Κατάρρευση του δικομματισμού αλλά όχι φιλολαϊκές κυβερνήσεις

Η Α. Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό RealFM είπε ότι ο λαός πρέπει να «τεντωθεί» και να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών, αυτό που πραγματικά θα δημιουργήσει άλλη ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, όχι όμως «πάνω από τα σύννεφα», θα είναι η δύναμη του ΚΚΕ.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα και παρά τη διαφαινόμενη κατάρρευση του δικομματισμού, θα έχουμε «συνθέσεις», αλλά σύνθεση φιλολαϊκή δεν θα έχουμε με τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί, λένε, να έχουμε ένα πρώτο σταθερό βήμα προς τα εμπρός, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική αλλαγή πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και όχι να περπατήσουν τα διάφορα σενάρια για «κεντροαριστερές κυβερνήσεις», που, όπως έδειξε και η εμπειρία της Ευρώπης, τελικά ήταν επιζήμιες για τα λαϊκά στρώματα των χωρών τους.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι στην κριτική τους για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που σπεύδουν να αποδοκιμάσουν το Μνημόνιο και κάνουν λόγο για «χυδαία προσπάθεια υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθούν από την αντιδραστική πολιτική που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν, περιορίζοντάς την σκόπιμα στο Μνημόνιο».

Είναι πρόκληση, λένε, αφού προσπαθούν να κρύψουν ότι στην πλειοψηφία τους οι αντεργατικές και συνολικά αντιλαϊκές ανατροπές που προώθησαν από κεντρικές κυβερνητικές θέσεις την τελευταία διετία περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο εκλέχθηκαν.

Ακόμα, τονίζουν σκωπτικά, και το Μνημόνιο, το οποίο υποτίθεται ότι «δεν διάβασαν» ή το χαρακτηρίζουν σήμερα αναποτελεσματικό, περιείχε τον πυρήνα των μέτρων που προπαγάνδιζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε σκοπό να τα προωθήσει τεμαχισμένα και με πιο αργούς ρυθμούς, για να διασωθεί πολιτικά.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε, της πρόκλησης ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που βγήκε «στα κάγκελα» για το Μνημόνιο, όταν αυτό υπογραφόταν ήταν από τους πρώτους που το υπεράσπιζαν και τώρα ισχυρίζεται ότι δεν το γνωρίζει.

Όμως, υπογραμμίζουν, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας –όπως και άλλοι υπουργοί– εφάρμοσε μέχρι κεραίας το περιεχόμενο του Μνημονίου με τις αλλεπάλληλες επαφές που είχε με την «τρόικα».

Στην ουσία, τονίζουν τα στελέχη του ΚΚΕ, αυτό που λένε οι δήθεν διαφωνούντες δεν είναι ότι διαφωνούν με την ουσία του Μνημονίου και τη στρατηγική που αυτό επιβάλλει, αλλά με το γεγονός ότι δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση με την «τρόικα» για τους όρους του. Με αυτή την άποψη, λένε, στρώνουν τον δρόμο, ώστε ο λαός να καταπιεί αδιαμαρτύρητα τα επερχόμενα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα εντός και εκτός Μνημονίου, με την αυταπάτη ότι τώρα γίνεται ή θα γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση από πολιτικούς που δήθεν είδαν τα λάθη τους.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να τιμωρήσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τις παραφυάδες τους, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να κοροϊδέψουν την αγανάκτηση του λαού, αλλά κυρίως για την αντιλαϊκή στρατηγική που έχουν. Είναι μια στρατηγική που χαντακώνει δεκαετίες τώρα τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και σε συνθήκες κρίσης –όπως η σημερινή– επιδεινώνει με πιο γρήγορους ρυθμούς τους όρους ζωής του.

Εν κατακλείδι, στο ΚΚΕ τονίζουν ότι η μόνη λύση στη σημερινή κατάσταση είναι η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ΚΚΕ, με δυνάμωμα της οργάνωσης και της πάλης στους τόπους δουλειάς, με στόχο τη σύγκρουση και τη ρήξη με το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν.


Σχολιάστε εδώ