3 δισ. ευρώ περισσότερα για τόκους!

> Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται!
Μέσω ποιας Ανώνυμης Εταιρείας Λήψης και Διαβίβασης Εντολών δραστηριοποιούνταν επενδυτικά πρώην μεγαλοστέλεχος του ΣΔΟΕ και νυν του υπουργείου Οικονομικών; Τίνος εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου επιχειρηματία η συμβία ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης;

> Στον βωμό των απαιτήσεων των δανειστών, με δήμιο την «τρόικα», πήγαν χαμένες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατά την προηγούμενη χρήση πλήρωσε στους πιστωτές της τόκους περίπου 3 δισ. ευρώ περισσότερους από αυτούς του 2010. Με μια απλή ανάγνωση του Μνημονίου βλέπει κανείς ότι τα μέτρα που προέβλεπε το «ευαγγέλιο της πράσινης διακυβέρνησης», από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, χαράτσια και έκτακτες φορολογίες, ήταν όλως τυχαίως πέριξ των 3 δισ., άρα…

> Ολόκληρος συρφετός στρώνει το χαλί και προλειαίνει το έδαφος! Αυξάνονται οι γραφίδες της καθεστωτικής δημοσιογραφίας που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης, προκειμένου να πείσουν ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση της χρηματαγοράς μας δεν θα είναι κάτι τόσο κακό, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την προσέγγιση επενδυτών που τοποθετούνται επί των αναδυομένων.

> Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι μπροστά μας θα είναι! Πού να είναι άραγε «κρυμμένοι» οι πρωταγωνιστές του χρηματιστηριακού σκανδάλου του 1999; Τι να κάνουν σήμερα; Μιλάμε για επιχειρηματίες σαν τους κ. Αλλαμανή, Μπατατούδη, Φάις, Ανδρουλιδάκη.

> Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Avenir κ. Κυπριωτάκης; Τι υπονοούμενα φέρεται να εμπεριείχε η επιστολή που απηύθυνε προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας; Κατά ποιων μελετά να κινηθεί νομικά σε Ελλάδα και Κύπρο; Οι εξελίξεις, πάντως, τρέχουν, αφού εντός συνόρων φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στην ιεραρχία της εισηγμένης, με πιθανή απομάκρυνση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αχείμαστου, ενώ στην αλλοδαπή προβλήματα φέρεται να αντιμετωπίζει το σχήμα μεταξύ των εταιρειών Megabet και Eurogoal, στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Καστορής. Έχουμε συνέχεια…

> Ιστορικές οι ευθύνες των συνδικαλιστών, που εν μέσω διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία επιλέγουν τον δρόμο της ρήξης! Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η ΟΤΟΕ, αλλά η προειδοποίηση του ΣΕΑΤΕ για αποχώρηση, επειδή έλαμψε διά της απουσίας της και στις δύο περικοπές των αποδοχών των μελών του, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, η «σπουδή» κάποιων δεν έχει να κάνει τόσο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες από τις ημικρατικές εταιρείες όσο με το ότι δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε προκηρύξεις έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα πρόσφατα δημοσιεύματα προς την ΕΡΓΟΣΕ, που στο «όνομα των εθνικών αναγκών» πιέζουν για να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

> Καλά οργανωμένες μειοψηφίες, με ισχυρό μονοπωλιακό και συντεχνιακό χαρακτήρα, εξακολουθούν να περνούν τις θέσεις τους! Για να δούμε αν θα καταργηθεί τελικά η ρύθμιση αναφορικά με την ανάθεση εκτιμητικών εργασιών από το ΣΟΕ σε ορκωτούς της δικής του επιλογής…

> Από το τίποτε καλό είναι και το ολίγον! Ο ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάλλαξε από τη διαδικασία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μόνο τα έργα και τις δραστηριότητες που έχουν τοπικές επιπτώσεις, ενώ άφησε ως είχε τα μεγάλης εμβέλειας, στα οποία εμπλέκονται οι συνήθεις μεσάζοντες και το χρήμα ρέει άφθονο.

> Αυτή είναι, άλλωστε, η διαφορά μεταξύ εισηγμένης και ημικρατικής εταιρείας! Μπορεί τα ΕΛΠΕ να έχουν βασικό μέτοχο το Δημόσιο, ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητικό τους συμβούλιο και εγκρίνονται από τη γενική τους συνέλευση, άρα οι όποιες εξελίξεις σχετικά με την εκχώρηση ή μη της σύμβασης ανάθεσης για τον ομαλό εφοδιασμό της ακτοπλοΐας με καύσιμα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

> Είναι οξύμωρο, έως αξιοπερίεργο αυτό που συμβαίνει! Πόσες από τις χώρες που διατηρούν τη βαθμολογία ΑΑΑ των τριών οίκων αξιολόγησης περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις κρατικές οντότητες που δεν συνεργάζονταν επαρκώς στο φορολογικό πεδίο; Μιλάμε για τουλάχιστον πέντε από τις δώδεκα.

