Δέχθηκαν όλοι στον ΔΟΛ τη μείωση 20%

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Ψυχάρη υπήρξαν δεσμεύσεις και παραχωρήσεις. Συγκεκριμένα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, θα ενσωματωθεί το ποσόν που αναλογεί στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές και τα οποιαδήποτε δικαιώματα (αποζημιώσεις) θα καταβάλλονται στο 100% των προβλεπόμενων σήμερα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν για μία διετία και, αν υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης, θα επανέλθουν οι μισθοί στο επίπεδο που ήταν προ των μειώσεων.

Να σημειωθεί ότι νομική γνωμοδότηση για το «Σύμφωνο Εργασίας» του ΔΟΛ ζήτησαν και έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού. Σύμφωνα με αυτήν, το «Σύμφωνο» δεν αποτελεί κείμενο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν δεσμεύει όσους δεν θελήσουν να το υπογράψουν και θα μπορέσει να λειτουργήσει ως «επιχειρησιακή σύμβαση» εάν, σύμφωνα με τον νέο νόμο, συσταθεί «Ένωση προσώπων» που θα αποτελείται από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στον ΔΟΛ. Τονίζεται, πάντως, ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι υπογράφοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ύψος των αποδοχών τους μπορεί να πέσει κάτω από το πλαφόν της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κλείνει…

Την αναστολή της καθημερινής έκδοσης του «Αγγελιοφόρου» από την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Αλ. Μπακατσέλος στα στελέχη της εφημερίδας του. Την ανακοίνωση την έκανε ενώ συνεχίζονταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για τις μαζικές απολύσεις που εξακολουθούν να γίνονται στο συγκρότημα και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν η απειλή του θα υλοποιηθεί ή είναι μια ακόμη μορφή πίεσης για να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» πενήντα εργαζόμενοι της εφημερίδας.

Στο μεταξύ, μετά από τρεις μήνες απουσίας, επανακυκλοφόρησε, όπως γράψαμε, την περασμένη Κυριακή η «Μακεδονία». Η εταιρεία πλήρωσε δύο μισθούς στους εργαζομένους, ενώ ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των «οικειοθελών» απολύσεων και των ατομικών συμβάσεων με έναν μισθό και το δώρο των Χριστουγέννων. Περίπου είκοσι δημοσιογράφοι δεν υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις και απέστειλαν εξώδικο με τις θέσεις τους στην εταιρεία. Συνολικά έχουν αποχωρήσει εξήντα εργαζόμενοι από τη «Μακεδονία».

• Επαφές με εκδότες είχαν το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες για το μέλλον της «Ελευθεροτυπίας». Οι απαντήσεις τους όμως ήταν αρνητικές στην περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση της εταιρείας με τις οφειλές και τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνουν. Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει καθαρός ο τίτλος, χωρίς υποχρεώσεις, με μικρότερη δημοσιογραφική ομάδα.

• Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ΙΜΑΚΟ του Π. Κωστόπουλου, με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 να βρίσκεται στην κορυφή. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο για την πώληση του περιοδικού «ΟΚ» και του σάιτ www.yupi.gr.

• Διέκοψε τη συνεργασία της με τον Αντώνη Καρπετόπουλο η «Καθημερινή», αλλά και με άλλους αθλητικούς συντάκτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η εφημερίδα ανέστειλε επίσης την έκδοση του ανδρικού περιοδικού «GK».

• Σε εβδομαδιαίο φύλλο είναι πιθανό να μετατραπεί η «City Press», που έχει περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Κυριακίδη, την εποχή της ευφορίας…

• Μπλοκάρουν σε κυριακάτικη εφημερίδα οι δημοσιογράφοι την πρόσληψη πολιτικού συντάκτη που αποχώρησε από την «Ελευθεροτυπία» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ώρα για προσλήψεις, αφού γίνονται περικοπές.

