Κάποιοι θα γίνουν πλουσιότεροι…

Επειδή κοινός τόπος όλων των εκτιμήσεων από πλευράς επενδυτικών οίκων είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας, είτε την ονομάζουν selective είτε restricted είτε outright default, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η χώρα μας ήταν και είναι πλούσια, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα χρέη της, απλώς είχε και έχει την ατυχία να διοικείται από κακούς μάνατζερ που την οδήγησαν σε ταμειακό αδιέξοδο, ώστε να προσφύγει στην «τρόικα» και να παρθούν οι προηλειμμένες αποφάσεις εξόντωσης της μικρομεσαίας τάξης.

> Τις επενδυτικές αποφάσεις δεν πρέπει να τις λαμβάνουμε με γνώμονα το τι νομίζουμε, τι θέλουμε ή τι ελπίζουμε! Αν και υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα, εντούτοις με μια προσεκτικότερη ανάλυση μπορεί κάποιος να διαμορφώσει τη στρατηγική του.

> Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της συνδιαλλαγής! Γιατί το ΣΔΟΕ έχει αφήσει στο απυρόβλητο τις αδρανοποιημένες ανώνυμες εταιρείες συμβούλων επενδύσεων; Εμείς πάντως γνωρίζουμε μία που βρίσκεται υπό την υψηλή προστασία πρώην στελέχους της ΥΠΕΕ και νυν συμβούλου του ΥΠΟΙΟ.

> Επειδή την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε σε ποιες εταιρικές ανακοινώσεις τη βάζουμε! Κύριε Αχείμαστε, αντιπρόεδρε και διευθύνοντα σύμβουλε της Avenir (τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας), ποια η σχέση της εταιρείας σας με την επιχείρηση Ζήνων Υψηλής Τεχνολογίας; Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αυτών;

> Διαλέγετε και παίρνετε! Αρκεί η προσθήκη μιας νέας δραστηριότητας στο καταστατικό μιας εισηγμένης εταιρείας, προκειμένου έτσι να δικαιολογηθεί το μίνι ράλι στην τιμή της μετοχής της; Κατά τη γνώμη μας όχι, κατά την άποψη της διοίκησης της Επίλεκτος ναι.

> Όσο μικραίνει η προμηθειακή πίτα, τόσο θα αυξάνουν οι πιέσεις! Με πρόσχημα την ασφάλεια, κάποιοι «συμβουλεύουν» τις προβληματικές ημικρατικές εταιρείες να προχωρήσουν είτε στη δημοπράτηση νέων έργων είτε στην ολοκλήρωση παλαιών. Χαρακτηριστικά παράδειγμα τα δημοσιεύματα περί του ΟΣΕ.

> Λείπει ο Μάης από τη Σαρακοστή; Μεταξύ των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 ο επιχειρηματίας Σάμυ Φάις, με χρέη 1,82 εκατ. ευρώ.

> Θα γίνει και αυτό… λογιστική μείωση του προσωπικού! Ο πάλαι ποτέ ελληνικός ΟΤΕ προχώρησε στη δημιουργία εταιρείας transfer, όπου θα μεταφερθεί μέρος των υπαλλήλων προκειμένου να πέσει το κόστος το οποίο λαμβάνει υπόψη του ο ρυθμιστής για τον καθορισμό των τιμών λιανικής.

> Ναι, υπό προϋποθέσεις και αλλαγές σε όρους… είπε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο deal Alpha – Eurobank! «Πορτοκαλί ήταν η κάρτα» για τις επιμέρους αγορές πιστωτικών καρτών και factoring, καθώς η συγκέντρωσή τους είναι πολύ υψηλή.

> Μιλάμε για ημικρατική εταιρεία, άρα για δημόσιο χρήμα. Τι άλλο περιμένει η Δικαιοσύνη για να παρέμβει αυτεπάγγελτα; Αληθεύει ότι ο ένας βασικός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ κατηγόρησε τον άλλο ότι με τις πράξεις του συνέβαλε στην απομάκρυνση των σοβαρών επενδυτών και εντέλει στη μείωση του τιμήματος πώλησής της;

> Πυρ και μανία με τον κύριο Πυρινή οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Επισκευαστών Πειραιά μας είπε ότι η αποχώρηση από το πλοίο 20 λεπτά πριν από το πέρας του εφτάωρου αποτελεί έναν από τους λόγους που ο κλάδος είναι μη ανταγωνιστικός. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε, κύριε;

> Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Από τη στιγμή που βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73 θα πρέπει να επέλθει διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ, γιατί η όποια συμφωνία του Δημοσίου οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ;

> Από το… ρίχνω λάδι στη φωτιά, καλύτερο το η… σιωπή είναι χρυσός! Η απάντηση της ΑΤΕbank για τις αποδοχές του διοικητικού της συμβουλίου προκαλεί, καθώς την ώρα που οι εργαζόμενοί της υπόκεινται σε περικοπές αποδοχών πάνω από 25%, οι manager της ζημιογόνου επιχείρησης απολαμβάνουν υπέρογκες αμοιβές, που πιθανόν κινούνται πάνω από το ανώτατο όριο του νόμου.

> Παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης, η πραγματικότητα αποτελεί τον πιο αυστηρό κριτή! Πώς να επιτύχεις ανάπτυξη, όταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κινείται σε χαμηλά επίπεδα, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας έχει κολλήσει, ενώ η δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων παραμένει ακόμα στα χαρτιά;

> Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να αντιληφθείς ότι κάτι σάπιο κρύβεται πίσω από τις παράλογες απαιτήσεις για περικοπές απολαβών στον ιδιωτικό τομέα! Όσο υψηλός και αν είναι ο μισθός ενός εργαζόμενου, αν η παραγωγικότητά του είναι εξίσου μεγάλη, τότε το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που προκύπτει από αυτόν είναι σχετικά χαμηλό.

