Κομμένη η ΝΔ από την ΕΡΤ
Πρώτον η υποβάθμιση από την κρατική ραδιοτηλεόραση της –κατά γενική εκτίμηση επιτυχημένης– επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα και δεύτερον ο αναιτιολόγητος και αιφνίδιος αποκλεισμός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κ. Μαρκόπουλου από την εκπομπή της Έλλης Στάη («Netweek»), την περασμένη Δευτέρα.
Πιο συγκεκριμένα, στη ΝΔ προκάλεσε έντονη δυσφορία το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Ρωσία «έπαιξε» πολύ χαμηλά στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, πιο χαμηλά και από το…»ταξίδι αναψυχής» του Γ. Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα. Επισήμως από τη Λ. Συγγρού δεν έκαναν κανέναν σχόλιο, ανεπίσημα ωστόσο εξέφρασαν την ενόχλησή τους, ενώ στέλεχος που συνόδευε τον κ. Σαμαρά στη ρωσική πρωτεύουσα άσκησε δριμύτατη κριτική στους υπεύθυνους του καναλιού μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Η κόντρα ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν ο Κ. Μαρκόπουλος ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα εμφανιζόταν, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην εκπομπή της κ. Στάη. Από τη ΝΕΤ υποστήριξαν ότι δεν είχε γίνει σωστός προγραμματισμός, ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.ά., αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό συνέβη κατʼ απαίτηση του υπουργού Επικρατείας Π. Καψή, ο οποίος επιθυμούσε να εμφανισθεί μόνος, χωρίς… αντίπαλο. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λ. Συγγρού, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Μιχελάκη να κάνει λόγο για «αυθαιρεσία», «απρέπεια» και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά». Ακόμη πιο σκληρός στη κριτική του ήταν ο υπεύθυνος του γραφείου του κόμματος Γ. Μουρούτης, ο οποίος μέσω διαδικτύου σημείωσε ότι τέτοιου είδους «κρούσματα» συμβαίνουν μόνο σε… απολυταρχικά καθεστώτα.
Μέσα σʼ αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας η συνάντηση του Γ. Μιχελάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λ. Ταγματάρχη. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τελευταίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για όσα συνέβησαν. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση για καλύτερη και στενότερη συνεργασία και… μετά τις εκλογές, δηλώνοντας έτσι την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του. Κάτι που αυτήν την ώρα θεωρείται αμφίβολο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πιο βασικός είναι ότι υπάρχει μια κατʼ αρχήν συμφωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα στελεχωθεί η ΕΡΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσανατολισμός είναι να ενοποιηθούν οι θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και το πρόσωπο να το επιλέξει ο κ. Παπαδήμος, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων. Κατά συνέπεια απομένουν οι θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου που έχουν περιορισμένη εξουσία και οι επιτελικές θέσεις στο ενημερωτικό τμήμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΝΔ εν όψει εκλογών θα ζητήσει την αντικατάσταση (αν δεν το έχει κάνει ήδη) του γεν. διευθυντή Ειδήσεων Β. Μπίτση και του διευθυντή Ειδήσεων Γ. Κογιάννη από δημοσιογράφους ευρύτερης αποδοχής. Πέραν του ότι η επιλογή τους είχε γίνει από τη μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στελέχη της Λ. Συγγρού επικαλούνται και τα τελευταία «κρούσματα». Ως αντικαταστάτες τους έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε επιβεβαίωση η διάψευση.