Εκτέλεσαν τα σχέδια της Γερμανίας και της Ουάσιγκτον

Αυτά δεν τα λέει ένας άνθρωπος εκτός χώρου. Τα λέει ο επί 22 χρόνια διευθυντής Ειδήσεων Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος με αφορμή τη συνέντευξή μας έκανε και την αυτοκριτική του.

Ωστόσο όμως λέει και σκληρές αλήθειες: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα λάιφ στάιλ κανάλι έφερε την καταστροφή. Δεν θα σωθεί η κοινωνία αν εγώ αποφασίσω να κάνω πολιτικό το STAR. To ίδιο δυστυχισμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τα πει και έξω από τα δόντια για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που βόλεψε αρκετούς και αντιπαραγωγικούς, ενώ απάντησε και για την κρίση στο ALTER: «Στο ALTER εκτιμώ πολύ τη στάση του Νίκου Χατζηνικολάου. Είναι πολύ γενναίο αυτό που έκανε, να παραμείνει στο κανάλι ενώ είχε πολλές καλές προτάσεις. Πάντως, επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου, το ALTER είχε πολύ περισσότερους εργαζόμενους από τα άλλα κανάλια. Το τι συμβαίνει στο ALTER είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή με 700 άτομα δεν υπάρχουν κανάλια στο εξωτερικό! Συγκριτικά, όμως, το να έχει το ALTER περισσότερα άτομα από το MEGA είναι τρελό!»

Ο διευθυντής Ειδήσεων του STAR μιλά και για τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αριστερός εδώ και χρόνια, ευελπιστεί στις επικείμενες εκλογές η Δημοκρατική Αριστερά να είναι το δεύτερο κόμμα, αν και δεν ξέρει αν θα πολιτευθεί ακόμη. Μέχρι τότε ασκεί δριμύ κριτική από το γραφείο Τύπου του κόμματος. «Το Μνημόνιο δεν θα το υπέγραφε ούτε πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ! Υπογράψαμε ένα Μνημόνιο όπου δανειζόμαστε με μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι δανειζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα έχουν τρομερές ευθύνες όσοι κυβέρνησαν τη χώρα. Δεν είναι τόσο κακοί μαθητές της οικονομίας, στο Χάρβαρντ σπούδασαν. Η ιστορία θα το δείξει. Έκαναν το σχέδιο της Γερμανίας και της Ουάσιγκτον».

// Πώς βρίσκει το STAR η οικονομική κρίση;
Δυστυχώς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχουν υποστεί πολύ σοβαρά την κρίση. Μια κρίση η οποία έχει φτάσει σε σημείο που ούτε καν το φανταζόμαστε. Τα πράγματα για όλα τα μίντια είναι δραματικά. Θα μετρήσουμε πολλές απώλειες και ήδη μετράμε δηλαδή. Αλλά δεν είναι το θέμα να μετρήσουμε τις απώλειες, αλλά πώς θα εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας, πώς ουσιαστικά θα τις διατηρήσουμε. Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο, το οποίο βιώνουν όσοι έχουν διοικητικές θέσεις στα Μέσα καθημερινά. Το STAR προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχει τις μικρές απώλειες.

// Το κοινό έχει στραφεί προς την ενημέρωση. Η τηλεθέαση επιβραβεύει την ενημέρωση. Σας πέρασε από το μυαλό να αλλάξετε τη φυσιογνωμία του καναλιού, βλέποντας τα ποσοστά τηλεθέασης των λάιφ στάιλ εκπομπών σας;
Το έχουμε μετρήσει και αυτό που λέτε. Κάναμε πρόσφατα μια σχετική έρευνα και διαπιστώσαμε ότι το κοινό του STAR δεν θέλει να αλλάξει φυσιογνωμία ο σταθμός. Οι τηλεθεατές μας θέλουν ψυχαγωγία. Ωστόσο, μειώσαμε το λάιφ στάιλ και αυξήσαμε τα νεανικά χρηστικά θέματα. Για να μιλήσουμε με νούμερα, αν πέρσι ήταν 80% το λάιφ στάιλ και 20% ενημέρωση, φέτος είναι 60% λάιφ στάιλ, 40% ενημέρωση. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να γίνουμε ενημερωτικό κανάλι γιατί θα χάσουμε τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν και έχουν ταυτίσει το STAR με το λάιφ στάιλ. Αν εγώ αποφασίσω αύριο να κάνω ένα αμιγώς πολιτικό δελτίο ειδήσεων -και μπορώ να το κάνω-, ο τηλεθεατής του STAR θα μου γυρίσει την πλάτη.

