Τους φταίει ο Πεπόνης…

Ουσιαστικά ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος έκανε σχετική έρευνα κατόπιν των καταγγελιών της κ. Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και άλλων μελών του τότε ΔΣ, υποδεικνύοντας τις βαρύτατες ευθύνες του προέδρου της κ. Γεωργίου, ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες:

• Του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

• Του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης.

Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων απ’ τους θιγόμενους, τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ, ενώ προς υπεράσπισή τους κινητοποιήθηκαν και μηχανισμοί ελεγχόμενων δημοσιογράφων, εκδοτών και άλλων κύκλων της διαπλοκής, που είχαν παίξει «χοντρά» με την προσφυγή στην «τρόικα» και στο ΔΝΤ και μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου ως… σωτήριες, άσχετα αν σήμερα εκπέμπουν αντιμνημονιακές κορώνες για να μην έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού…

Είναι προς τούτο χαρακτηριστική η εντονότατη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Γ. Παπανδρέου, του Π. Μπεγλίτη.

Είναι επίσης χαρακτηριστική η αντίδραση ελεγχόμενων εκδοτικών και δημοσιογραφικών κέντρων, που έφτασαν μέχρι το απίθανο σημείο να κάνουν λόγο για… νέο ’89, ξεχνώντας προφανώς τον ρόλο που είχε διαδραματίσει τότε, στο βρώμικο ’89, ο Γιώργος!

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η έντονη ανησυχία έχει μεταφερθεί και από υπουργεία αρμόδια ή συναρμόδια, στα οποία και σήμερα προΐστανται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και απ’ την Παρασκευή το απόγευμα, οπότε έγινε γνωστό το θέμα, έχουν επιδοθεί σε μια σκυταλοδρομία διαρροών σε βάρος του κ. Πεπόνη:

– Ότι οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς, και ιδιαίτερα ο Γρ. Πεπόνης, έχουν καταστεί ανεξέλεγκτοι, ενώ άφηναν ακόμα και υπαινιγμούς περί… «τρελών πρωτοβουλιών»!

– Ότι έχουν αυτονομηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μείζονα προβλήματα, ακόμα και πολιτικά! Θεωρούν δε καθαρά πολιτική κίνηση την αποστολή του φακέλου στη Βουλή!

– Ότι η πρωτοβουλία να αποσταλεί στη Βουλή ο φάκελος της ΕΛΣΤΑΤ οφείλεται στο ότι οι προηγούμενες καταγγελίες τους, περί παρεμβάσεων στο έργο τους, αποδείχτηκαν… άνθρακες.

– Ότι ο φάκελος στάλθηκε στη Βουλή ακριβώς την επομένη των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος των Πεπόνη και Μουζακίτη, ενώ υπάρχουν διαρροές ότι θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον τους.

– Ότι μέσα στο αντισυστημικό τους μένος ο επόμενος στόχος τους είναι τα ΜΜΕ! Βέβαια έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις αρμοδιότητές τους, αφού εξετάζουν μόνο περιπτώσεις όπου προκύπτει ζημιά σε βάρος του Δημοσίου. Δεν είναι δηλαδή στις αρμοδιότητές τους δάνεια εκδοτικών επιχειρήσεων, για παράδειγμα. Απλώς αυτή η διαρροή αποσκοπεί στο να συσπειρώσει όσο γίνεται περισσότερα ΜΜΕ εναντίον τους…

– Ότι βιάστηκαν να αποστείλουν στη Βουλή τον σχετικό φάκελο. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα! Κατηγορούσαν τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και τους άλλους δικαστικούς λειτουργούς ότι καθυστέρησαν να στείλουν στη Βουλή τον φάκελο!

– Ότι έστειλαν στη Βουλή τον φάκελο της υπόθεσης ενώ δεν είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται. Πάντως ο κ. Γεωργίου δύο φορές δεν πήγε να καταθέσει ως ύποπτος, αν και έχει κληθεί…

Φαίνεται, δηλαδή, ότι για όλους αυτούς, Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, ΠΑΣΟΚ, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και διαπλεκόμενους εκδότες, η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται α λα καρτ.

Κι αυτό επειδή είναι ελάχιστες οι μέρες που έχουν περάσει από τότε που στηλίτευαν με δριμύτητα όποιον τόλμησε να διαφωνήσει με την προφυλάκιση του Εφραίμ, με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη!

Για να μη θυμηθούμε τον ρόλο πολλών εξ αυτών το ’89, τότε που πρωταγωνιστούσαν στην πολιτική δίωξη ενάντια στον Α. Παπανδρέου…

Η ανησυχία του Γιώργου…

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», είναι έντονη η ανησυχία του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει πρώτο «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», έχει ζητήσει εγγυήσεις απ’ τους δελφίνους και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόσο για τον ίδιο όσο και για μέλη της οικογένειάς του.

