0,1% επί του τζίρου πληρώνουν τα εθνικά κανάλια για τη συχνότητα!

Η έκπτωση λειτουργεί ευεργετικά υπέρ των μεγάλων σταθμών, αφού για παράδειγμα στην περίπτωση του Mega, εκεί που θα πλήρωνε 1,6 εκατ. ευρώ, καλείται για το 2009 να καταβάλει 168.072 ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως τα τέλη χρήσης συχνοτήτων μειώθηκαν στο 0,1% επί του τζίρου τους από 2%. Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία ορίζει πως σε κάθε προεκλογική περίοδο το «ενοίκιο για τις συχνότητες μειώνεται κατά 50% από τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων». Έτσι, το 2009, όταν έγιναν δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, το ενοίκιο μειώθηκε στο 0,1%, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ το ίδιο καθεστώς διατηρήθηκε και το 2010, αν και δεν έγιναν εκλογές!

Ο υπουργός Επικρατείας Π. Καψής, ύστερα από καθυστέρηση δύο ετών, είναι εκείνος που υπογράφει τις αποφάσεις για την καταβολή των τελών αυτών, προφανώς επειδή το Δημόσιο χρειάζεται αμέσως έσοδα. Για το 2009 οι σταθμοί θα πληρώσουν 643.437 ευρώ και 577.937 ευρώ για το 2010. Όσον αφορά τους κομματικούς σταθμούς, το ΤΗΛΕΑΣΤΥ, για παράδειγμα, καλείται να πληρώσει 1.865 ευρώ για το 2009, αν και έχει τη δυνατότητα βάσει νόμου, χωρίς άδεια (!), να εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα, ενώ για τον 902 TV το ποσόν είναι 1.416 ευρώ. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση Παπαδήμου προβλέπει έσοδα από τη διαχείριση των συχνοτήτων και υπάρχουν αναρίθμητοι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πληρώνουν δεκάρα στο ελληνικό Δημόσιο, αν και χρησιμοποιούν έναν σπάνιο πόρο όπως οι συχνότητες. Ανεξάρτητα από το αν γίνονται εκλογές ή όχι, η ΕΡΤ, με τρία κανάλια, δεν πληρώνει τέλη και το ίδιο συμβαίνει με τους σταθμούς τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Είναι ένα χαοτικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έσοδα από το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, την ώρα που το μαύρο χρήμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδικά στην περιφέρεια, πάει σύννεφο…


Σχολιάστε εδώ