Πολυμερής τον Απρίλιο ή τον Μάιο

Πολυμερής και Ντάουνερ

Όπως είπε ο ΓΓ, το Γκρίντρι ήταν τμήμα του τελικού σταδίου της διαδικασίας και ότι ήταν περιορισμένη πρόοδος. Κάλεσε τους ηγέτες των δυο πλευρών να ανταλλάξουν στοιχεία στο Περιουσιακό εντός δεκαπέντε ημερών. Εν συνεχεία οι δυο πλευρές θα συζητήσουν επί της Εκτελεστικής Εξουσίας, της Ιθαγένειας και του Περιουσιακού. Στην ουσία μένει εκτός το Εδαφικό!

Ταυτοχρόνως, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι εντός δύο εβδομάδων ο κ. Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και τέλος Φεβρουαρίου ο κ. Μπαν Κι Μουν θα υποβάλει έκθεση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των συνομιλιών. Επισήμανε ακόμη ότι τέλος Μαρτίου θα υποβληθεί έκθεση από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανασκόπηση της διαδικασίας και, εάν είναι θετική, θα εκφράσει την πρόθεση σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης κατόπιν συνεννόησης με τις δυο πλευρές. Η απόφαση του Εθνικού Συμβούλιου ήταν διαφορετική, αφού οι βασικές προϋποθέσεις για την Πολυμερή ήταν η συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες τον κυρίαρχο λόγο θα έχει ο Ντάουνερ με την έκθεσή του και η συμφωνία μεταξύ των μερών έχει γίνει διαβούλευση. Ήδη υπάρχει έντονη αντίδραση από το σύνολο των κομμάτων για τη στάση του κ. Ντάουνερ, διότι είναι φιλοτουρκική. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωσή του την περασμένη Τρίτη, όταν αναφέρθηκε σε προεδρία των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ, αντί σε Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η Πολυμερής θα συγκαλείτο στην περίπτωση κατά την οποία θα επερχόταν συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι θα ασχολείτο με τις διεθνείς πτυχές όπως οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και η παρουσία ξένων στρατευμάτων. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να συγκληθεί χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε όλες τις εσωτερικές πτυχές.

Στη γωνία ο Πρόεδρος

Οι αντιδράσεις στη Λευκωσία για τα όσα είπε ο Μπαν Κι Μουν ήταν έντονες και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στράφηκαν εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και κυρίως τα δύο από τα τρία «όχι» με τα οποία τον εξουσιοδότησαν. Το πρώτο «όχι» αφορούσε τα χρονοδιαγράμματα, το δεύτερο την επιδιαιτησία και το τρίτο την πολυμερή. Με βάση τη δήλωση ΓΓ τέθηκαν χρονοδιαγράμματα και ανοίγει ο δρόμος στην πολυμερή! Είναι επίσης αντιληπτό ότι τα Ην. Εθνη θα επιδοθούν σε μια σιωπηρή επιδιαιτησία στο πλαίσιο της γεφύρωσης των διαφορών αφού, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο ειδικός του σύμβουλος και η ομάδα του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Ο ΔΗΣΥ εκφράζει τις ανησυχίες του για τα όσα συνέβησαν στο Γκρίντρι και θεωρεί ότι υπάρχει αρνητική εξέλιξη, ενώ η ΕΔΕΚ τονίζει ότι εξελίχθηκε το χειρότερο σενάριο.

Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι είχε πει στον Πρόεδρο ότι δεν θα έπρεπε να μεταβεί στην τριμερή, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έβαλε στοίχημα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εάν τον καλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε τριμερή, δεν θα του αρνηθεί και υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον αλλαγή της διαδικασίας, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο υποστηρίζει ότι εξαρχής είχε προειδοποιήσει πού οδηγούνταν τα πράγματα. Τώρα, αυτό που αναμένεται είναι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Χριστόφιας:
Μίλησα για τα τρία «όχι»

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι έχει διευκρινίσει στον κ. Μπαν ότι δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ούτε και πολυμερή και, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ των ισχυρισμών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι απλώς ο κ. Μπαν εξέφραζε τις προθέσεις του! Τόνισε, πάντως, ότι ο ΓΓ του είπε ότι θεωρεί πως το Περιουσιακό σχετίζεται με το Εδαφικό.

Ο ίδιος ο κύπριος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, όπως εκείνα του εναέριου χώρου και του FIR, καθώς και άλλα που σχετίζονται με την κυριαρχία και την κατανομή των εξουσιών.

Στηρίζει ταυτοχρόνως την άμυνά του στο γεγονός ότι για τη σύγκληση της Πολυμερούς πρέπει να τηρούνται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι χρειάζεται και η δική του γνώμη, υπονοώντας ότι το όλο θέμα εάν προκύψει θα περάσει και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ο κ. Χριστόφιας θεωρεί ότι έχει συμμάχους.

Οι δηλώσεις του κύπριου Προέδρου θεωρούνται κίνηση καθησυχασμού και απάντηση στην κριτική που δέχεται ότι δεν σεβάστηκε τα τρία «όχι» του Εθνικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