Άμα θες να φύγεις, ΦΥΓΕ
Στόχος, σαφής στόχος του πρωθυπουργού μέσω των διαρροών των συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, θα πάει αύριο το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλει την παραίτησή του, είναι ο εξής:
• Να σύρει τους πολιτικούς αρχηγούς στην αποδοχή των ιταμών απαιτήσεων της «τρόικας» και για τις επικουρικές συντάξεις και για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και για ένα ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η κατάργησή του!
Δηλαδή, ο δοτός πρωθυπουργός ουσιαστικά επιδιώκει να καταστήσει συνένοχους τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς σε ιταμές απαιτήσεις, που θα βουλιάξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα και την οικονομία και θα σπρώξουν σε μεγαλύτερη φτώχεια τον λαό, επειδή ο ίδιος δεν τόλμησε να διαπραγματευτεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απλώς προσυπέγραψε ό,τι του επέβαλαν οι δανειστές μας.
Πάει να φορτώσει και σε πλάτες άλλων τη δική του ανεπάρκεια και την ανικανότητα να διαπραγματευτεί.
Εκβιάζει με παραίτηση για να κερδίσει μια «συναίνεση» καταστροφική, διαλυτική για τη χώρα και τον λαό.
Πάντως, και ενώ αυτή η τακτική του πρωθυπουργού ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για δραματικές πολιτικές εξελίξεις, το ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο αναγκάστηκε την Παρασκευή το βράδυ και χθες το πρωί να μαζέψει αυτήν την εκβιαστική διαρροή που έκαναν συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου την Πέμπτη και το πρωί της Παρασκευής.
Μάλιστα, σε μια επίδειξη… πολιτικής τόλμης, απέδιδαν τις σχετικές διαρροές στο ΠΑΣΟΚ!
Θα ζήσουμε και χωρίς τον Παπαδήμο!
Όπως προαναφέραμε, η επιχείρηση εκβιασμού των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση μάλλον είχε άδοξο τέλος.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που γίνονταν τόσο από την Ιπποκράτους όσο και από τη Συγγρού, τα οποία συνοψίζονταν στο εξής:
• Αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Θα ζήσουμε και χωρίς τον Παπαδήμο!
Παράλληλα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εγκαλούν με σφοδρότητα τον Λ. Παπαδήμο ότι:
• Κάνει παιχνίδι παρασκηνίου.
• Αντί να κάνει «τσαμπουκά» στο εξωτερικό, στην «τρόικα», στους εκβιαστές της χώρας μας, τον κάνει στο εσωτερικό, στα κόμματα που τον στηρίζουν και έχουν έτσι κι αλλιώς εισπράξει πολιτικό κόστος γιʼ αυτό…
• Ενώ του είχαν τεθεί «κόκκινες γραμμές» για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αυτός επέστρεψε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκβιάζει! Τι έκανε; Τις διαπραγματεύτηκε έστω και στοιχειωδώς αυτές τις «κόκκινες γραμμές»; Και, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο Σαμαράς θα ζητήσει εξηγήσεις για το τι πέτυχε στις Βρυξέλλες.
Και βέβαια τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου τονίζουν ότι οι δικές τους «κόκκινες γραμμές» ισχύουν πάντα. Και αυτό κάνει το τοπίο ακόμα πιο θολό και τις εξελίξεις ακόμα περισσότερο ρευστές, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.
Συγκριμένα, από το ΠΑΣΟΚ διαμηνυόταν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προσερχόταν στη σύσκεψη υπό τον Λ. Παπαδήμο με τα εξής «αδιαπραγμάτευτα»:
• Τον κατώτατο μισθό.
• Τον 13ο και τον 14ο μισθό.
• Το αίτημα οι μετοχές που θα εκδώσουν οι τράπεζες εν όψει της βοήθειας που θα λάβουν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια να είναι κοινές και με δικαίωμα ψήφου.
Μάλιστα, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γ. Παπανδρέου τόνιζαν για το θέμα των τραπεζών ότι, αν δεν είναι κοινές οι μετοχές, το 90% θα καταψηφίσει!
Και επεσήμαιναν πως ειδικά η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στα περί κοινών μετοχών στη συνεδρίαση της ΚΟ ήταν το σημείο της ομιλίας που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα…
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η ΝΔ.
Είναι κατηγορηματικά αντίθετη και με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και με την κατάργηση ή την περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Εκεί που διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ είναι στο θέμα των μετοχών των τραπεζών, όπου υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Ωστόσο, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά σημειώνουν πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί. Αντίθετα, οι «κόκκινες γραμμές» στα μισθολογικά και στις επικουρικές συντάξεις παραμένουν κατηγορηματικά.
Παραπλήσιες θέσεις εκφράζει και ο ΛΑΟΣ.
Εδώ αξίζει να επισημανθεί και κάτι άλλο.
Η ΝΔ εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία της και για την τακτική του Β. Βενιζέλου σε αυτήν τη σοβαρή, οριακή διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ενώ από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών διοχετεύεται η πληροφορία ότι ενημερώνει λεπτομερώς τη Συγγρού σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης, και μάλιστα με ενημερωτικά σημειώματα, η ΝΔ διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Είναι επομένως γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια εβδομάδα που είναι από τις κρισιμότερες αφότου η χώρα μας μπήκε στο μεγάλο τούνελ του καταστροφικού και κατοχικού Μνημονίου.
Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Και με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να φοβούνται κι άλλες απώλειες, εκτός από τις δημοσκοπικές που ήδη μετρούν.
Δηλαδή, απώλειες σε κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, αφού το κλίμα στις ΚΟ, και ιδιαίτερα σε αυτήν του ΠΑΣΟΚ, είναι ανεξέλεγκτο, με ό,τι αυτό σημαίνει…