Ασφυκτικές πιέσεις…

ΣΤΗΝ… «κόψη του ξυραφιού» κινείται η χώρα, καθώς μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα οριστικοποιηθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία και τις προοπτικές σε βάθος 10ετίας. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων, αλλά και με την «τρόικα» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο που θα τη συνοδεύει. Οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου θα κληθούν να πουν το «μεγάλο ΝΑΙ», καθώς Βρυξέλλες και Βερολίνο θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την απόλυτη δέσμευσή τους στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος για την υλοποίηση της συμφωνίας και τη χορήγηση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων εξελίχθηκαν σε «μπραντεφέρ» ΔΝΤ – Γερμανίας και ιδιωτών, με την πρώτη πλευρά να απαιτεί επιτόκιο πολύ κάτω του 4% για τα νέα ομόλογα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ η άλλη πλευρά επέμενε διεκδικώντας επιτόκιο πάνω από 4%, επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας μας. Παράλληλα, το Βερολίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο ενδιάμεσου δανείου στην περίπτωση που δεν υπάρχει αίσιο τέλος στην υπόθεση, ενώ διεμήνυσε προς την Αθήνα ότι χωρίς την πιστή και πλήρη εφαρμογή των αλλαγών και των δεσμεύσεων η δανειοδότηση δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Συμφωνία

ΕΞΙΣΟΥ ασφυκτικό είναι το πλαίσιο που θέτει η «τρόικα» προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου. Ζητάει σωρεία διαρθρωτικών αλλαγών, «σάρωμα» εργασιακών σχέσεων, περικοπές μισθών και συντάξεων και μέτρα συνολικού ύψους 18 δισ. μέχρι το 2015, από τα οποία τα 2,2 δισ. για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να ζητά τη σαφή και χωρίς προαπαιτούμενα στήριξη των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Κι ενώ η «τρόικα» απαιτεί την κατάργηση κατώτατου, 13ου και 14ου μισθού, στην πρώτη συνάντησή τους οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν υπέρ της… διατήρησής τους. Στην επόμενη συνάντηση, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη, θα συζητηθούν τα θέματα στα οποία διαπιστώθηκε απόκλιση. Όπως το «πάγωμα» των μισθών για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, οι διορθωτικές κινήσεις σε κλαδικές συμβάσεις που αποκλίνουν κατά πολύ από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση κ.ά. Θα προτείνουν ένα συνολικό πακέτο αποφάσεων προς την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στην «τρόικα».

Υπό διάλυση…

ΣΗΜΕΙΑ διάλυσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εκρηκτικό και απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Κι ενώ ο Γ. Παπανδρέου «έσωζε» τον… Διεθνή Σοσιαλισμό σε κάποιο θέρετρο της Κόστα Ρίκα, πίσω στην Αθήνα επικρατούσε «αλαλούμ». Στη Βουλή μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος αρνήθηκε να ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση. Το θέμα πήρε διαστάσεις, με τον Κ. Σκανδαλίδη να θέτει θέμα συντονισμού του ΠΑΣΟΚ και να προτείνει εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ει δυνατόν, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παράλληλα, η δήλωση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το κείμενο του Μνημονίου, διότι ασχολείτο με τα… θέματα του υπουργείου του, δημιούργησε αναστάτωση μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος. Από κοντά και η Λ. Κατσέλη, η οποία… παραδέχτηκε ότι διάβασε βιαστικά και για λίγη ώρα (!) το Μνημόνιο. Μέσα στο κλίμα αυτό αποφασίστηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Πέμπτη.

«Μακελειό»

ΕΝΤΑΣΗ προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η υπόθεση του ελλείμματος, μετά και την κίνηση του Εισαγγελέα να ζητήσει τη διερεύνηση από τη Βουλή τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών για τεχνητή διόγκωση των στατιστικών στοιχείων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Α. Λοβέρδος) απείλησαν με… «μακελειό» στην περίπτωση που θιγεί πολιτικά ο κ. Παπανδρέου και άλλα (Διαμαντοπούλου, Μπεγλίτης, Καρχιμάκης) επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του Εισαγγελέα. Κατήγγειλαν απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, ενώ ο Δ. Ρέππας… αποκάλυψε σχέδιο εξαφάνισης «από προσώπου γης» του τέως πρωθυπουργού! Η δήλωση του κ. Λοβέρδου περί «μακελειού» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία τον κατήγγειλε για προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζήτησε την αντικατάσταση όσων υπουργών (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης) εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράτυπο και επιλήψιμο στον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 κι ότι όλα έγιναν σε συνεργασία με τη Γιούροστατ. Τον διαψεύδουν πρώην μέλη του ΔΣ της υπηρεσίας (Ζ. Γεωργαντά), που κατήγγειλε εκ νέου αλλοίωση των στοιχείων έπειτα από απαίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Παρέμβαση»

ΤΟ κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με έγγραφό του προς τον Άρειο Πάγο ζήτησε ουσιαστικά την απομάκρυνση των Οικονομικών Εισαγγελέων κ. Πεπόνη και Μουζακίτη. Με το σκεπτικό ότι με τις «νεφελώδεις» και «ατεκμηρίωτες» καταγγελίες τους πως δέχτηκαν πιέσεις στο έργο τους έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης. Η κίνησή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Απ. Κακλαμάνης και Φ. Πετσάλνικος συμφώνησαν ο φάκελος της υπόθεσης να παραπεμφθεί στη Βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπεραμύνθηκε της στάσης των δυο Εισαγγελέων, αποδοκιμάζοντας την ενέργεια του υπουργού αλλά και τις «επιθέσεις» – «απειλές» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