«Πρόβα τζενεράλε» ήταν η καταψήφιση, λένε βουλευτές της ΝΔ!

Το μήνυμα ήταν σαφές: «Δεν μπορείτε να μας θεωρείτε δεδομένους». Παράλληλα, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παράγοντες του κόμματος δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να σημειωθούν «διαρροές» στις ψηφοφορίες που ακολουθούν και θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες. Είτε αυτές αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση είτε -πολύ περισσότερο- το Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει ακόμη πιο επώδυνα μέτρα συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βουλευτές εκμεταλλεύθηκαν τη «χαλαρή στάση» από την πλευρά της ηγεσίας τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι, πέρα από μια γενικόλογη αναφορά πως η ΝΔ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, από τη Λ. Συγγρού δεν ετέθη θέμα «κομματικής γραμμής», γεγονός που θα απέτρεπε τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών. Πολύ περισσότερο δε όταν διαπίστωσαν ότι στη ψηφοφορία δεν μετείχε ο Αντ. Σαμαράς, αλλά και τα στελέχη που τον συνόδευαν στη Μόσχα (Παναγιωτόπουλος, Κεδίκογλου), ενώ βάσει του κανονισμού της Βουλής είχαν αυτήν τη δυνατότητα.

Επιπλέον ήταν παντελής η έλλειψη συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η μόνη φορά που παρενέβη ο γραμματέας Κ. Τασούλας ήταν στην περίπτωση των δικηγορικών εταιρειών. Όταν αντιλήφθηκαν ότι λόγω της «ανταρσίας» που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε κίνδυνος να μην υπερψηφιστεί το σχετικό άρθρο, έγινε κινητοποίηση και εγκρίθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Το ίδιο συνέβη και με άλλες διατάξεις και, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν παράγοντες του κόμματος, «αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της ΝΔ, το πολυνομοσχέδιο θα είχε καταρρεύσει και η κυβέρνηση θα έμπαινε σε μεγάλη κρίση»!

Η εικόνα που παρουσίασε η παράταξη την περασμένη Τρίτη είναι αρνητική, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα την ηγεσία. Ενδεικτικό είναι ότι την επομένη στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων παράγοντες της Λ. Συγγρού επισήμαιναν ότι «η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει». Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του εκπροσώπου του κόμματος με τον ευρισκόμενο στη Μόσχα Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με την Αθήνα και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις. Ήταν σαφής η προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, προκειμένου τα φώτα της δημοσιότητας να παραμείνουν στραμμένα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίαζε φαινόμενα αποσύνθεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ηγεσία τήρησε «χαλαρή στάση» στο θέμα του πολυνομοσχεδίου, ενδεχομένως και για έναν πρόσθετο λόγο: Να δώσει την ευκαιρία σε έναν αριθμό βουλευτών να «εκτονωθεί» εν όψει των πολύ πιο κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται και όπου διαφοροποιήσεις ή διαρροές όχι δεν νοούνται, αλλά απαγορεύονται «διά ροπάλου».

Το πολυνομοσχέδιο πάντως έφερε αντιμέτωπες τις δυο τάσεις που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: Τους λεγόμενους φιλελεύθερους που υπερψήφισαν όλα σχεδόν τα άρθρα και άφησαν αιχμές για «έλλειψη υπευθυνότητας» σε βάρος όσων καταψήφισαν ή απείχαν. Ενώ διαμαρτύρονταν ότι «δεν γίνεται εμείς να ψηφίζουμε και να αναλαμβάνουμε το κόστος και κάποιοι άλλοι να κρύβονται». «Σημαιοφόρος» τους ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ορισμένοι βουλευτές ψήφισαν έχοντας στο μυαλό τους τις οργανωμένες συντεχνίες που εκπροσωπούν». Για λογαριασμό της άλλης τάσης ανέλαβε να απαντήσει ο Κ. Μαρκόπουλος, τονίζοντας ότι «με την ψήφο τους οι βουλευτές εξέφρασαν τις αγωνίες της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «η κοινωνία δεν αποτελείται από συντεχνίες». Βουλευτές της ίδιας τάσης σημείωναν ακόμη ότι η στάση των βουλευτών ήταν μια ένδειξη αντίδρασης στην τακτική που ακολουθούν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι «έχουν χάσει το μέτρο και λειτουργούν ανεξέλεγκτα». Η συγκεκριμένη ένσταση προβάλλεται όλο και περισσότερο από βουλευτές της ΝΔ, που θεωρούν ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, προωθούν πολιτικές και μέτρα που είναι εκτός της συμφωνίας που έχουν κάνει με τον Λ. Παπαδήμο οι τρεις αρχηγοί.


Σχολιάστε εδώ