Υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στα ναυτιλιακά καύσιμα τα ΕΛΠΕ

Η αδικία, όπως έλεγαν κύκλοι του λιμανιού, έγκειται στο ότι ο Πειραιάς είναι η φθηνότερη «σκάλα» ναυτιλιακών καυσίμων στη Μεσόγειο και πάντα τα ΕΛΠΕ έχουν την πιο ανταγωνιστική θέση στην αγορά. Άλλωστε «μονοπώλιο» δεν υπάρχει, μια και καύσιμα από τον Πειραιά για όλα τα πλοία διαθέτουν όλες οι γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες.

Η διάθεση ναυτιλιακών καυσίμων στη χώρα μας γίνεται από όλα τα διυλιστήρια καθώς και απευθείας μέσω εισαγωγών από τις εταιρείες που διαθέτουν άδεια εμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων. Ως εκ τούτου, οι διατυπώσεις του ΣΕΕΝ ότι η Ελληνικά Πετρέλαια είναι «μονοπωλιακός προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμων» είναι αβάσιμες. Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ διέθεταν πάντα και εξακολουθούν να διαθέτουν στην εγχώρια και διεθνή ναυτιλία καύσιμα εγγυημένης ποιότητας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Απόδειξη της ανταγωνιστικότητας των τιμών τους είναι απλώς το γεγονός ότι οι διεθνώς δημοσιευόμενες τιμές ναυτιλιακών καυσίμων (π.χ. Platt’s) που ισχύουν για τον Πειραιά είναι, κατά κανόνα, από τις χαμηλότερες της Μεσογείου. Το γεγονός αυτό, που είναι γνωστό στο ΣΕΕΝ ουδόλως συνάδει βεβαίως με τις καταγγελίες για δήθεν «καταχρηστικές συμπεριφορές» της εταιρείας. Τέλος, η αλλαγή του τύπου του ναυτιλιακού καυσίμου που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ από προϊόν straight run με περιεκτικότητα σε θείο 1,5% σε προϊόν cracked με περιεκτικότητα σε θείο 1% από τον Ιανουάριο του 2012 είναι επιβεβλημένη από αντικειμενικούς και καθαρά τεχνικούς και λειτουργικούς λόγους. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό προϊόν καλύπτει πλήρως όλες τις διεθνείς προδιαγραφές των καυσίμων ναυτιλίας και χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το περιθώριο κέρδους των ΕΛΠΕ κατά τη μεταπώληση του ανωτέρω εισαγόμενου προϊόντος είναι ελάχιστο. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία, επιδιώκοντας όπως πάντα την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους καυσίμου για τη ναυτιλία, έχει ήδη προσφέρει διευκολύνσεις σε όλες τις εταιρείες εμπορίας ναυτιλιακών καυσίμων που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εισαγωγές στη χώρα μεγάλων φορτίων για να εφοδιάζουν τους πελάτες τους απευθείας χωρίς τη μεσολάβησή της.


Σχολιάστε εδώ