Θορύβησε το ταξίδι Σαμαρά στη Μόσχα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβληματισμός επικρατεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ξένες πρεσβείες στην Αθήνα και τη Μόσχα συγκεντρώνουν στοιχεία και λεπτομέρειες από τις επαφές του εκεί, προκειμένου να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα και να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους ένθεν και πέραν του Ατλαντικού. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για ανησυχία και εκνευρισμό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, δεδομένου ότι το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη ρωσική πρωτεύουσα προηγήθηκε αυτού στην Ουάσιγκτον, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Οπότε εύλογα κάποιοι διατυπώνουν το ερώτημα αν η επίσκεψη στις ΗΠΑ καθυστερεί για συγκεκριμένους λόγους και αν σ’ ένδειξη ενόχλησης αποφάσισε να ταξιδέψει πρώτα στη Ρωσία, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι, μεταξύ αυτών και στελέχη της ΝΔ, που επισημαίνουν το ενδεχόμενο να έχει δυσαρεστηθεί η αμερικανική πλευρά και στην πορεία να υπάρξουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Άλλωστε, στο εσωτερικό της παράταξης αλλά και σ’ ένα ευρύ τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει σχεδόν «παγιωθεί» η αντίληψη ότι ο Κ. Καραμανλής ουσιαστικά ανατράπηκε με παρασκηνιακές ενέργειες των ΗΠΑ λόγω των στενών -πολιτικών (συχνές συναντήσεις με Πούτιν) και επιχειρηματικών (αγωγός Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη) – σχέσεων που ανέπτυξε με τη Μόσχα. Απαντώντας στον συγκεκριμένο προβληματισμό, παράγοντες της Λ. Συγγρού σημείωναν ότι στις προθέσεις του κ. Σαμαρά είναι να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική «ανοιχτών θυρών» και ότι η ανάπτυξη σχέσεων με μια χώρα δεν είναι αναγκαίο να ενοχλεί ή να θίγει μια άλλη. Πρόσθεταν ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης και στην προσπάθειά της να βγει απ’ αυτήν θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατή συνεργασία ή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται ταξίδια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες χώρες οι διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν είναι περισσότερο χρονοβόρες. Αντικείμενο… έρευνας, για πολλούς εντός κι εκτός Ελλάδος, αποτελεί στο μεταξύ το ποιοι σε παρασκηνιακό και διπλωματικό επίπεδο χειρίστηκαν την υπόθεση και «έκλεισαν» την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Μόσχα. Αφενός διότι οι διαδικασίες ήταν αναλογικά πολύ σύντομες και αφετέρου διότι οι επαφές ήταν στο ύψιστο επίπεδο. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράγοντες που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε αντίθεση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόσχα (-14 βαθμούς έδειχνε το θερμόμετρο), το κλίμα σε όλες τις επαφές που είχε εκεί ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα θερμό. Κυρίως, δε, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν, ο οποίος παραβαίνοντας το αυστηρό ρωσικό πρωτόκολλο, που προβλέπει συναντήσεις μόνον με πρωθυπουργούς, τον δέχτηκε στο προσωπικό γραφείο του. Αυτό ήταν ένα πρώτο σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Το δεύτερο ήρθε από τη διάρκεια που είχε η συνάντηση των δύο αντρών: 1 ώρα και 15 λεπτά, χρόνο που ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας διαθέτει μόνο σε περιπτώσεις ηγετών μεγάλων χωρών. Είναι γεγονός ότι σε όλες τις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίστηκε ως «εν δυνάμει» πρωθυπουργός, με τον οποίο η Μόσχα προσβλέπει σε συνεργασία μετά τις εκλογές. Οι συνομιλητές του κατέστησαν κάτι περισσότερο από σαφές το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και τα έργα υποδομής (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι κ.ά.), ενώ ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν έθεσε το ζήτημα των αγωγών, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για συνεργασία σε μια σειρά τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι εξαγωγές, ενώ ζήτησε από τους ρώσους αξιωματούχους να διευκολύνουν τις διαδικασίες προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της χώρας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς λόγω της μονόπλευρης εξωτερικής πολιτικής που εφάρμοσε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε αποδέκτης της μεγάλης δυσαρέσκειας ακόμη και του κ. Πούτιν για τις αποφάσεις και τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία του η κατάσταση να αλλάξει και να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά θα έχουμε τα σωστά αποτελέσματα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς τέθηκε, ως ήταν φυσικό, και το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ, αν και καμία πλευρά δεν τοποθετήθηκε δημόσια. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε φροντίσει να στείλει το «μήνυμά» του πριν ακόμη φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα, όταν με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ είχε αποδώσει το γεγονός σε «πολιτικές σκοπιμότητες». Είχε ακόμη υπογραμμίσει ότι «η υπόθεση Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ», προσθέτοντας ότι από τη διερεύνηση που έγινε δεν βρέθηκε «κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, όπως δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη πολιτικού χρήματος, ούτε διαδρομή πολιτικού χρήματος». Έμμεση αναφορά στο θέμα του ηγούμενου Εφραίμ θα μπορούσε να θεωρηθεί η αποστροφή του προέδρου της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ότι «η πολιτική διχάζει, αλλά η θρησκεία ενώνει».


Σχολιάστε εδώ