Διαύγεια παντού, δηλώνει η ΕΡΤ

«1. Οι απαξιωτικοί, άδικοι και υβριστικοί χαρακτηρισμοί του αρθρογράφου δεν αγγίζουν τη σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., η οποία εφαρμόζει εμπράκτως τους κανόνες διαφάνειας και σεβασμού του δημοσίου χρήματος στη λειτουργία της εταιρείας. Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών παραγωγής προγράμματος, δημοσιοποιούνται μέσω του προγράμματος “Διαύγεια”, αλλά και με σχετικά δελτία Τύπου. Αυτό, εξάλλου, το γνωρίζει καλά και ο συνεργάτης σας, ο οποίος από τις συγκεκριμένες “πηγές” είχε πρόσβαση σε στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του.

2. Προκαλεί λανθασμένες εντυπώσεις η αναφορά του αρθρογράφου σε ειδικούς συμβούλους, αφού ο ίδιος, ως θητεύσας στην ΕΡΤ, γνωρίζει ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως συμβαίνει και στην πλειονότητα των μεγάλων οργανισμών ΜΜΕ, χρειάζεται στελέχη εξειδικευμένα σε διάφορους τομείς, που προσφέρουν συγκεκριμένο έργο. Επίσης ο ίδιος γνωρίζει, όμως δεν το διευκρινίζει, πως οι μισθοί στους οποίους αναφέρεται είναι μεικτοί και πόρρω απέχουν από το χαρακτηρισμό ως “παχυλοί”, για στελέχη που εργάζονται ακόμα και δέκα ή δώδεκα ώρες ημερησίως.

3. Παραπλανητική είναι η αναφορά του αρθρογράφου στην εκπομπή “Το αλάτι της Γης”, που αντικατέστησε την παλαιότερη εκπομπή “Μουσική Παράδοση”. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι και οι δύο εκπομπές αφορούν στη λαϊκή παράδοση, είναι διαφορετικές ως προς τη δομή, το περιεχόμενο, τη διάρκεια, αλλά -και είναι πολύ σημαντικό- τη μορφή, τις προδιαγραφές και τη φιλοσοφία που προσεγγίζουν το αντικείμενό τους. Ως εκ τούτου, κάθε σύγκριση κοστολογίου είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη και οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτά δεν πρέπει να τα αγνοεί και ο αρθρογράφος, ο οποίος δηλώνει γνώστης του τηλεοπτικού τοπίου· ο οποίος, επίσης, ελπίζουμε ότι δεν θεωρεί μεμπτή ενέργεια την ανανέωση του τηλεοπτικού προγράμματος όλων των σταθμών, άρα και της ΕΡΤ, με νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Τέλος, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ο ισχυρισμός του αρθρογράφου περί διαφωνίας της διευθύντριας Προγράμματος με την παραγωγή της συγκεκριμένης εκπομπής. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η διευθύντρια Προγράμματος δεν διαφώνησε με την παραγωγή της συγκεκριμένης εκπομπής, αντίθετα κατέθεσε σκέψεις και απόψεις ως προς τη δομή των εκπομπών της σειράς, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το αποτέλεσμα. Εξάλλου, όπως γνωρίζει ο αρθρογράφος, κάθε εκπομπή πριν από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για ένταξή της στο πρόγραμμα, εγκρίνεται από τις αρμόδιες επιτροπές και τα αρμόδια τμήματα παραγωγής.

4. Εξίσου παραπλανητική είναι και η αναφορά στο κόστος της εκπομπής “Στην υγειά μας” – μια από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, με πολύ υψηλή τηλεθέαση. Η ΕΡΤ κατάφερε να μειώσει το κόστος της εκπομπής από 65.022 ευρώ το 2009 σε 47.692 ευρώ το 2010, για να φτάσει σε 37.141 ευρώ την τρέχουσα περίοδο 2011-12.

5. Η ΕΡΤ Α.Ε. υπόκειται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από Επιθεωρητές – Ελεγκτές, ενώ υποχρεούται να καταθέτει επισήμως στις αρμόδιες αρχές και σε τακτά χρονικά διαστήματα Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Όσο για τους υπαινιγμούς σχετικά με “γνωριμίες, φιλίες και κουμπαριές, για να λυμαίνονται την ΕΡΤ”, ο αρθρογράφος, εάν έχει στοιχεία και ονόματα, οφείλει να τα αποκαλύψει στην κοινή γνώμη και στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές. Αοριστίες, αστήρικτες καταγγελίες και συνωμοσιολογικά σενάρια, κάθε άλλο παρά βοηθούν τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».


Σχολιάστε εδώ