• Φαίνεται απίστευτο, αλλά συνέβη. Στέλεχος τεχνικός που παραιτήθηκε από την «Ελευθεροτυπία», καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, δέχθηκε πρόταση να επιστρέψει στη δουλειά με αντάλλαγμα να αρχίσουν αμέσως να του πληρώνουν τον μισθό του.

• Να παγώσει κάθε διαδικασία υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών στην «Ημερησία» μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία στην ΕΣΗΕΑ αποφάσισαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας. Αρνήθηκαν μαζικά να υπογράψουν όταν η διεύθυνση άρχισε να τους καλεί έναν έναν τηλεφωνικά. Αντίστοιχη διαδικασία ξεκίνησε από τη διεύθυνση και στο «Έθνος». Οι δημοσιογράφοι στο οικονομικό φύλλο του συγκροτήματος αποφάσισαν επίσης πως αν γίνει απόλυση θα προχωρήσουν αμέσως σε απεργία.

• Αύριο το βράδυ στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου πραγματοποιείται η συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζομένους στον Τύπο. Μετέχει πλειάδα τραγουδιστών αφιλοκερδώς για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

• Στην τελική ευθεία η προετοιμασία των σεμιναρίων του Μορφωτικού Ιδρύματος για τους άνεργους και απλήρωτους δημοσιογράφους. Το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την τελική φάση του προγράμματος κατάρτισης του δημοσιογραφικού κλάδου, που απευθύνεται σε 2.000 ανέργους συνολικά και έχει κόστος 7 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 8 μηνών και το εκπαιδευτικό επίδομα υπολογίζεται σε 5 ευρώ την ώρα για 300 ώρες συμμετοχής.

• Θέσεις μόνο για κατάργηση και μείωση του αγγελιοσήμου σε διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση έχουν οι φορείς της αγοράς της διαφήμισης. Σε μια περίοδο που το ντόμινο των καταρρεύσεων στη διαφημιστική αγορά δημιουργεί βροντερούς κραδασμούς στην ίδια τη λειτουργία των ΜΜΕ, διαφημιζόμενοι και διαφημιστές θέτουν ως όρο και αίτημα την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Μιλώντας στο «Marketing Week», ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΔΕ, δήλωσε πως παραμένει αίτημα των διαφημιζομένων η τιμολόγηση του ποσοστού του αγγελιοσήμου σε ραδιόφωνο και τηλεόραση μετά τις εκπτώσεις και τις επιστροφές, καθώς και η μείωση του ποσοστού για τον Τύπο. Σε ερώτηση του περιοδικού αν συμφωνούν με την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των διαφημίσεων που έχουν απαιτήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τις διαφημιστικές εταιρείες, ο πρόεδρος του ΣΔΕ είπε πως αυτό αφορά μόνο τις δύο πλευρές, τα κανάλια και τα media shops.

****

Η θύελλα που έφερε η οικονομική κρίση δεν κτυπάει μόνο τα ΜΜΕ της πρωτεύουσας, πλήττει πλέον και τα επαρχιακά. «Τίτλοι τέλους» για την καθημερινή εφημερίδα των Σερρών «Ακριτική Φωνή», του φίλου Θανάση Αραμπατζή. Ύστερα από 6.709 φύλλα και 21 χρόνια ζωής… Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ήταν το τελευταίο, το αποχαιρετιστήριο φύλλο.

****

10+10% μείον στο «Έθνος»

Μετά το 10% που κόπηκε στους μισθούς των δημοσιογράφων που εργάζονται στο «Έθνος», άλλο ένα 10% κόπηκε τώρα σε μισθούς από 1.200 ευρώ και πάνω. Επίσης, το κυριακάτικο πληρώνεται με προσαύξηση 0,75% από 1,75% που ήταν πριν και σε κάλυψη των χαμένων δόθηκε ένα ρεπό, μόνο που στην πράξη δεν τηρείται…


Σχολιάστε εδώ