Βλέπει, δηλαδή, ότι κινδυνεύει για πράξεις και παραλείψεις της πρωθυπουργικής του θητείας και φοβάται για το τι μπορεί να συμβεί όταν δεν θα είναι ούτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό άλλωστε τρενάρει όσο μπορεί τη διαδικασία της διαδοχής…

Γι’ αυτό και ενεργοποίησε όλους τους παράγοντες που μπορεί να ενεργοποιήσει, προκειμένου να τον στηρίξουν.

Ενδεικτικό δε της ανησυχίας του είναι και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση με τα CDS, όπου εμπλέκεται ο αδελφός του Αντρίκος…

Και η ανησυχία του για το συγκεκριμένο θέμα, της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά τις «βόμβες» του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου, ότι δεν ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα, που αν ελαμβάνοντο θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην αποφυγή του Μνημονίου, καθώς και του Κ. Σημίτη, ότι το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.

Πρόκειται για δύο πολιτικού τύπου παρεμβάσεις, αλλά σχετίζονται με το επίμαχο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και των ευθυνών για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Ο κ. Προβόπουλος άλλωστε είναι γνωστό ότι ήδη απ’ το καλοκαίρι του 2009, πριν από τις εκλογές, είχε ενημερώσει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τη Λ. Κατσέλη, τότε υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μετέπειτα υπουργό Οικονομικών, ότι το έλλειμμα θα κυμαινόταν γύρω στο 12% και όχι στο ύψος που υπολόγιζε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

Ωστόσο ο μεν Γιώργος έκανε βασικότατο προεκλογικό του σύνθημα το «λεφτά υπάρχουν», ενώ καθυστέρησε για μήνες μετά τις εκλογές τη λήψη στοιχειωδών μέτρων. Την ίδια στιγμή η ΕΛΣΤΑΤ, υπό τις οδηγίες Γεωργίου, διόγκωνε το έλλειμμα πολύ πάνω και απ’ το 12% με διάφορα κόλπα (δαπάνες νοσοκομείων, αμυντικές δαπάνες κ.λπ.), ώστε όλα μαζί, σωρευτικά, να οδηγήσουν μήνες αργότερα στο κατοχικό Μνημόνιο…

Έτσι, με το πόρισμα Πεπόνη, δικαιώνεται και η προ του Γεωργίου διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ που είχε καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις, αλλά και τα μέλη του τότε ΔΣ, όπως η κ. Γεωργαντά, που είχαν αντιδράσει στις μεθοδεύσεις Γεωργίου και εξωθήθηκαν σε παραίτηση!

Σε αυτό το σημείο και συναφώς αξίζει να υπενθυμιστούν και οι αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος ήδη απ’ τον Νοέμβρη του 2009 βρισκόταν σε επαφές με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, για να λάβει η Ελλάδα βοήθεια απ’ το Ταμείο!

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η υπόθεση άνοιξε όταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, είπε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως και από το 12% πήγε στο 15,4% –μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή– για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

«Έχουμε μια νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο, αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς, και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει», είχε δηλώσει η κ. Γεωργαντά.

Το 2009 ταξινομήθηκαν στη Γενική Κυβέρνηση μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μια επιχείρηση στη Γενική Κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.

Το έλλειμμα κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»…

Στο έγγραφο που έστειλαν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρουν: «Από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος. Σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ευθύνες του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών».

Οι Εισαγγελείς παραθέτουν τα ονόματα των προσώπων που κατέθεσαν στην έρευνα:

Ζωή Γεωργαντά,
Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,
Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,
Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,
Γεώργιος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,
Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,
Άννα Ζωηρού, οικονομολόγος,
Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,
Ανδρέας Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,
Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,
Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,
Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και
Κυριάκος Σπαθαράκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.

Το διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη, μαζί με την ογκωδέστατη δικογραφία, χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο των Οικονομικών Εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τη διαδικασία αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Με την έντονη δήλωσή του ο Π. Μπεγλίτης τονίζει τα εξής:

«Αφού για δεύτερη φορά οι καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε ”άνθρακας ο θησαυρός”, ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη (Σημ. «Π»: Από ποιους; Γιατί δεν τους κατονομάζετε;) παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τον λαό μας.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, αμέσως, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

ΝΔ: Να παραιτηθούν

Εύλογα η ΝΔ, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ζήτησε την απομάκρυνση απ’ την κυβέρνηση των υπουργών και υφυπουργών που εμπλέκονται στη σκανδαλώδη αυτήν υπόθεση.

Πρόκειται ασφαλώς για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη.

Ο πρώτος εμπλέκεται σαφώς, αφού ήταν ο αρμόδιος τότε υπουργός Οικονομικών, ενώ ο δεύτερος επίσης πολιτικά εμπλέκεται, εκ της θέσης του.


Σχολιάστε εδώ