// Πάντως, είναι πανεύκολο για εσάς να αλλάξετε το δελτίο σας.
Εσείς φέρατε στην τηλεόραση, άλλωστε, τα «παράθυρα» στα δελτία ειδήσεων…
Έχεις δίκιο, αλλά δεν θα μας δει ο κόσμος όσα και καλά να τα κάνουμε όσα και καλά να τα πούμε.

// Η πρωινή ζώνη του STAR θα καταργηθεί;
Δεν ξέρω ακόμη. Δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα, γιατί η διοίκηση του σταθμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικαλιστικά σωματεία του σταθμού. Αυτήν τη στιγμή έχουμε στο τραπέζι τις νέες συμβάσεις. Αλλά ξέρεις τι να αποφασίσεις όταν δεν ξέρεις τι θα γίνει το επόμενο μήνα; Ξέρεις αν τέλος Απριλίου πληρωθείς σε ευρώ ή σε δραχμές; Τι να αποφασίσεις τώρα; Και το λέω ειλικρινά. Το μόνο που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι να δίνουν οι μέτοχοι 20 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη τους. Αντικειμενικά αυτό που λέω, το καταλαβαίνουμε όλοι.

// Πέρασαν τα μίντια και χρόνια ευμάρειας που ήταν κερδοφόρα. Από αυτά τα κέρδη δεν μπορούν να δώσουν οι μέτοχοι, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις;
Πόσο να πείσεις τους μετόχους για κάτι τέτοιο; Όσο και αν αγαπάνε το κανάλι και τους εργαζόμενους. Οι δικοί μας μέτοχοι έχουν ιδιαίτερη σχέση με τους εργαζόμενους. Μιλάμε για οικογένεια. Είναι γνωστή σ’ όλους η ιστορία τους. Δεν είναι έτσι όπως τα λες. Τα τελευταία χρόνια βάζουν 20 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη τους. Εύχομαι ειλικρινά, Μαρία, να αποφύγουμε τις απολύσεις. Το τελευταίο που θέλω να σκέφτομαι είναι αυτό. Εμείς κάναμε έξι απολύσεις τώρα. Η μια ήταν εθελοντική και στους άλλους 2 βρήκαμε δουλειά. Δηλαδή κάναμε 3 απολύσεις, ενώ στο STAR εργάζονται 500 άτομα. Αλλά πες μου σε αυτό το τοπίο που υπάρχει ξέρει κανείς το μέλλον; Εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι στο STAR.

// Βλέπω πάνω στο γραφείο σας συστάδες από βιβλία. Και όσο τηλεφωνούσατε είδα τους τίτλους, τα περισσότερα είναι πολιτικά. Μήπως θα πολιτευθείτε;
Διαβάζω πάρα πολύ και τώρα που είμαι μόνος μου διαβάζω ακόμη περισσότερο. Οι περισσότεροι με ξέρουν ως διευθυντή του STAR που έφερε τα καρτουνάκια στην οθόνη. Δεν ξέρουν ότι είμαι ένα πολιτικό ον. Η μια όψη μου είναι αυτή του σωστού επαγγελματία που μου δόθηκε ένα πόστο και πρέπει αυτό που μου ανατέθηκε να το κάνω καλά είτε με τα θετικά του είτε με τα αρνητικά του και, από την άλλη, είμαι ένας άνθρωπος με έντονη συμμετοχή στα κοινά, αρθρογραφώ, ενώ τελευταία συμμετέχω στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Έχω και αυτή την πλευρά.

// Γίνονται και τα δυο παράλληλα;
Ναι, γιατί όχι; Και το STAR έχει ανέβει στη γενική του τηλεθέαση και δόξα τω Θεώ και η Δημοκρατική Αριστερά πάει πάρα πολύ καλά. Αν πολιτευθώ, δεν το ξέρω.

// Στα του STAR. Η απώλεια του Αιμίλιου Λιάτσου πολύ σημαντική. Το βλέπουμε και στα νούμερα τηλεθέασης. Έπεσαν. Παρόλη την καλή παρουσία της Χριστίνας Λαμπίρη και την επαγγελματική επάρκεια των άλλων παρουσιαστών. Θα τον ξαναδούμε;
Τα πάντα είναι πιθανά. Ο Αιμίλιος είναι αδερφός μου. Έτσι τον αισθάνομαι. Ήταν δική του επιλογή να φύγει. Εμείς τον θέλουμε πίσω. Θεωρώ ότι ο Αιμίλιος ανήκει ακόμη στο STAR. Nα, εδώ έχω την «Παρασκευή και 13» μπροστά μου και σκέφτομαι ποιο θέμα της να παίξω για να προβάλω την εφημερίδα. Η απώλειά του μεγάλη, αλλά νομίζω ότι δεν έχει φύγει ακόμη.

