Στο καθαρτήριο…

ΣΤΟ… καθαρτήριο της «τρόικας» εκ νέου η ελληνική οικονομία και από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι επιτελείς της με την κυβέρνηση θα εξαρτηθούν οι προοπτικές τής χώρας. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρόσθετα μέτρα, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, η νέα δανειακή σύμβαση καθώς επίσης και το πρόγραμμα (Μνημόνιο) που θα τη συνοδεύει. Οι απαιτήσεις και οι όροι των δανειστών θα είναι περισσότερο σκληροί από ποτέ. Ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις θα είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους, που κατά την «τρόικα» θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο κίνδυνος περικοπής ή και ολικής κατάργησης κατώτατου, 13ου και 14ου μισθού είναι κάτι περισσότερο από πιθανός. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφωνούν κατηγορηματικά και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν εναλλακτικές λύσεις (π.χ. πάγωμα μισθών, πλαφόν στα δώρα κ.ά.).

Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου και σε περίπτωση ασυμφωνίας πιθανότατα θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Εκκρεμότητες

ΕΝ ΟΨΕΙ των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» για τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και της ολοκλήρωσης των συζητήσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων, ο Λ. Παπαδήμος συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Στόχος να επαναβεβαιώσει τη στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια, κάτι που συνέβη.

Ωστόσο, στη σύσκεψη καταγράφηκαν διαφωνίες και εντάσεις, ενώ ορισμένα θέματα έμειναν ανοιχτά για την επόμενη συνάντηση, οπότε θα γίνει μια νέα προσπάθεια να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες. Οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρης, κινούμενοι στη γραμμή Παπαδήμου, έθεσαν ζήτημα παράτασης του βίου της κυβέρνησης, προκαλώντας την κατηγορηματική άρνηση του Αντ. Σαμαρά. Ο τελευταίος «φρέναρε» –έστω και προσωρινά– τις αποφάσεις για περικοπές στις επικουρικές, τον 13ο και 14ο μισθό.

Μετέωροι…

ΘΕΟΥ θέλοντος και… PSI επιτρέποντος, οι εκλογές για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν το διήμερο 17-18 Μαρτίου, αν κι εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες για την ανταλλαγή των ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο, αποσαφηνίζοντας σε έναν βαθμό το εσωκομματικό τοπίο. Αδιευκρίνιστες παραμένουν, ωστόσο, οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου, καθώς, ενώ ο ίδιος μόλις προ 15ημέρου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και δεν πρόκειται να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα, στελέχη προσκείμενα σε αυτόν με νεότερες δηλώσεις δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.

Άγνωστο, επίσης, παραμένει μέχρι στιγμής τι προτίθεται να πράξει ο Β. Βενιζέλος, ο οποίος ήταν ο μόνος από τους κορυφαίους που διαφώνησε με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής μέσα στον Ιανουάριο κι όχι τον Μάρτιο, όπως αναμένεται να συμβεί τώρα. Κι ενώ υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής, ο μόνος που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία είναι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Οι υπόλοιποι συζητούν, συσκέπτονται και… παζαρεύουν, με την προϋπόθεση πάντα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το… νωρίτερο στο τέλος Απριλίου.

Βαριές ποινές

ΑΛΛΑΓΕΣ στη λειτουργία του Δημοσίου φέρνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τα παραπτώματα των υπαλλήλων, που ξεκινούν από την επιβολή χρηματικού προστίμου και φτάνουν μέχρι και την απόλυση. Βαρύτητα δίνεται σε περιπτώσεις δωροδοκίας, υπεξαίρεσης αλλά και σε παραπτώματα που αφορούν τα ναρκωτικά και την παιδική πορνογραφία.

Όσο, δε, η υπόθεση θα εκκρεμεί στα δικαστήρια, ο υπάλληλος θα τίθεται σε αργία, μέχρι αυτή να διαλευκανθεί πλήρως. Με τις νέες ρυθμίσεις επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής σε 5-7 χρόνια και για πολύ σοβαρά παραπτώματα μέχρι τα 10 χρόνια.

Τέλος, στα πειθαρχικά συμβούλια που θα κρίνουν τα παραπτώματα των υπαλλήλων δεν θα μετέχουν συνδικαλιστές. Στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι να μπει τέλος στο «ακαταδίωκτο» των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μέχρι σήμερα οι ποινές που προβλέπονταν ήταν ιδιαίτερα ελαστικές και πολύ σπάνια έφταναν ως την απόλυση.

Κύκλωμα

ΑΙΣΘΗΣΗ έχει προκαλέσει η εξάρθρωση κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, αφού στην υπόθεση εμπλέκονται –οδηγήθηκαν ήδη στη Δικαιοσύνη– πέραν των 50 ατόμων.

Μεταξύ αυτών επώνυμοι πολίτες, παράγοντες της πόλης, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, δικηγόροι κ.ά. Το κύκλωμα δάνειζε με υψηλά επιτόκια επιχειρηματίες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και στη συνέχεια τους εκβίαζε και τους απειλούσε προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Με τη διαδικασία αυτή αποκόμιζαν τεράστια κέρδη – οι αρχές εντόπισαν καταθέσεις εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού. Υπό το βάρος των χρεών και των εκβιασμών αρκετοί επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στην οικονομική καταστροφή, ορισμένοι εξ αυτών και στην αυτοκτονία.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη που συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας που ερευνά το θέμα των «μαύρων ταμείων» του δήμου της πόλης πρότεινε την προφυλάκιση του τέως δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς του είχαν βρεθεί τεράστια ποσά, για την προέλευση των οποίων δεν είχε δώσει επαρκείς εξηγήσεις.


Σχολιάστε εδώ