Τελεσίγραφο στον Γιώργο

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι μέσα στις τραγικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για το Κίνημα και μπροστά στην αδιαλλαξία του Γιώργου, του μοιραίου ανθρώπου για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πεισματικά αρνείται να εγκαταλείψει την καρέκλα του προέδρου και κάνει μικροπολιτική με στόχο τη διαρχία, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μάλλον πριν από την κρίσιμη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η Κ.Ο.:

• Θα εκδηλωθεί κίνηση με τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Γιώργο ότι πρέπει αμέσως να παραδώσει και την κομματική εξουσία για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ, κι αν δεν το κάνει, θα ανατραπεί!

Επαναλαμβάνουμε, αυτή η κίνηση θα εκδηλωθεί πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, ώστε να προκαταλάβει εξελίξεις. Και αναμένεται –εύλογα– να φέρει τα πάνω κάτω στο έτσι κι αλλιώς σπαρασσόμενο απ’ τη δεινότερη κρίση της ιστορίας του Κίνημα που ίδρυσε ο Αντρέας.

Ήδη πολύ προσεχτικά αξιολογούνται οι κινήσεις του Γιώργου, ο οποίος φαίνεται σαν να μην έχει την παραμικρή αίσθηση της τραγικής για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο πραγματικότητας, επιμένοντας στην κωλυσιεργία με στόχο να πετύχει τη διαρχία.

Επισημαίνουμε και κάτι άλλο, ενδεικτικό του μη ελεγχόμενου πλέον κλίματος:

• Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, είχε ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών, με πρόταση να συνεδριάσει αμέσως η Κ.Ο. για να εκλέξει νέο πρόεδρό της, στη βάση δηλαδή της γνωστής πρότασης Σκανδαλίδη. Η πρωτοβουλία αυτή σταμάτησε προσωρινά, όταν ανακοινώθηκε η σύγκληση της Κ.Ο. για την Πέμπτη και μετά από παρέμβαση ανώτατου κομματικού στελέχους, που δεν ανήκει στο περιβάλλον Παπανδρέου!

Αλλά αν ο Γιώργος δείξει –και μέχρι στιγμής αυτό δείχνει– ότι ούτε στην Κ.Ο. προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του απ’ τη θέση του προέδρου της, τότε θα εκδηλωθεί το τελεσίγραφο που προαναφέραμε!

Το ΠΑΣΟΚ χάνεται
κι ο Γιώργος… παίζει!

Στην πλέον τραγική στιγμή της ιστορίας του έχει φτάσει το ΠΑΣΟΚ.

Το άλλοτε κραταιό Κίνημα, το οποίο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του είχε μια σταθερή κοινωνική επιρροή που δεν έπεφτε κάτω απ’ το 37-38%, σήμερα κινδυνεύει όχι απλώς με μια εκλογική συντριβή, αλλά με διάλυση!

Ήδη δημοσκοπικά κινείται κοντά σε μονοψήφια ποσοστά και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ!

Κι όσο κι αν προσδοκά ότι όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα αυξηθεί η συσπείρωσή του και θα πετύχει μια κάποια καλύτερη επίδοση, αφενός δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο κάτι τέτοιο κι αφετέρου κι αν ακόμα συμβεί η αύξηση των εκλογικών ποσοστών σε καμιά περίπτωση δεν θα γλιτώσει το ΠΑΣΟΚ απ’ τη συντριπτικότερη ήττα της ιστορίας του, ήττα με στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όσοι έχουν στοιχειώδη επίγνωση της –σκληρότατης– πραγματικότητας εκτιμούν πως αν ο Γιώργος επιμείνει στη διαρχία και το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί στις εκλογές με αυτόν πρόεδρο, θα επιβεβαιωθούν πλήρως τα δημοσκοπικά του ποσοστά, δηλαδή θα κινδυνέψει ακόμα και με μονοψήφιο νούμερο!

Και δυστυχώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο μοιραίος για το ΠΑΣΟΚ άνθρωπος δεν έχει μεταβάλει άποψη. Επιμένει δηλαδή στη διαρχία, αδιαφορώντας για το πού θα οδηγήσει το Κίνημα που ίδρυσε ο αείμνηστος πατέρας του!