// Στο τέλος της κρίσης θα έχουν μείνει «2 συν 1» κανάλια;
Κάτσε να δούμε πώς θα πάει η οικονομία. Ότι δημιουργήθηκε μια φούσκα, δημιουργήθηκε. Στο χώρο των μίντια εννοώ. Και κυρίως ήταν μια φούσκα μισθών. Όχι των μισθών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις το ξακαθαρίζω, αλλά των μισθών των από εκεί και πάνω μέχρι τα χρυσά συμβόλαια. Από αμοιβές αρχισυντακτών, διευθυντών τηλε-σταρ δημοσιογράφων και παρουσιαστών. Και δεν βγάζω την ουρά μου απέξω. Το ’90 λοιπόν δημιουργήθηκε η πρωτόγνωρη φούσκα των μίντια. Και εκεί έγιναν πολλά λάθη από όλους μας. Η φούσκα όταν μεγαλώσει πολύ, ξεφουσκώνει ή και σπάει! Και όταν σπάει κάνει πάταγο! Μπαμ! Αυτό βιώνουμε τώρα. Και πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την κρίση, γιατί δεν ξέρουμε σε τι σημεία θα φτάσει. Η ανέχεια από την πείνα είναι κοντά. Μακάρι να δούμε από αύριο να υπάρχει ανάκαμψη. Γιατί και η κρίση είναι θέμα ψυχολογίας.

// Περί κατανόησης ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε αφεντικά, καναλάρχες, εκδότες και υπάλληλους… Στο ALTER πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Γιατί δεν βάζουν νερό στο κρασί τους οι συνάδελφοι, ώστε να ανοίξει ξανά το κανάλι;
Κατ’ αρχάς στο ALTER εκτιμώ πολύ τη στάση του Νίκου Χατζηνικολάου. Είναι πολύ γενναίο αυτό που έκανε, να παραμείνει στο σταθμό. Γιατί ξέρω από πρώτο χέρι ότι είχε πολύ καλές προτάσεις. Το να μην αποδέχεται αυτές τις προτάσεις και να παραμένει μαζί με τους εργαζομένους το θεωρώ πολύ σημαντικό. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να λειτουργήσει ξανά το ALTER. Και ελπίζω οι εργαζόμενοι να βρουν δουλειά. Πάντως, επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου και ούτε ο κόσμος με έχει μάθει έτσι, το ALTER είχε πολύ περισσότερους εργαζόμενους από τα άλλα κανάλια. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το τι συμβαίνει στο ALTER είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή με 700 άτομα δεν υπάρχουν κανάλια στο εξωτερικό! Δηλαδή δεν λέω να γίνουμε Κροατία. Στην Κροατία ένα κανάλι έχει 150 άτομα προσωπικό. Συγκριτικά όμως, το να έχει το ALTER περισσότερα άτομα από το MEGA αυτό είναι τρελό.

// Τα 800 άτομα της «Ελευθεροτυπίας»;
Δεν ξέρω τι γίνεται στον Τύπο. Αλλά και πάλι μου φαίνεται τρελό.

// Δυο φορές ο Γιώργος Παπανδρέου, σε διάστημα λίγων ημερών, μίλησε για βαρόνους των μίντια, για ρυθμιστές του πολιτικού μας συστήματος, για τράπεζες που δανειοδοτούν κανάλια και όχι μικροεπιχειρήσεις. Τα κανάλια ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, πρόκειται για μύθο;
Επειδή έχω εργαστεί σε όλα τα κανάλια, εκτός του ALTER, σας λέω όχι, τα κανάλια δεν ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Και όλα αυτά περί γραμμών είναι μύθος. Ακούω αυτά που λένε για το MEGA. Ξέρω πώς εργάζεται ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Λοιπόν, επειδή ξέρω πώς λειτουργεί, σας λέω ότι όλα αυτά που λέγονται είναι μύθος. Όταν οι πολιτικοί πέφτουν, προσπαθούν να βρουν αιτίες για την πτώση έξω από αυτούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε γιατί ακολούθησε μια λάθος πολιτική. Και η λάθος πολιτική ήταν το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο δεν θα το υπέγραφε ούτε πρωτοετής της ΑΣΟΕΕ! Με απλά λόγια, υπογράψαμε ένα Μνημόνιο όπου δανειζόμαστε με μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι δανειζόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Ναι, έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα στην ελληνική κοινωνία, αλλά θα το κάναμε μόνοι μας. Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε. Λυπάμαι όταν βλέπω υπουργούς της κυβέρνησης να λένε ότι δεν κατάλαβα, δεν είδα. Δεν έβλεπαν δηλαδή τα επιτόκια; Δεν έβλεπαν δηλαδή ότι πριν από ένα μήνα δανειζόμασταν με 4 % και μετά το Μνημόνιο με 5%;

