Το πετρέλαιο «καίει» τη Φλώρινα

Λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το κόστος για κάθε οικογένεια είναι δυσβάσταχτο, καθώς η περίοδος του χειμώνα είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή στην επικράτεια.

Τη δραματική κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι ειδικά της Φλώρινας περιγράφει με επιστολή του (18 Ιανουαρίου) προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο ο βουλευτής της ΝΔ Ευστ. Κωνσταντινίδης. Αφού αναφέρει τις προσπάθειες που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν να υπάρξει μέριμνα για την περιοχή με τον ορισμό χαμηλότερης τιμής στο πετρέλαιο, ο βουλευτής σημειώνει: «Η Φλώρινα δεν αντέχει να πληρώνει 1.000 ευρώ έναν τόνο πετρέλαιο. Τα καλοριφέρ κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες (σ.σ. πολύ χαμηλής θερμοκρασίας) δουλεύουν όλη μέρα. Τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως. Πώς θα ανταποκριθούν στις υπόλοιπες βιοποριστικές ανάγκες; Στα στεγαστικά τους δάνεια, στα φροντιστήρια και στις σπουδές των παιδιών, στα χαράτσια και στους κάθε λογής λογαριασμούς; Επιπροσθέτως, οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή 1.500 ευρώ τον τόνο».

«Η Φλώρινα εξαθλιώνεται και αργοπεθαίνει, η κατάσταση είναι αφόρητη», σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Κωνσταντινίδης. «Ο αγώνας έφτασε να γίνεται για την επιβίωση, ακόμη και για το μεσημεριανό τραπέζι. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι για εσάς απόφαση χρέους και για εμάς απόφαση ζωής». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων αμέσως, με απευθείας οικονομικές ενισχύσεις, επιστροφή φόρου, και να ενταχθεί η Φλώρινα σε κάθε είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις για φυσικές καταστροφές. Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν τάχιστα, «πριν θρηνήσουμε θύματα», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, και καταλήγει: «Λυπάμαι που το λέω. Είναι όμως η αλήθεια. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να θυσιάσουμε μια ολόκληρη περιοχή στον βωμό μιας άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής, τότε η Ελλάδα έχει αρχίσει να σβήνει»!..


Σχολιάστε εδώ