Αντιδράσεις σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση των συνεργασιών

Τα στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι λόγω της ρευστότητας της πολιτικής κατάστασης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προκηρυχτούν εκλογές και ως εκ τούτου προχωρούν στη συγκρότηση εκλογικής επιτροπής, ανοίγουν τη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια και κλιμακώνουν τις πολιτικές τους παρεμβάσεις με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι μέσα από τις συζητ,ήσεις που γίνονται να συγκροτηθεί ένα ευρύ «αντιμνημονιακό μέτωπο». Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΔΗΚ, την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος Γ. Ζίγδης.

Πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΝ υπάρχει προβληματισμός για την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία σχετικά με το εύρος του «αντιμνημονιακού μετώπου». Μάλιστα, η ιστοσελίδα ISKRA του Π. Λαφαζάνη φιλοξένησε την είδηση της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΔΗΚ συνοδεύοντάς τη με ένα εύγλωττο ερωτηματικό. Το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη είναι αρκετά επιφυλακτικό με τα ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΝ σε όποιον δηλώνει «αντιμνημονιακός», εκτιμώντας ότι στο τέλος μπορεί να οδηγηθεί το κόμμα σε έναν σχηματισμό που θα είναι «χυλός», χωρίς να έχει σαφές αριστερό και ριζοσπαστικό πρόσημο.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ και πολύ περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ –δεν θυμίζουν ακόμα τις αντιπαραθέσεις του απώτερου τραυματικού παρελθόντος– αφορούν την πρόθεση συνεργασίας με την Ενωτική Κίνηση, την οποία συγκρότησαν στελέχη που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν το ΠΑΣΟΚ ή ήταν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, όπως ο Ν. Κοτζιάς. Δεν μπορεί ο χώρος μας, λένε στελέχη, να γίνει το… πλυντήριο στελεχών που είχαν σημαντική συνεισφορά στο να οδηγηθούμε στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία με την πολιτική μας παλεύουμε να αντιστρέψουμε.

Μέχρι τώρα από τις συνεχιζόμενες διεργασίες για συνεργασία η μόνη θετική κατάληξη είναι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Σ. Σακοράφα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκαθάρισαν οι πολιτικές σχέσεις με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, αφού οι εκπρόσωποί της (με τον «αέρα» της δημοσκοπικής έκρηξης) σε πρόσφατη συνάντηση σχημάτων της Αριστεράς ξεκαθάρισαν ότι πλέον δεν θα μετέχουν σε τέτοιου είδους συναντήσεις, καθώς η πολιτική και η στρατηγική τους δεν συναντιούνται σε κανένα σχεδόν πεδίο με όσα πρεσβεύουν οι άλλες αριστερές δυνάμεις.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι το θέμα και κυρίως το εύρος των συνεργασιών πρέπει κάποια στιγμή να λήξει και να οριοθετηθεί πολιτικά, χωρίς να σέρνεται σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, αποφάσισαν σύντομα η γραμματεία του σχήματος να καταλήξει για το ζήτημα των συνεργασιών και των συμμαχιών καθώς και στο πώς, εάν υπάρξει συμφωνία, αυτό το σχήμα θα εκφραστεί στις εκλογές. Στα στελέχη του χώρου δεν περνάει απαρατήρητη η κινητικότητα που δείχνει το τελευταίο διάστημα ο Α. Αλαβάνος, ο οποίος καλεί σε κοινές συναντήσεις τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι, εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη κοινή αριστερή κάθοδος στις εκλογές, το Μέτωπο Ανατροπής, του οποίου ηγείται, δεν πρόκειται να κατέβει αυτόνομο στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