Ξεχάστε την υπογραφή μου…

Παράγοντες της Λ. Συγγρού σημειώνουν ότι τελεί σε ισχύ η δέσμευση που είχε αναλάβει ο κ. Σαμαράς με την προ διμήνου επιστολή του και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος επιβεβαίωσης των προθέσεών του. «Υπάρχει και εθνική αξιοπρέπεια. Το ότι μας δανείζουν δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξευτελίζουν μια ολόκληρη χώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος οφείλει να βάλει φρένο στις εξοργιστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Στελέχη της ΝΔ, πάντως, στρέφουν τα «πυρά» τους κατά κυβερνητικών αξιωματούχων, κυρίως κατά του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, καθώς πιστεύουν βάσιμα ότι είναι εκείνος που διακινεί και ενθαρρύνει την ιδέα των έγγραφων δεσμεύσεων. Επικαλούνται, μάλιστα, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με τους επιτελείς της «τρόικας» τούς… προτρέπει να δεσμεύσουν τον κ. Σαμαρά, διότι -όπως διατείνεται- μετά τις εκλογές θα επιχειρήσει να ακυρώσει ορισμένα από τα συμφωνημένα! Στόχος του κ. Βενιζέλου, όπως λένε τα στελέχη, είναι να εγκλωβίσει πολιτικά τον κ. Σαμαρά και να πλήξει τη ΝΔ εν όψει των εκλογών.

Αν παρά ταύτα οι δανειστές διατυπώσουν τη συγκεκριμένη απαίτηση, παράγοντες της Λ. Συγγρού διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η απάντηση του κ. Σαμαρά θα είναι αρνητική. «Αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να περάσουν οι εκβιασμοί», υπογραμμίζουν, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Οι πρωτοφανείς (εξοργιστικές) απατήσεις της «τρόικας», όπως αποτυπώνονται στο κείμενο που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης. Τα εξοντωτικά μέτρα που ζητούνται για την προσεχή τριετία αποτέλεσαν αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων του κ. Σαμαρά με τα αρμόδια κομματικά στελέχη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν. Η ΝΔ τραβάει «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της κατάργησης του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και του 14ου, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα βαθύνει περαιτέρω την ύφεση και θα αυξήσει την ανεργία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το «τελειωτικό χτύπημα» για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που έχουν φθάσει στα όρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Επιπλέον, προεξοφλούν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει τελικά μια τέτοια διάταξη στη Βουλή αυτή αποκλείεται να εγκριθεί. «Όποιοι την ψηφίσουν δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο», λένε χαρακτηριστικά. Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων η ΝΔ έχει ταχθεί κατά των οριζόντιων περικοπών και η μόνη παραχώρηση που δέχεται να κάνει είναι αν η περικοπή δεν μειώνει την επικουρική κάτω των 300 ευρώ και των 1.200 μαζί με τη βασική.

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΝΔ και με την αύξηση των αντικειμενικών των ακινήτων κατά 25% που ζητείται από τους επικεφαλής της «τρόικας». Όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, ένα τέτοιο μέτρο θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την οικοδομή, που την τελευταία τριετία έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα. Το πρόγραμμα του κόμματος κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς πιστεύουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό της ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτόν μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Αντ. Σαμαράς στο πλαίσιο του «Ζαππείου» είναι και η επιδότηση του επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια.

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τη ΝΔ και το θέμα των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο και εναλλακτικά προτείνει την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Παράλληλα, να αλλάξει η αναλογία προσλήψεων – συνταξιοδοτήσεων (από 1 προς 5 σε 1 προς 10), στην ανάγκη ακόμη και να «παγώσουν» οι προσλήψεις για μία τουλάχιστον τριετία.

Στο μεταξύ, «φουντώνει» μεταξύ των βουλευτών της παράταξης το κύμα δυσφορίας κατά του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου επειδή, αντί να ορθώσει το ανάστημά του και να «φρενάρει» τους επικεφαλής της «τρόικας», απλώς μεταφέρει τις εντολές τους στα κόμματα που τον στηρίζουν.


Σχολιάστε εδώ