> Όλα τα καλά παιδιά στην πίστα! Χρηματιστές οι νέοι εμπλεκόμενοι στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού. Εξαιτίας των εμβασμάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που αφορούν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

> Και μετά αναρωτιέστε γιατί δεν την πάει η πλουτοκλεπτοκρατία! Εύλογα τα ερωτήματα της τέως υπουργού Λούκας Κατσέλη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ: «…Γιατί οι τράπεζες να έχουν πάρει 55 δισ. σε εγγυήσεις ή ενισχύσεις και να μην υπόκεινται σε αποτελεσματική εποπτεία; Γιατί να μη λογοδοτούν σε ποιους διοχετεύεται η ρευστότητα;».

> Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή της εθνικής μειοψηφίας, του εργολαβοπολιτικού κατεστημένου, των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, που ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες εξακολουθεί να λαμβάνει τη μεγαλύτερη πίτα από τα δημόσια έργα. Στην κοινοπραξία Άκτωρ ΑΤΕ – Τέρνα ΑΕ – Μοχλός ΑΕ κατέληξε το έργο της Εγνατίας, συνολικού προϋπολογισμού 54.459.286 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

> Θα τους πληρώνουμε για να μας εξαγοράζουν; Απ’ ό,τι φαίνεται, η εφαρμογή των νέων τιμολογίων στην αγορά φυσικού αερίου, που προτείνει ο διαχειριστής του Συστήματος ΔΕΣΦΑ, έχει μόνο στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

> Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε; Είναι δυνατόν με τις χρηματιστηριακές τιμές στο ναδίρ, η διοίκηση της ΑΤΕbank να επέλεξε την ταχεία ρευστοποίηση των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια; Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη λογική του «πουλάω» αυτή την περίοδο, και μάλιστα σε τιμή κοντά στην τρέχουσα, ήτοι μόλις 2,46 ευρώ.

> Μιλάμε για πολιτική αγυρτεία και απίστευτη κοροϊδία! Επιτέλους, εκεί στο ΥΠΟΙΟ σταματήστε να «θριαμβολογείτε» για τη μείωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας. «Κόψτε το δούλεμα», αφού γνωρίζετε πως πρόκειται για προσυμφωνημένη ανακυκλούμενη τραπεζική ρευστότητα και τίποτε παραπάνω.

> Οι εξόφθαλμες διακρίσεις έχουν καταντήσει την τυφλή Δικαιοσύνη… αλλήθωρη, με αποτέλεσμα η ακριβοδίκαιη ζυγαριά της να έχει γείρει μονόπαντα προς την εξουσία, πολιτική και οικονομική! Μετά τη νέα προθεσμία που ζήτησε και πήρε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ρήγματα παρουσιάζει το τελευταίο οχυρό του πολίτη, το τελευταίο ανάχωμα του κράτους… που δεν είναι άλλο από τους δικαστές.

> Έτσι, για να ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από το αλλοδαπό ενδιαφέρον σωτηρίας της χώρας μας! Στο εύλογο ερώτημα ποιοι θα χάσουν από την ενεργοποίηση των CDs, η απάντηση είναι απλή… Μα, οι εκδότες των ασφαλίστρων, που δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, όπως η Goldman Sachs, που στην ουσία κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χρεοκοπημένης Ελλάδας.

> Στα όρια της χρηματιστηριακής νομιμότητας! Πόσες από τις διοικήσεις των ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού πρώτα «ανάγκασαν» τους εργαζομένους τους να συμμετάσχουν σε προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών με τη χρήση προσωπικών δανείων χωρίς ιδιαίτερες εξασφαλίσεις, ήρθαν στη συνέχεια να τους τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους, τόσο ως προς το επιτόκιο όσο και ως προς τον χρόνο αποπληρωμής;

> Άλλο ένα «ιμιτασιόν» άνοιγμα επαγγέλματος! Έπειτα από έναν μαραθώνιο επαφών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, επετεύχθη άτυπη συμφωνία μεταξύ συμβολαιογράφων και κυβέρνησης για τη μείωση στο κόστος σύνταξης των συμβολαίων, υποκαθιστώντας έτσι τις όποιες προσπάθειες για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.

> Η κατάληξη είναι ότι για άλλη μια φορά δεν τηρούνται οι νόμοι της αγοράς και δεν αποδίδεται το εθιμικό δίκαιο! Αληθεύει ότι ένας από τους λόγους που ορισμένες θυγατρικές εταιρείες με υπέρογκο δανεισμό αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη χώρα είναι επειδή τους παρέχει τη νομική δυνατότητα της διαγραφής υποχρεώσεων;

> Το δίκαιο για τις τράπεζες πιθανόν να είναι άδικο για τη χώρα! Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι εντεταλμένοι κονδυλοφόροι τη φιλότιμη προσπάθεια καθημερινής προπαγάνδας για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές.

> Ποιοι βάζουν νύχτα φωτογραφικές ρυθμίσεις σε άσχετες παραγράφους νομοσχεδίων της τελευταίας στιγμής; Την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιδιώκει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, περνά νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν στα ασφαλιστικά ταμεία να νοικιάζουν τα ακίνητά τους με μηδενικό τίμημα, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία.

