Μπλόκο από βουλευτές

Κι αν αυτό συμβεί, σημαίνει περίπου αυτόματα την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου και φυσικά ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Βέβαια τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο αυτή η δέσμευση δεν φαίνεται να είναι επαρκής, αφού αυτό που έδειξε η ψηφοφορία για άρθρα του πολυνομοσχεδίου είναι ότι οι βουλευτές -και κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- κάνουν, έστω και όψιμα, την «επανάστασή» τους έχοντας βαρεθεί να ταπεινώνονται, να άγονται και να φέρονται και να οδηγούνται στον πολιτικό αφανισμό.

Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι ελάχιστες πιθανότητες έχουν να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές, λόγω της διαφαινόμενης καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ. Και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους. Και αυτό το έδειξαν περίτρανα με το απίστευτο αλαλούμ στις ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο. Θέλουν να δείξουν στους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους ότι διαθέτουν ακόμα αντανακλαστικά κοινωνικής ευαισθησίας και κάποιο «τσαγανό» αντίστασης σε καπελώματα.

Απ’ την άλλη, βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν σε αυτήν την ξαφνική στροφή του κόμματός τους, το οποίο έχει εγκαταλείψει τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα. Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έπεσε λόγω καταψήφισης όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου οφείλεται εν πολλοίς στη «νομοταγή» στάση της επίσημης ΝΔ!

Αλλά και ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού χάνει το αντιμνημονιακό του προφίλ και φοβάται -δικαίως- ότι αυτό μπορεί να του κοστίσει την αυτοδυναμία. Κι έτσι αντιδρά (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8) στη διαφαινόμενη τάση να ζητηθεί εκ νέου η υπογραφή του και στο νέο Μνημόνιο.

Ένα άλλο στοιχείο, που θα μετρήσει πολύ στο τι τελικά θα γίνει, είναι το ενδεχόμενο να διέπεται αυτή η νέα δανειακή σύμβαση απ’ το αγγλικό δίκαιο, κάτι που θα εντείνει τις οξύτατες αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς θα προκληθούν από άλλα άρθρα του, αντικοινωνικά και αντεργατικά.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για μια νέα κοινωνική έκρηξη, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα.

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν τα δυο μεγάλα κόμματα βάλουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος καταψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, η απάντηση είναι πως ούτε αυτό θα είναι αρκετό για να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών, κυρίως δε αυτών του ΠΑΣΟΚ…

Τα μηνύματα ήρθαν…

Προανάκρουσμα ότι τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτεί η «τρόικα» θεωρούνται τα όσα συνέβησαν στις ψηφοφορίες για το Πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς αλλά και στελέχη των τριών άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να λέει, αν δεν φέρνει σοβαρές αποδείξεις, ότι με αυτά που θα μας ζητήσει η “τρόικα” να κάνουμε, θα σωθεί οριστικά η Ελλάδα. Γιατί εδώ και δύο χρόνια λέμε το ίδιο παραμύθι και γι’ αυτό δεν τολμούμε πια ούτε να βγούμε από το σπίτι μας και να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο», έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την κοινοποίηση των νέων εξωφρενικών απαιτήσεων της «τρόικας», με μέτρα-«φωτιά», που βάζουν ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπουργός, που στη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη το απόγευμα, του πρωθυπουργού με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για το νέο Μνημόνιο «παρέλαβε» το «ραβασάκι» της τελευταίας.

Η ατμόσφαιρα μάλιστα μέσα στη σύσκεψη, ειδικά όταν παραδόθηκε το ραβασάκι της «τρόικας», πάγωσε. «Έμοιαζε με επιμνημόσυνη τελετή», σημείωνε υπουργός που μετείχε, ενώ στο τέλος όλοι έφυγαν με σκυφτά κεφάλια και σχεδόν τρέχοντας από το Μαξίμου.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλέον κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, οι βουλευτές που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τον κόσμο, κυρίως στις περιφέρειές τους, βρίσκονται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων, ενώ και η ίδια η «τρικομματική πλειοψηφία» που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης 255 βουλευτών στην κυβέρνηση Παπαδήμου παρουσιάζει ρωγμές.

Το Μαξίμου έχει ήδη ανησυχήσει από τα όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο, όπου ναι μεν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο προβλήματα υπήρξαν και στη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, παρά τις πρώτες διαρροές περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού, χρειάστηκε εσπευσμένα να επιστρατευτεί το επόμενο πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να ζητήσει την επαναβεβαίωση της πλειοψηφίας των 255 στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα, θέτοντας ουσιαστικά και το εκβιαστικό δίλημμα.

Ωστόσο, στους ισχυρισμούς του Μαξίμου περί «συντεχνιών» που επηρεάζουν τους βουλευτές, ειδικά στο θέμα της καταψήφισης της διάταξης για τα φαρμακεία, βουλευτές ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους, στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα προς το Μαξίμου, ότι «όποιος δεν έχει πολιτική άποψη και σαφή θέση καταφεύγει στα περί “συντεχνιών”».

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το παρασκήνιο σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη για τα φαρμακεία είναι έντονο.

Το «πράσινο φως» για να μπει η τροπολογία σε ψήφιση στη Βουλή, την τελευταία στιγμή και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, φέρεται να το έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο έστειλε την τροπολογία ο κ. Λοβέρδος, και παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν ακόμα και στο περιβάλλον του ότι έτσι όπως είναι γραμμένη η τροπολογία δεν περνάει.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη έδιναν δύο εκδοχές γι’ αυτή την «αψυχολόγητη ενέργεια» του Βενιζέλου (στο τέλος αντέδρασαν και δικοί του βουλευτές):

– Είτε το έκανε από υπερβολική αλαζονεία, ότι δηλαδή υπάρχει πλειοψηφία και μπορεί να περάσει οτιδήποτε.

– Είτε ήταν κάτι που είχε ζητήσει η «τρόικα» σε συνεννόηση με κάποιες εταιρείες και απλώς το άφησαν να έρθει τελευταία στιγμή, για να μην υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις.

Ωστόσο, προβληματική κρίνεται από αρκετούς βουλευτές και η υπόθεση με τον ΕΟΜΜΕΧ και τον ΕΛΟΤ, καθώς και εκεί υπήρξαν «άτσαλοι» και «ασυντόνιστοι» χειρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Αν και έγκαιρα της είχαν επισημανθεί προβλήματα που υπήρχαν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν τα βελτίωσε, αλλά και το αρμόδιο ΚΤΕ όπου έπρεπε να συζητηθεί η τροπολογία συγκλήθηκε μόλις στο παρά ένα της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστική συζήτηση.


Σχολιάστε εδώ