Και ποντάρει στη στενότητα του χρόνου και των ημερομηνιών, αφού όμως ο ίδιος πεισματικά πέρασε μια τέτοια αδιέξοδη διαδικασία, κόντρα στην πραγματικότητα!

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, όπου ουδείς πιστεύει ότι το πράγμα μπορεί να «μαζευτεί», αντίθετα όλο και περισσότεροι μιλούν για διάλυση, ακόμα παραμένει ζητούμενο αν τελικά ο Β. Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος, ενώ όσο περνά ο καιρός έρχεται να προστεθεί και μια ανησυχία που «πατά» σε πραγματικά δεδομένα:

– Μήπως δηλαδή με το ανεξέλεγκτο κλίμα που θα έχει δυνάμει διαμορφωθεί, υπάρξουν επεισόδια όταν οι εξελίξεις θα οδηγηθούν στις εσωκομματικές κάλπες.

Κάτι που πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού η όποια εκλογική βάση που έχει απομείνει δεν ελέγχεται από κανέναν μηχανισμό.

Ενώ δεν λείπουν οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η συντριπτική ήττα είναι πλέον αναπόφευκτη και η μόνη σωτηρία είναι μετά από 2-3 χρόνια να μαζευτούν όσα στελέχη θα διαθέτουν στοιχειώδη αξιοπιστία και να επιχειρήσουν μια ιστορική επανεκκίνηση, ίσως ακόμα και με τα χαρακτηριστικά ενός νέου κόμματος!

Σε αυτή τη λογική ίσως θα πρέπει να ερμηνευτεί και τυχόν απόφαση του Βενιζέλου να μην είναι τελικά υποψήφιος σε αυτή τη φάση…

Αίνιγμα ο Βενιζέλος…

Κομβικό πρόσωπο όλων των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πλέον να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς από την τελική στάση και τις αποφάσεις του στο μείζον θέμα της διεκδίκησης της ηγεσίας θα κριθούν πολλά.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να κλίνει στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος –όπως είχε αφήσει να διαφανεί και στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο–, αν δεν συμφωνήσει «το όλον ΠΑΣΟΚ στην πλήρη και αποφασιστική στήριξή του ως νέου αρχηγού, που θα πάει να δώσει την πιο δύσκολη και κρίσιμη εκλογική μάχη, με την οποία συναρτάται η ίδια η επιβίωση της παράταξης».

Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος ζητά να υπάρξει μια συμφωνία πλήρους και σταθερής στήριξής του και για να εκλεγεί νέος αρχηγός και για να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογική μάχη, θέμα το οποίο πρωτίστως θέτει προς τη λεγόμενη «παπανδρεϊκή πτέρυγα», η οποία ακόμα και τώρα εξακολουθεί να είναι η πολυπληθέστερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως λένε χαρακτηριστικά βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Βενιζέλο, «έπαιξε το σωσίβιο μια φορά, όταν ως υπουργός Οικονομικών ανέλαβε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του Παπακωνσταντίνου και έχει ήδη υποστεί πλήγμα, αν και έδωσε μεγάλη μάχη. Πώς να παίξει και τώρα το σωσίβιο, αν δεν υπάρχει συμφωνία και στο τέλος τον μετατρέψουν σε μουντζούρη από την εκλογική ήττα;», προσθέτοντας: «Ας σκεφτούμε τελικά όλοι».

Και η Φώφη μαζί του

Ήδη από το στρατόπεδο των άλλοτε υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου ένα σημαντικό κομμάτι των πρώην «Γεννηματικών», όπως ο Μ. Παπαϊωάννου (το γράψαμε και την προηγούμενη Κυριακή) και η Φ. Γεννηματά, έχει προσεγγίσει τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα ήταν καλύτερο σε αυτή τη φάση να μην μπει καν στη διαδικασία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές με έναν συνδυασμό κινήσεων, που θα περιλαμβάνει και τη ριζική επανίδρυση ή ακόμα και την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να θέσει σε νέες βάσεις το θέμα της ηγεσίας.