> Προτιμούν να ζημιωθούν παρά να δυσφημιστούν! Με αφορμή την πρόσφατη εμπλοκή υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών σε κύκλωμα τοκογλυφίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και λοιπών κακουργηματικών πράξεων, αναρωτιόμαστε σε πόσες τέτοιες υποθέσεις οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησαν στην άσκηση ένδικων μέσων και σε πόσες έσπευσαν να αποσιωπήσουν τα περιστατικά…

> Λες και το κάνουν επίτηδες! Τι κι αν η κυβέρνηση χάνει πολλά έσοδα από την αδυναμία της φορολόγησης του παράνομου τζόγου! Εντούτοις καθυστερεί στη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, αρκούμενη σε κάποιες χολιγουντιανού σκηνικού συλλήψεις.

> Ελπίζουμε το φως στο τούνελ να μην είναι αυτό του τρένου που έρχεται κατά πάνω τους! Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων που προσπαθούν να ισοσκελίσουν από το εξωτερικό το αρνητικό ισοζύγιο των πωλήσεων στο εσωτερικό, κυρίως με επεκτάσεις σε άλλες αγορές και διείσδυση σε νέες δραστηριότητες.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Black rock; Αληθεύει ότι, ενώ κάποια μετοχοδάνεια προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες από τα μικρά πιστωτικά ιδρύματα αξιολογήθηκαν αρνητικά, ορισμένα άλλα των ίδιων φυσικών προσώπων σε μεγαλύτερες τράπεζες έλαβαν θετικές εκτιμήσεις;

> Με την αντιπολίτευση να τυρβάζει περί άλλα, για να μην ταράξει τα γαλήνια νερά της συγκυβέρνησης, σε πόσες από τις προς αποκρατικοποίηση ημικρατικές επιχειρήσεις, οι διορισμένες πράσινες διοικήσεις τους έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα παιδιά του στενού κομματικού σωλήνα;

> Για να «σπάσουν» οι όροι ενός συμβολαίου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών! Όσες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρήσουν σε μονομερή αναπροσαρμογή των εγγυημένων αποδόσεων κινδυνεύουν τόσο να τους επιβληθούν πρόστιμα από τους ελέγχους των εποπτικών αρχών όσο και να βρεθούν υπόλογες στα διοικητικά δικαστήρια.

> Βλέποντας το πώς οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, πιθανολογούμε πως θα επιλέξουν και πάλι τις μη ορθολογιστικές λύσεις! Ναι… στη συρρίκνωση των δαπανών, στην απομείωση της αξίας των επενδύσεων και στο μαζικό κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων, όχι… στην πώληση των συμμετοχών, στις περικοπές σε μισθούς και στις ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

> Τίποτα δεν χαρίζεται! Μπορεί η αναχρηματοδότηση ενός δανείου μέσω χρήσης της περιόδου χάριτος να διευκολύνει τους οφειλέτες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το τελικό ποσό.

> Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τις αρνήσεις να είναι συνεχείς! Πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με αλλοδαπούς επενδυτές, προκειμένου να πουλήσουν δάνεια, μειώνοντας έτσι το ενεργητικό τους και αυξάνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας;

> Η αιχμή του παγκόσμιου πολέμου είναι το νομισματικό σύστημα! Οι αναδυόμενες οικονομίες σπεύδουν να ενισχύσουν τα τοπικά τους νομίσματα, όταν μέχρι πρότινος πάλευαν να τα διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα, χάριν του ανταγωνισμού.

> Μήπως ο αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της Νέας Proton Στάθης Παπαγεωργίου θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τα του οίκου του; Αληθεύει ότι ένα από τα εναπομείναντα μεγαλοστελέχη της τράπεζάς του εξακολουθεί είτε να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, επιβάλλοντας τους δικούς του ανθρώπους, είτε να εκτελεί τα συμβόλαια θανάτου τους κατά παραγγελία των αντιπάλων τους;

> Είτε έχεις το 51% μαζί με το management είτε το 33,5 % χωρίς! Άντε και να δεχτούμε πως η ΔΕΗ δεν θέλει ή δεν μπορεί να «στήσει» από μόνη της εταιρεία παροχής λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το ερώτημα είναι γιατί δέχεται να συμμετάσχει σε επενδυτικό σχήμα με το μεγαλύτερο δυνατό μειοψηφικό ποσοστό του 49% και χωρίς τη διοίκηση;

> Καλύτερα λίγα και σίγουρα παρά πολλά και στον αέρα! Πληθαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ρίχνουν «νερό στο κρασί τους», αποδεχόμενοι το αίτημα των ενοικιαστών τους για μείωση των μισθωμάτων έως και 35%

> Μιλάμε για εικονικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα! Σε ποια εισηγμένη η πώληση περιουσιακού της στοιχείου συνοδεύτηκε με τη δανειοδότηση του αγοραστή της από αυτή;


Σχολιάστε εδώ