// Εθνική προδοσία η υπογραφή του Μνημονίου με βάση το αγγλικό δίκαιο;
Αυτό ήταν ολέθριο! Η νέα δανειακή σύμβαση θα είναι ολέθρια για τον ελληνικό λαό. Ακριβώς επειδή στηρίζεται στο αγγλικό δίκαιο, που θέλει έμπρακτες τις εξασφαλίσεις υπέρ των δανειστών. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τα κανάλια δείχνουν αυτά που γίνονται και δεν ρυθμίζουν καταστάσεις. Και ο κόσμος όταν λένε οι πολιτικοί ότι φταίνε τα κανάλια, θεωρούν ότι τον περνάνε βλάκα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπρεπε να επιτεθεί στον Τύπο και τα κανάλια. Ειδικά το STAR τον βοήθησε πάρα πολύ. Και παραπάνω από το κανονικό, λόγω της προσωπικής σχέσης που έχω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και λόγω της σχέσης που έχουν οι μέτοχοι του STAR με την οικογένεια Παπανδρέου.

// Η οικονομική κρίση θα φέρει ανθρωπιστική κρίση;
Ναι. Η λογική της τρόικας είναι ότι μειώνοντας το μισθό των πολιτών, γίνεται πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Γιατί θα παράγει πιο φθηνά προϊόντα. Αλλά ο μισθός του Έλληνα δεν ήταν ποτέ μεγάλος. Αυτός που έμπαινε στην τσέπη του. Γιατί το μισθολογικό κόστος ανέβαινε από τις κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά τα ταμεία που βούλιαξαν από τους κλέφτες. Με τις καταχρήσεις και τα δομημένα ομόλογα. Και ο Έλληνας δουλεύει πολύ. Ας σταματήσει αυτός ο μύθος. Τώρα, αν δεν υπάρχει σωστή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας είναι άλλο πράγμα. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γυρίσει στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μετά στις υπηρεσίες στον τουρισμό. Ο δημόσιος τομέας είναι αντιπαραγωγικός όχι γιατί έχει 800.000 υπαλλήλους. Σε άλλες χώρες υπάρχουν περισσότεροι. Αντιπαραγωγικό είναι το Δημόσιο γιατί δεν λειτουργεί και είναι γραφειοκρατικό. Κάνεις αίτηση για σύνταξη και πληρώνεσαι ένα χρόνο μετά. Δηλαδή κάποιες υπηρεσίες μπλοκάρουν κιόλας, γιατί θέλουν λάδωμα. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις που θα είναι ανεξέλεγκτες. Εγώ είμαι υπέρ του ο λαός να αντιδράσει, να έχει συμμετοχή στα κοινά, αλλά αυτό το θέλω συντεταγμένα και όχι άναρχα.

// Το κόμμα που θα βγει στις επικείμενες εκλογές του Απριλίου θα έχει αυτοδυναμία;
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Ωστόσο, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι Νέα Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ. Και εύχομαι το κόμμα μου, η Δημοκρατική Αριστερά, να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτός είναι ο στόχος μας, να βγούμε δεύτερο κόμμα.