Βαρύ το κλίμα για τον Γιώργο…

Την ίδια ώρα το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και αρνητικό για τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά και τη νέα απουσία του στο εξωτερικό (Κόστα Ρίκα) σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και ρευστή εσωτερική πολιτική συγκυρία, καθώς πάρα πολλά στελέχη τού «φορτώνουν» ανοιχτά όλες τις ευθύνες για την εικόνα που παρουσίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, αλλά και για την πλήρη έλλειψη συντονισμού και επεξεργασμένων προτάσεων και κατευθύνσεων συνολικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ουσιαστικά, αυτό δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά πρόφαση, καθώς οι αιτίες της πλήρους αμφισβήτησης και αποδόμησης του Γ. Παπανδρέου είναι άλλες και εδράζονται στον τρόπο με τον οποίο άσκησε εξουσία, στις αποφάσεις που έλαβε και στην πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός, τα οποία οδήγησαν εδώ που οδήγησαν τη χώρα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γιώργος έπρεπε ήδη να έχει φύγει μόνος του. Όσο μένει, τόσο πιο κοντά είναι το ενδεχόμενο να τον βγάλουν σηκωτό», έλεγε ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και εκ των θερμότερων υποστηρικτών του.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, ακόμα και μέσα στην ίδια τη λεγόμενη παπανδρεϊκή πτέρυγα δεν υπάρχουν πια στελέχη για να στηρίξουν αποφασιστικά τον Γ. Παπανδρέου. Όπως μάλιστα πρόσθετε χαρακτηριστικά, «το κρίσιμο πια ερώτημα είναι ποιος από τους πολύ δικούς του ανθρώπους θα του πει ότι πρέπει να φύγει τώρα, αν θέλει να διασωθεί έστω και κάτι από την υστεροφημία του».

Οι «ριζοσπάστες»…

Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι προσπάθειες για τη συσπείρωση και την ενοποίηση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος στο ΠΑΣΟΚ από στελέχη που προέρχονται από την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα. Η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης και ο Χρήστος Παπουτσής είναι οι βασικοί πυλώνες. Και οι τρεις φαίνεται ότι επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία, όταν ανοίξει το θέμα, με τη Λούκα Κατσέλη να έχει το προβάδισμα, λόγω της διεισδυτικότητάς της στο λεγόμενο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και στα συνδικάτα, αλλά και λόγω των έντονα καταγεγραμμένων αντιρρήσεων και αντιδράσεών της (ακόμα και όταν ήταν υπουργός) προς την ακολουθούμενη από τότε οικονομική πολιτική και προς αρκετές επιλογές του Μνημονίου.

Η προσπάθεια σε αυτήν τη φάση είναι να ολοκληρωθεί μια πολιτική, οικονομική και ιδεολογική πλατφόρμα που θα εκφράσει το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ «και αυτούς που έχουν μείνει, αλλά και αυτούς που φεύγουν και αναζητούν έκφραση σε άλλα κόμματα και πρωτίστως στους σχηματισμούς της Αριστεράς». Η ριζοσπαστική τάση διαθέτει μεγάλη επιρροή στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τα στελέχη που τη συγκροτούν εκτιμούν πως μπορούν να έχουν έναν πιο σύγχρονο και ταυτόχρονα πειστικό λόγο προς την κοινωνία απ’ ό,τι άλλοι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας, οι οποίοι, όπως λένε, επικαλούνται μονοσήμαντα νέες θυσίες στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, ενώ υπάρχουν ακόμα και μέσα από το Μεσοπρόθεσμο εναλλακτικές επιλογές που μπορούν να προωθηθούν, αλλά και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που, αν προχωρήσουν με σωστό τρόπο, θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη και στον κόσμο από τη μέχρι τώρα λογική των συνεχών οριζόντιων περικοπών.

Οι πιρουέτες της Άννας…

Σε ό,τι αφορά την περίεργη και επαμφοτερίζουσα στάση της Άννας Διαμαντοπούλου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτή υπαγορεύεται από δύο παραμέτρους:

– Αφενός το άγχος της επανεκλογής της στην Α΄ Αθήνας, όπου κινδυνεύει σοβαρά, ιδιαίτερα μάλιστα με τη διαφαινόμενη βαριά εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

– Αφετέρου το «φλερτ» με την ιδέα υπέρβασης των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών και συγκρότησης ενός νέου «μεταρρυθμιστικού» κεντροδεξιού κόμματος.


Σχολιάστε εδώ