Το Φανάρι οργίστηκε… δι’ αντιπροσώπου!

Μπορεί οι φυλακές του Κορυδαλλού να γέμισαν από είκοσι δεσποτάδες της Ελλάδος και της Κύπρου, που πήγαν να στηρίξουν τον «αδελφό» τους. Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να βρήκαν σύμφωνη ολόκληρη την Ιεραρχία. Και αυτό ούτε συμβαίνει πρώτη φορά ούτε περίεργο είναι. Εκείνο που προκάλεσε έκπληξη ήταν η δημόσια αποδοκιμασία από έναν «έφηβο» της Ιεραρχίας των αποφάσεων της Συνόδου, που αμφισβήτησε το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι Μητροπολίτες που τόνιζαν ότι σήμερα έρχεται να δικαιωθεί ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για τις θέσεις του, που ποτέ δεν δίστασε δημόσια να εκφραστεί για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς τα της Εκκλησίας της Ελλάδος και την προσπάθεια του Πατριάρχη να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της και να έχει λόγο στις αποκαλούμενες Μητροπόλεις Νέων Χωρών, επιμένοντας σ’ έναν διαχωρισμό που θα έπρεπε να είχε καταργηθεί από καιρό…

Έφερε μπόρα

Μετά τα σύννεφα που έφερε στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου η ανακοίνωση για τον Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με άρθρο του σφράγισε πως θα έρθει και… η μπόρα. Γράφοντας σε μπλογκ γνωστού δημοσιογράφου, ο κ. Χρυσόστομος έριξε λάδι στη φωτιά. Ξυπνώντας μνήμες από την παλιά κόντρα μεταξύ των Μητροπολιτών που συμπαθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όσων το θεωρούν… αγά στο κεφάλι τους, ο Μεσσηνίας επιτέθηκε κατά των μελών της ΔΙΣ, που «μπερδεύονται σε δικαστικές υποθέσεις», που «αμφισβητούν τον κορυφαίο θεσμό της Δικαιοσύνης και μπλέκονται σε άλλα εκκλησιαστικά χωράφια», εξυπηρετώντας «σκοπιμότητες άλλων Εκκλησιών».

Αν και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι άριστος γνώστης των θεολογικών και των εκκλησιαστικών τύπων, ως καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, υπέπεσε σε ένα μέγιστο σφάλμα, υποστηρίζουν Μητροπολίτες. Δεν βγήκε να δηλώσει ανοικτά την «άλλη άποψη» στην ουσία της υπόθεσης Εφραίμ.

Ούτε έστειλε διά της τυπικής οδού, λένε αρχιερείς, μια επιστολή στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου να κοινοποιήσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ενδεικτικές. «Αρθρογράφησε σε μπλογκ, για να… νουθετήσει την Ιερά Σύνοδο για τις αποφάσεις που λαμβάνει, ποιος; Ο νεώτερος Μητροπολίτης, που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ένας απλός ιερέας;», έλεγε ωρυόμενος Μητροπολίτης των «Παλαιών Χωρών». «Μας καλεί να σεβαστούμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης όταν αυτός δεν σέβεται το ανώτερο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας του;», τόνιζε Μητροπολίτης, που λέγεται πως θα θέσει το θέμα του Μεσσηνίας στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. «Τα αδικήματα τελούνται στην Ελλάδα, οι χριστιανοί της Εκκλησίας μας προκαλούνται απ’ όλον αυτόν τον θόρυβο, κι εμείς θα είμαστε άφωνοι; Έχουμε ποιμαντική ευθύνη και στηρίζουμε ανθρώπινα και στο πνεύμα της Εκκλησίας έναν κληρικό που περνά μια δύσκολη στιγμή», έλεγε Μητροπολίτης απαντώντας στον κ. Χρυσόστομο.

«Δάκτυλος» Φαναρίου

Λέγεται ότι η δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ούτε είναι τυχαία ούτε έγινε από… υπερβάλλοντα ζήλο, φτάνοντας στο σημείο να τα βάλει με ολόκληρη την Ιερά Σύνοδο. Το καυστικό άρθρο του κ. Χρυσόστομου ήταν η έμμεση αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο Φανάρι δεν είδαν καθόλου θετικά τη δήλωση στήριξης της Αθήνας στον Εφραίμ. Άποψη που έγινε ακόμη πιο… δυσκολοχώνευτη από το Φανάρι επειδή κινείται πάνω-κάτω στη γραμμή της Ρωσικής Εκκλησίας. «Αν πιστεύει ο Μεσσηνίας πως με αυτόν τον τρόπο εγγράφει υποθήκη για το μέλλον του και τις φιλοδοξίες του, δεν πρέπει να λησμονεί πως αυτοί που ψηφίζουν είναι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος», έλεγε με νόημα ιεράρχης των «Νέων Χωρών». Πιο καυστικός, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων έγραψε στο μπλογκ του πως «επιστρέφει» τον χαρακτηρισμό ότι η Σύνοδος εξυπηρετεί «σκοπιμότητες και επιδιώξεις», λέγοντας πως το δικό του ανακοινωθέν εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς…

Μετά το άρθρο του Μεσσηνίας κυκλοφόρησε πως στην Ιεραρχία δημιουργούνται δύο φατρίες: Οι μεν (πλειοψηφία) που στηρίζουν τον ηγούμενο Εφραίμ και τάσσονται υπέρ της απόφασης της ΔΙΣ και οι δε (πέντε-έξι) που υποστηρίζουν πως, επειδή τυχαίνει τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να στηρίζουν τον Εφραίμ, πρέπει και η επίσημη θέση της Εκκλησίας να είναι παρόμοια. Ακούστηκε κιόλας πως ομάδα ιεραρχών περιέφερε έγγραφο που αποδοκίμαζε την απόφαση της ΔΙΣ για τον Εφραίμ.

Κάτι που τελικά δεν προχώρησε, αφού θα λειτουργούσε ακόμη πιο διασπαστικά για την ενότητα της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