Τι θα γίνει επιτέλους με τα υποβρύχια του ΠΝ;

Μετά τη συνάντηση το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία παραπέμπει στις αποφάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναφορικά με την κατασκευή και παράδοση των τεσσάρων (3+1) υποβρυχίων που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς και των δύο νέων, η κατασκευή των οποίων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Επίσημα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Σάφφα «παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τις θέσεις του σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια». Ανεπίσημα όμως, με ένα non paper δύο σελίδων, που «μυστηριωδώς» κυκλοφόρησε, περιγραφόταν η κατάσταση όπως «βολεύει» τα Ναυπηγεία.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για υποσχέσεις ότι τα Ναυπηγεία θα «έπαιρναν» τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τ. ΜΕΚΟ (η πρώτη της σειράς, η «ΥΔΡΑ», συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια επιχειρησιακής υπηρεσίας) αλλά και των κανονιοφόρων, ότι η κυβέρνηση τους χρωστάει 137 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επαναλάμβαναν το αυτονόητο, ότι η απαγόρευση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα προβλήματα με τον ΟΣΕ κ.λπ. δεν αποτελούν καθόλου ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επισήμως, πάντως, αποφασίστηκε να ανατεθεί σε Επιτροπές Ειδικών των δύο πλευρών «η επεξεργασία των θεμάτων που έχουν ανακύψει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης που θα διασφαλίζει την άμεση παράδοση των υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό, θα κατοχυρώνει την προοπτική και τη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων, επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων.» Έμπειροι αμυντικοί αναλυτές παρατηρούσαν ότι στην παραπάνω διατύπωση γίνεται λόγος για διασφάλιση της «άμεσης παράδοσης» των υποβρυχίων, κάτι που παραπέμπει μόνον στα τρία υποβρύχια τ. 214 και το ένα εκσυγχρονισμένο τ. 209 που είναι έτοιμα και άρα μπορεί να διασφαλιστεί το άμεσο της παράδοσης. Όμως για τα δύο νέα υποβρύχια τ. 214, με επιπλέον κόστος 505 εκατομμυρίων ευρώ, ούτε λόγος… Άρα να υποθέσουμε ότι η υπόθεση κατασκευής τους τελείωσε άδοξα; Και αν ναι, πώς θα καλύψει το επιχειρησιακό κενό το Πολεμικό Ναυτικό;

Τα ήξερε νωρίτερα…

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» και δήλωσε ότι πιστεύει πως «έστω και τελευταία στιγμή θα βρεθεί μια λύση», τονίζοντας ότι υπάρχουν «λάθη του παρελθόντος που πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ιαθούν». Δεν λέω, από επικοινωνία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι μακράν ο καλύτερος, όμως τώρα συγκυβερνά, και μάλιστα ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προέρχεται από το κόμμα του, οπότε αναμένουμε πέρα από τις διαπιστώσεις και κάποιες δράσεις…


Σχολιάστε εδώ