Στο άψε σβήσε η πρόσκληση για τη Μόσχα

Γεγονός που αποκαλύπτει τη σημασία που αποδίδει και η ρωσική πλευρά στην παρουσία εκεί του κ. Σαμαρά, ενώ επιβεβαιώνει τις διαχρονικά καλές σχέσεις με τη ΝΔ. Η επίσκεψη αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η Μόσχα είναι ενοχλημένη (εξοργισμένη) με τη μονόπλευρη εξωτερική πολιτική που άσκησε την προηγούμενη διετία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να «παγώσει» την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είχαν συμφωνήσει Καραμανλής και Πούτιν, κατόπιν επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενδεικτική της ενόχλησης ήταν και η αρνητική στάση που τήρησε η Ρωσία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές, που ναι μεν διατύπωνε ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά στο τέλος ψήφιζε θετικά. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι η «σκλήρυνση» της στάσης της Μόσχας πιθανόν να σχετίζεται και με την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ, η προφυλάκιση του οποίου προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη Ρωσία. Υπήρξαν, ως γνωστόν, διαβήματα επίσημα ή ανεπίσημα τόσο από το Κρεμλίνο όσο και από τον Πατριάρχη Μόσχας, ενώ το θέμα κυριάρχησε για αρκετές ημέρες στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.

Βασικός στόχος του κ. Σαμαρά στις επαφές που θα έχει κατά την τριήμερη παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης Αθήνας – Μόσχας, που αναμφίβολα έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα. Παράλληλα, θα καταστήσει σαφές προς όλους τους συνομιλητές του ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το έδαφος φαίνεται να είναι πρόσφορο και το κλίμα ιδιαίτερα ευνοϊκό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Μόσχα απάντησε θετικά στο αίτημα –σε διάστημα μάλιστα δύο εβδομάδων– για την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ. Επιπλέον, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τον συναντά ο πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, ένας από τους πλέον ισχυρούς πολιτικούς άντρες του πλανήτη.

Ο κ. Σαμαράς, ούτως ή άλλως, είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει μια διαφορετική εξωτερική πολιτική, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών που θα αποδειχτούν κρίσιμες και χρήσιμες στη δυσχερή θέση (οικονομικά) που έχει περιέλθει η χώρα. Για τον λόγο αυτό και ένας από τους επόμενους σταθμούς των διεθνών ταξιδιών του είναι το Πεκίνο, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, καθότι επί κυβερνήσεως ΝΔ αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η μεγάλη επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.


Σχολιάστε εδώ