταξύ των συμπληγάδων του ΔΝΤ και της Κομισιόν.
Έκρηξη
ΚΙ ενώ η «τρόικα» εμμένει στις απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους, οι επιπτώσεις της ύφεσης -αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων περικοπών μισθών και συντάξεων- παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο η ανεργία στη χώρα μας έφτασε το 19,2%, έξι μονάδες πάνω από το 2010, ενώ ειδικά στους νέους πλησιάζει το 48%. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2012 και το 2013. Στους 960.000 ανέργους το τρέχον έτος αναμένεται να προστεθούν άλλοι 100.000 μόνο από τον χώρο του εμπορίου, καθώς υπολογίζεται ότι λόγω της ύφεσης θα κλείσουν περί τις 60.000 επιχειρήσεις.
«Αλαλούμ»
ΤΡΙΓΜΟΥΣ προκάλεσε στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Παρά τις διαφωνίες και τις σχετικές προειδοποιήσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου επέμεινε να φέρει στη Βουλή διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε καταδίκους για κακουργήματα να αποφυλακιστούν, εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους. Η αρχική διάταξη αφορούσε όσους εκτίουν ποινή άνω των δέκα ετών, με τα δυο κόμματα να ζητούν να περιοριστεί σε ποινές μέχρι πέντε χρόνια. Ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε, με αποτέλεσμα ΝΔ και ΛΑΟΣ να αποχωρήσουν από τη Βουλή και τον Γ. Καρατζαφέρη να απειλεί να αποχωρήσει και από την κυβέρνηση. Μετά την αποχώρησή του ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημά τους και η διάταξη ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ηγεσίες ΝΔ και ΛΑΟΣ για πολιτικά παιχνίδια, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εμμέσως εξέφρασε τη δυσφορία του για τους χειρισμούς του κ. Παπαϊωάννου.
«Συγκάλυψη»
ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλούν οι εξελίξεις στο ζήτημα του ελλείμματος του 2009 και αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα αλλά και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αφορμή, η αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας από την έρευνα που διενήργησε ο Εισαγγελέας και από την οποία προέκυψε διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος. Ζητά μάλιστα να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ΝΔ μίλησε για δικαίωση της κριτικής που είχε ασκήσει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά μετά τις εκλογές, οπότε η σύνθεση της Βουλής θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας. Αντίθετα, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία η Εξεταστική να συσταθεί πριν από τις εκλογές και να ερευνήσει και το διάστημα πριν από το 2009, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τους υπεύθυνους για την πορεία της οικονομίας πριν πάνε στην κάλπη. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι, αν γίνει τώρα Εξεταστική, καθότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία, θα επιχειρήσει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Ψάχνουν δεύτερο…
ΝΕΑ δεδομένα στην «κούρσα διαδοχής» στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η «συμπόρευση» Β. Βενιζέλου και Α. Λοβέρδου. Η εξέλιξη αιφνιδίασε τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη και προκάλεσε τη δυσφορία των «παπανδρεϊκών», καθώς αντιλαμβάνονται ότι μετά τη «συμμαχία των δύο» εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να διατηρήσουν τα ηνία του κόμματος. Χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από τη διεκδίκηση, τη στιγμή μάλιστα που ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές μέσα στο ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα. Το σκεπτικό είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αφενός θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αφετέρου θα αποφευχθούν η ένταση και ο διχασμός, επιδεινώνοντας αναπόφευκτα τις προοπτικές του κόμματος για τις εκλογές, που ούτως ή άλλως δεν θα αργήσουν πολύ.