Μισθούς Αλβανίας και Βουλγαρίας απαιτεί η «τρόικα»!

• Απάντηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για διοργάνωση (μέχρι 13 Φεβρουαρίου) νέας γενικής 24ωρης απεργίας και ενδιαμέσως συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας, καταλήψεις κ.λπ. Η απεργία στηρίζεται από το σύνολο των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση).

• Ενίσχυση του -διακομματικού- αντιμνημονιακού μετώπου (που έστω και την τελευταία στιγμή βρίσκει κοινό βηματισμό), το οποίο προετοιμάζεται για αντεπίθεση εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να αποφευχθεί το νέο «μακελειό» που επιφυλάσσουν για τον ελληνικό λαό η τρικομματική κυβέρνηση-μαριονέτα, που «τρίζει», και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

• Ανταρσία βουλευτών, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που διαμηνύουν «προς κάθε αρμόδιο» ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις απαιτήσεις της «τρόικας» για τα μισθολογικά και τα εργασιακά θέματα, όπως και τον «σφαγιασμό» των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Ήδη σχετικά με το γνωστό «μπάχαλο» που προσφάτως επικράτησε στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αφήνεται να διαρρεύσει από τους «δράστες» ότι επρόκειτο για «προειδοποιητική βολή» προς τις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Συναγερμός σήμανε για εργαζομένους, συνταξιούχους και συνδικάτα, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της πράγματι δραματικής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της «τρόικας». Κατ’ αρχάς, ο επικεφαλής Π. Τόμσεν «σνόμπαρε» κανονικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών για διασφάλιση του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και του 14ου, όπως και την εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε ως προς το αίτημα των δανειστών για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη, εκτός από την απαξίωση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, οι «τροϊκανοί», μπροστά στον εμβρόντητο υπουργό Εργασίας, απέρριψαν σχεδόν χωρίς συζήτηση και την πρόταση για μείωση του μισθολογικού κόστους διά της τεθλασμένης. Δηλαδή, με πάγωμα των αποδοχών και γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων, στις οποίες οι εργοδότες μειώνουν έως και 40% τις αποδοχές των εργαζομένων. «Αυτά δεν αρκούν», ήταν η κοφτή απάντηση.

«Τώρα όλα», είπαν οι «τροϊκανοί» στον κ. Κουτρουμάνη, συνδέοντας μάλιστα ευθέως την τήρηση των δέκα εντολών με την έγκριση του νέου δανείου – προχωρώντας έτσι και πάλι στους γνωστούς εκβιασμούς. «Είναι θέμα αντοχής της κοινωνίας, που εξάντλησε τα όριά της», δήλωσε ενοχλημένος στους συνομιλητές του ο υπουργός, τονίζοντας με έμφαση πως «ή θέλουμε να στηρίξουμε μια προσπάθεια ή θα προκληθούν διαλυτικά φαινόμενα, που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα…».

Ανένδοτοι οι «τροϊκανοί», και παρά τα στοιχεία περί ανταγωνιστικότητας που τους παρέδωσε ο κ. Κουτρουμάνης, επέμειναν ότι οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλές «και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις χώρες με τις οποίες γειτνιάζει» (σ.σ.: Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία προφανώς), όπως και με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Με τον κυνισμό και την αδιαφορία που επέδειξαν οι «τροϊκανοί» απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν και προκαλούν οι πολιτικές που εφαρμόζουν στη χώρα μας, σε συνεργασία τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όσο και με το σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα, προκαλούν έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες:

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς πιέζεται και πάλι από πλειάδα κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών, όπως και βουλευτών, να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και να προκαλέσει το συντομότερο εκλογές. Γιατί, εκτός από τα μισθολογικά, τα εργασιακά και τον τεμαχισμό ΔΕΚΟ και τραπεζών, «αγκάθι» αποτελούν και άλλα αιτήματα της «τρόικας», με κυρίαρχο εκείνο για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Για δημιουργία μείζονος πολιτικού θέματος κάνουν λόγο ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», εφόσον αποδειχθεί αδύνατη η συνεννόηση με την «τρόικα» σε «κομβικά ζητήματα».

Κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν αποκλείουν «απομόνωση» του κ. Παπαδήμου με έναν σκληρό πυρήνα υπουργών, στην περίπτωση που η «τρόικα» επιμείνει για νέες μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων. Τυχόν πρωθυπουργική πρωτοβουλία, επιμένουν οι συνδικαλιστές, για παρέμβαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, που ήδη δεσμεύτηκαν στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι δεν θα αποκλίνουν από τη συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων. (Σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι υπήρξε σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στην υπεράσπιση της ΕΓΣΣΕ και του 13ου και 14ου μισθού). Επίσης:

Σε περίπτωση που ο κ. Παπαδήμος αγνοήσει τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας στις προσταγές των «τροϊκανών» και επιχειρήσει να ικανοποιήσει τα επαχθή αιτήματά τους με νομοθετικές ρυθμίσεις, προεξοφλείται ότι οι βουλευτές δεν θα υπακούσουν τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Το πολιτικό περιβάλλον για άλλη μια φορά βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι εμπλοκές και οι μετωπικές εκδηλώνονται παντού και κάθε στιγμή σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνοντας εκρηκτικό κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες:

– Βολιδοσκοπούνται συνδικαλιστικά στελέχη να δραστηριοποιηθούν υπέρ υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, με την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ επισήμως να παραμένει σε κατάσταση ουδετερότητας (παρότι διατηρεί επαφές με το επιτελείο του κ. Παπανδρέου), τότε και εντός του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν ότι το Μνημόνιο που καλείται να υπογράψει η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα πιο κοντά στις εθνικές εκλογές. Επίσης αν αληθεύουν οι πληροφορίες:

• Για ρήξη μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με αφορμή τη συμφωνία του PSI (σ.σ.: κοινές μετοχές στηρίζει ο κ. Παπανδρέου, προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου προωθεί ο κ. Βενιζέλος), τότε οι ενδείξεις περί κατάρρευσης του όλου πολιτικού οικοδομήματος ισχυροποιούνται και μεταβάλλουν όλα τα δεδομένα.

Στη γενικευμένη ρευστότητα που επικρατεί, η νέα συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών την Τετάρτη, κατά την οποία θα κατατεθούν μελέτες και προτάσεις για την ανταγωνιστικότητα και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θα εκτιμηθεί σε σχέση με τις προτάσεις που θα κατατεθούν. Ύστερα πάντως από την απόρριψη της λύσης του παγώματος των αποδοχών από την «τρόικα», ένας τέτοιος προσανατολισμός των κοινωνικών εταίρων ακυρώνεται εκ των πραγμάτων, χωρίς πάντως, δυστυχώς, να αποκλείεται αν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ αποφασίσουν την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου «για τη σωτηρία της χώρας».

Στο μεταξύ:

• Νέα αντιμνημονιακή εκδήλωση διοργανώνει στις 8 Φεβρουαρίου ο γραμματέας συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης.

• Μαζική η ανταπόκριση στις αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με «πρωταγωνιστές» τον Αλ. Τσίπρα, τη Σ. Σακοράφα, τον Π. Κουρουμπλή και τον Αλ. Μητρόπουλο.

• Ο Π. Καμμένος, ανεξάρτητος πια βουλευτής, συγκεντρώνει ως λαϊκή Δεξιά μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ και η σχέση του με το κόμμα από το οποίο προέρχεται θα επανεξεταστεί μόνο στην περίπτωση που η ΝΔ δεν ψηφίσει το νέο βάρβαρο Μνημόνιο.

Ως εκπρόσωπο του κ. Παπαδήμου θεωρούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και βάλλουν εναντίον του, με οξύτερο τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκη, ιδίως μετά τη δημόσια δήλωσή του πως ανεξαρτήτως της συμφωνίας εργατικής και εργοδοτικής πλευράς η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της (σ.σ.: θα υπακούσει στις «τροϊκανές» εντολές).


Σχολιάστε εδώ