> Από τη μια τους τα δίνουν και από την άλλη τους τα παίρνουν! Αληθεύει ότι σε κάποιους οργανισμούς κοινής ωφελείας, ημικρατικές εταιρείες, δημόσιες τράπεζες, που διαθέτουν υπηρεσίες, διευθύνσεις και υποκαταστήματα στην περιφέρεια, το επίδομα ενοικίου που χορηγείται στους εργαζομένους ως δέλεαρ για την απόσπασή τους εμφανίζεται ενσωματωμένο στις μεικτές τους αποδοχές, με αποτέλεσμα να προσμετράται για εισόδημα, να φορολογείται με υψηλούς συντελεστές και να συνυπολογίζεται στον προσδιορισμό εισφοράς αλληλεγγύης;

> Είναι δυνατόν να βαίνουν όλα καλώς; Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις υπέρογκες απολαβές των διοικήσεων των ημικρατικών τραπεζών, αναρωτιόμαστε αν μέχρι σήμερα υπήρξαν καταγγελίες από τους εκπροσώπους του Δημοσίου που είναι τοποθετημένοι στα διοικητικά τους συμβούλια για πράξεις και παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του κράτους…

> Έτσι όπως το πάνε, θα χάσουν και τους τελευταίους των μοϊκανών… επενδυτών! Πόσες από τις ΑΧΕΠΕΥ μιμούνται τις πρακτικές των τραπεζών, προχωρώντας σε επιμέρους χρεώσεις στους πελάτες τους, που τις βαφτίζουν «διάφορα έξοδα»;

> Προς όφελος αυτών που έχουν χρήματα στην άκρη, δηλαδή των λίγων, των προνομιούχων! Γιατί το ΥΠΟΙΟ μελετά τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τον αγοραστή ενός ακινήτου, με ταυτόχρονη ενίσχυση της υπεραξίας που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ κτήσης και πώλησης αυτού;

> Η φορολόγηση των αγροτών δημιουργεί τριβές στην «πολύχρωμη» συγκυβέρνηση! Το ένα κόμμα θέλει την παραμονή των τεκμαρτών κριτηρίων σύμφωνα με τον όγκο της παραγωγής και τις αντικειμενικές τιμές των προϊόντων, το άλλο επιδιώκει αλλαγή με βάση τα έσοδα και έξοδά τους.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που σε κάποιες περιοχές αναμένεται να αγγίξουν το 150% την επόμενη τριετία, είναι που τις ακολουθούν αλυσιδωτές επιβαρύνσεις σε μια σειρά από φόρους και τέλη.

> Βλέπουν μακριά, σκέπτονται μακροπρόθεσμα! Δεν είναι λίγοι οι έλληνες εφοπλιστές που, παρά την κρίση στα ναυλοσύμφωνα, εξακολουθούν να επενδύουν σε μεταχειρισμένα πλοία, στοχεύοντας στις κρυμμένες υπεραξίες από τη μεταπώλησή τους όταν η αγορά ανακάμψει.

> Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, τη θέση του πήρε ο σκεπτικισμός! Το θέμα δεν είναι να επανέλθει η γνωστή συνταγή των γενικών και αόριστων επιχειρηματικών σχεδίων στις εισηγμένες, αλλά οι εκπονήσεις τους να διακατέχονται από φειδώ, να αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ελέγχονται ως προς την ορθότητα και σκοπιμότητά τους.

> Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη! Μεγάλος αριθμός δανείων που χαρακτηρίζονται ως νέες χορηγήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναχρηματοδοτήσεις παλαιών, που οι οφειλέτες τους αδυνατούν να τις εξυπηρετήσουν.

> Το καλό του ενός είναι κακό για το άλλο! Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ ωφελεί τις επιχειρήσεις που πουλάνε σε αμερικανικό νόμισμα και έχουν κόστος εκφρασμένο σε ευρωπαϊκό. Στον αντίποδα οι εταιρείες που έχουν υποχρεώσεις σε δολάρια και πουλάνε σε ευρώ.

> Ελπίζουμε να μην το κάνουν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας! Λέτε η εμμονή της διοίκησης της Proton να καταθέτει μηνύσεις μόνο για τα δάνεια που σχετίζονται με τις εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη να αποτελεί προπέτασμα καπνού, προκειμένου να τη βγάλουν καθαρή κάποιοι άλλοι ισχυροί παράγοντες, λόγου χάρη της ακτοπλοΐας, που οι περισσότερες οφειλές τους είναι χωρίς διασφαλίσεις;

> Είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κοιμάται τον ύπνο του δικαίου είτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη του άβατου! Κύριε Μποτόπουλε, γιατί τα τραπεζικά χαρτιά κατέγραψαν σε λίγες μόνο συνεδριάσεις αποδόσεις που ξεπερνούν το 50%; Δεν σας ενδιαφέρει που οι δεικτοβαρείς τίτλοι συμπεριφέρονται σαν να είναι σαπάκια; Πώς δικαιολογείτε την επιθετική τους άνοδο, παρά την εγγραφή σημαντικών ζημιών από PSI, Black Rock, την εξίσου βίαιη κάθοδο που ακολούθησε και την εκ νέου εκτόξευσή τους;

> Τα αυτονόητα δεν χρειάζονται επεξηγήσεις! Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας θα έπρεπε να επικεντρώνεται στους πέντε κλάδους της εγχώριας παραγωγής (τουρισμό, ενέργεια, βιομηχανία-μεταποίηση τροφίμων, αγροτική παραγωγή, λιανικό και χονδρικό εμπόριο) και να βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγικότητα και στην εξωστρέφεια.


Σχολιάστε εδώ