// Πώς σας έγινε η πρόταση από τον Φώτη Κουβέλη;
Πάντα ήμουν αριστερός. Συμμετείχα 5 χρόνια στην ΚΝΕ, ήμουν 4 χρόνια στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και μετά αρκετό στη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Ήμουν πάντα στο λεγόμενο δημοκρατικό αριστερό χώρο. Τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Συμμετέχω στη Δημοκρατική Αριστερά, είμαι στον τομέα επικοινωνίας. Προσπαθώ να δώσω την εικόνα του κόμματος στον κόσμο. Είμαστε αντίθετοι με το Μνημόνιο και στη νέα δανειακή σύμβαση. Δεν θέλω μια Ευρώπη δανειστών και δανειζομένων, γιατί έτσι πάμε να κάνουμε την Ευρώπη. Ή θα ολοκληρωθεί σωστά η Ευρώπη ή θα παίζει μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών και εμείς θα είμαστε αυτοί που θα τους τροφοδοτούμε. Όταν το 63% των εξαγωγών της Γερμανίας γίνεται στον Νότο, καταλαβαίνετε τι συμφέρον έχει η Γερμανία στη χώρα μας.

// Τα βασικά προϊόντα τα εισάγουμε…
Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης της ελληνικής οικονομίας άμεσα προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πιστεύω στο ρόλο του κράτους, δεν είμαι με τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν να εξαφανιστεί το κράτος. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει εγκλωβισμένος κόσμος στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό σε μη παραγωγικές δουλειές. Οι λεγόμενοι βολεμένοι. Αλλά αν συνεχιστεί αυτό το βόλεμα δεν θα μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είμαστε αντί γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Τσίπρα. Δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη. Θα ήταν μεγάλο λάθος. Η ζωή των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει με συγκεκριμένες θέσεις. Για μένα τα χαράτσια της ΔΕΗ είναι απαράδεκτα πράγματα. Οριζόντια φοροεπιδρομή μόνο αντίθετα αποτελέσματα φέρνει. Επιδεινώνει την ύφεση. Στεγνώνει την αγορά από χρήμα. Και το κάνουν άνθρωποι που πιστεύουν στην αγορά και αυτό είναι το αντιφατικό. Δηλαδή την αγορά την γκρέμισαν αυτοί που λατρεύουν την αγορά. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βγαίνει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά και λέει προστατεύστε την αγορά. Σουρεαλισμός. Θα οδηγήσουμε μάζες στην εξαθλίωση; Σε αυτό όμως δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά και τα συνδικάτα. Ε, δεν είναι η Ελλάδα Σοβιετική Ένωση; Παίζουν οι εργατοπατέρες παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων. Χρειάζεται σοβαρότητα! Δεν μπορεί σε κάποιες ΔΕΚΟ να παίρνουν 16 μισθούς και στον τραπεζικό τομέα να μην έχει γίνει καμία περικοπή σε μισθούς, όταν ουσιαστικά οι τράπεζες με τις φούσκες και τα δάνεια μας πήγαν στην καταστροφή;

// Πόσο φταίει το λάιφ στάιλ για τη σημερινή μας κατάσταση;
Πολύ. Και εγώ ευθύνομαι. Αλλά στο STAR δουλεύω. Κάνω την αυτοκριτική μου. Δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι ένα λάιφ στάιλ κανάλι έφερε την καταστροφή. Υπάρχουν και άλλα 4 με γενική στόχευση. Δεν θα σωθεί η κοινωνία αν εγώ αποφασίσω να κάνω πολιτικό το STAR. Το ίδιο δυστυχισμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία. Όταν έκανα δελτίο κοντά στον πολίτη και στην κοινωνία με έλεγαν λαϊκιστή. Και το έκανα στον ΣΚΑΪ χρόνια. Όταν έκανα τα «παράθυρα», τις ζωντανές συνδέσεις, το μικρόφωνο στον πολίτη, κίτρινο με έλεγαν. Για θυμήσου, Μαρία, τις κριτικές σας. Τώρα μου λέτε ότι παλιά τα έκανα καλά και όλα υπέροχα και γιατί δεν υπάρχει ένας ΣΚΑΪ σήμερα; Μα, τότε με λέγατε λαϊκιστή;

// Φταίνε οι δημοσιογράφοι για την κρίση;
Κάναμε μαχόμενη δημοσιογραφία;
Πιστεύω ότι μια μερίδα δημοσιογράφων είναι διαπλεκόμενοι, αρκετοί δημοσιογράφοι είναι στο payroll και δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ δεν το έχει ερευνήσει. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που πληρώνονται από τα κόμματα. Στη Δημοκρατική Αριστερά δεν πληρώνομαι. Το ξεκαθαρίζω. Τη συνδρομή μου δίνω. Και υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν παίξει βρόμικο ρόλο. Και αποδεικνύεται. Και δημοσιογράφοι έχουν εμπλακεί με σκάνδαλα και έχουν μπει φυλακή. Και, από την άλλη, υπάρχει μια δυνατή δημοσιογραφική ομάδα που κάνει αποκαλύψεις. Δηλαδή δεν υπάρχει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»; Μπορείς να πεις κάτι για τον Μάκη Κουρή; Δεν κάνει αποκαλύψεις;

