Ανοίξτε τις φυλακές να τελειώνουμε…

Μια κι έξω, ανοίξτε τις πόρτες των φυλακών και έτσι αυτόματα λύνεται το πρόβλημα με το «τσουβάλιασμα» των κρατουμένων. Δεν θα έχει έξοδα για φαγητό και φύλαξη το κράτος, θα είναι ικανοποιημένη και η «τρόικα» για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, με χειροπιαστή τη μείωση των δαπανών. Μπορεί να γίνει μάλιστα και ένα παραπάνω βήμα. Τα δικαστήρια, από δω και στο εξής, να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης, όλες με αναστολή, για να τηρούνται και κάποια προσχήματα… Να μην τα διαλύσουμε κι όλα… Αφήστε που μπορεί το κράτος να διευκολύνει και τους ασχολούμενους με κλοπές, ληστείες και εγκλήματα. Να είναι ελεύθερη η προμήθεια Καλάσνικοφ και να επιχορηγεί τα διαρηκτικά εργαλεία, για όσους… φτωχούς δεν έχουν λεφτά να τα αγοράσουν. Να ανοίξει επιτέλους και αυτό το… κλειστό επάγγελμα. Έτσι θα… αποσυμφορηθεί και η δουλειά των υπουργών Δικαιοσύνης να κάνει ο καθένας και μια… αποσυμφόρηση των φυλακών… Βέβαια θα τρέχει ο υπουργός της Κατεχάκη, που θα πρέπει να προσλάβει… στρατό αστυνομικών για να προστατεύει τον πολίτη από την ελεύθερη δράση των κλεφτών και των ληστών. Αλλά με τέτοια αστεία πραγματάκια θα ασχολείται τώρα η κυβέρνηση;

Θα συμφωνήσουμε, κύριε υπουργέ, ότι κάτι πρέπει να γίνει, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και η δική σας, δεν πήραν ποτέ χαμπάρι τι γίνεται εκεί, στις φυλακές. Και ούτε πήρε κανείς ένα μέτρο. Δεν υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα για το τι θα γίνει με την αύξηση της εγκληματικότητας από τους εισαγόμενους κακοποιούς. Κι όπως ξέρετε και ξέρουμε όλοι, πάνω από το 50% των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί. Και εξαιτίας αυτού του… πληθωρισμού έχει εξευτελιστεί η ανθρώπινη ζωή στη φυλακή. Ναι, κάτω στο τσιμέντο κοιμούνται οι κρατούμενοι. Στοιβαγμένοι σε ένα κελί που είναι για δύο, πέντε και παραπάνω μένουν! Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν καταρρεύσει. Δεν αντέχουν… Έχουν τρελαθεί. Γιατί οι υπουργοί Δικαιοσύνης δεν φρόντισαν να απελαθούν οι κρατούμενοι στις χώρες τους; Ποτέ δεν έγινε καμιά τέτοια ενέργεια. Ακόμη όμως κι αν υπήρξε, ποια ήταν τα αποτελέσματα; Πού μπλόκαρε;

Σήμερα το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πιεστικό. Η απέλαση των αλλοδαπών θα πρέπει να δρομολογηθεί. Η λύση όμως που δεν θα προκαλέσει κανένα πολίτη ούτε θα αυξήσει την ανησυχία του και θα προσθέσει νέα αγωνία για την ασφάλειά του, είναι μία και μόνο.

Αποφυλάκιση κρατουμένων που είναι στις φυλακές μόνο για χρηματικές ποινές. Και από κει και πέρα, αποφυλάκιση εκείνων που κρατούνται για αδικήματα που έχουν διαπράξει με βάση τη συμπεριφορά τους, αν βεβαιώνεται από τα στοιχεία των φακέλων τους ότι έχει αλλάξει, έχουν συμμορφωθεί και δεν θα ξαναγυρίσουν στον Κορυδαλλό… Και αυτό θα κρίνεται από Επιτροπή Δικαστών, καθηγητών της Νομικής και εκπρόσωπο κοινωνικών φορέων.

Απλά πράγματα κ. Παπαϊωάννου. Σαν το αυγό του Κολόμβου… Άλλωστε, αφού είστε συγκυβέρνηση, γιατί δεν συνεννοείστε με τα άλλα… κυβερνητικά κόμματα, ώστε να φέρετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν θα προκαλεί την κοινωνία και θα είναι αποδεκτό απ’ όλους; Χρόνος υπάρχει, μπορείτε να το κάνετε και τώρα.


Σχολιάστε εδώ