// Όλα είναι θέμα παιδείας;
Ναι. Όταν ο γονιός διαπαιδαγωγεί σωστά το παιδί του, όταν στο σχολείο του δίδεται καλή παιδεία, σε τι να το επηρεάσει η τηλεόραση; Αν οι πολίτες είχαν παιδεία, θα ανάγκαζαν την τηλεόραση να γίνει καλύτερη. Τα κανάλια δεν θέλουμε να τους κάνουμε καταναλωτικά όντα. Μακάρι οι τηλεθεατές μου να ήθελαν μόνο πολιτικά θέματα. Θα τα έκανα και πολύ καλύτερα. Το λάιφ στάιλ δεν το ξέρω και απλά κάνω στρατηγική. Μιλάμε για τους καθηγητές που από τους 600.000 μόνο οι 150.000 δουλεύουν σε σχολεία και οι άλλοι είναι αποσπασμένοι στα υπουργεία; Σήμερα κλέβουν και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Δεν φταίει η τηλεόραση για αυτό. Το ξέρεις ότι αυτοί που προσλαμβάνονται στις τράπεζες προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένες θέσεις και είναι ελάχιστοι για το γκισέ και το ταμείο; Και δεν επιτρέπεται σε αυτούς που είναι στα γραφεία να πάνε στο γκισέ όταν βλέπουν τον κόσμο στην ουρά; Μπαίνουν με ρουσφέτι και αράζουν. Φταίει η τηλεόραση για αυτά; Όχι. Ίσα ίσα, τα αποκαλύπτει. Και αυτά τα λαμόγια τη φοβούνται την τηλεόραση, τα σάιτ, τις εφημερίδες.

// Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής;
Σήμερα έχουν τρομερές ευθύνες όσοι κυβέρνησαν τη χώρα. Δεν είναι τόσο κακοί μαθητές της οικονομίας, στο Χάρβαρντ σπούδασαν. Η ιστορία θα το δείξει. Έκαναν το σχέδιο της Γερμανίας και της Ουάσιγκτον! Οι 1.300 επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα θέλουν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό. Αλλά το έχουν στραγγίξει εντελώς και άλλο δεν θα πάρουν!

••

Μας λογοκρίνουν στα ίσα

// Για τον τυποκτόνο νόμο τι λέτε; Για τις αγωγές;
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αθλιότητα που υπάρχει. Και εδώ θέλω να καταγγείλω όλους τους υπουργούς που πέρασαν και που μας υποσχέθηκαν ότι θα τον καταργήσουν το νόμο αυτό. Εδώ υπάρχουν δικηγόροι που σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι αν το πεις ή το γράψεις, θα σου κάνει αγωγή. Με λογοκρίνουν στα ίσα. Φοβερή μορφή λογοκρισίας. Πολύ σπάνια κερδίζει αγωγή εφημερίδα ή κανάλι. Πλήρωσα 45.000 ευρώ από την τσέπη μου γιατί όταν ήμουν στον ALPHA δείξαμε ένα μακρινό πλάνο από ένα νηπιαγωγείο. Ο δικηγόρος που με πήρε τηλέφωνο, μου είπε ότι ο πελάτης του λέει ότι φάνηκαν τα παιδιά του. Ψέματα, ούτε φάνηκαν τα παιδιά του ούτε άλλαξε πόλη για να μη στοχοποιηθούν τα παιδιά του. Η δίκη έγινε το 2005 και το θέμα έπαιξε το 2001. Πήρε τον ιδρώτα μου.

// Ο Πάγκαλος ζητά 3 εκατομμύρια ευρώ από τον Αιμίλιο…
Ντροπή! Θέλει 3 εκατομμύρια ο Πάγκαλος από τον Αιμίλιο; Από έναν άνθρωπο που δουλεύει με εντιμότητα από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να βγάλει μια ωραία εφημερίδα; Θα του έστελνε μια επιστολή και θα τη δημοσίευε ο Αιμίλιος και θα γινόταν και διάλογος. Ποτέ δεν θα έκανα μήνυση και αγωγή σε κανένα. Που έχω ακούσει ως διευθυντής Ειδήσεων εδώ και 22 χρόνια τα απίστευτα.


Σχολιάστε εδώ