Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί του φλέγοντος θέματος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο κινήθηκε η αγορά όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
δ Με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται για πολλοστή φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι προφανές πως η τελική συμφωνία και τα προβλεπόμενα σε αυτήν θα σκιαγραφήσουν το τοπίο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
δ Στα επίπεδα τιμών στα οποία διαπραγματεύονται εσχάτως οι τράπεζες είναι δεδομένο πως αρκετοί «ποντάρουν» σε αυτές, για να έχουν από τώρα θέση στη νέα, μετά… αναδιάρθρωσης, εποχή του ελληνικού τραπεζικού τοπίου, και μάλιστα αυτές τους οι τοποθετήσεις τούς κοστίζουν -αναλογικά- ελάχιστα.
δ Εξ ου και παρατηρήθηκε, ήδη από το ξεκίνημα της εβδομάδας, μια προσπάθεια αναστροφής της πορείας για αρκετά τραπεζικά χαρτιά, κάτι που αντιστάθμισε και την πίεση που δέχονται και πάλι τα μη τραπεζικά χαρτιά του 20άρη δείκτη…
δ Παράλληλα, καταγράφηκαν και κινήσεις στήριξης αρκετών μετοχών από τους μεγαλομετόχους και αγορές ιδίων μετοχών από επιχειρηματίες πολλών εισηγμένων, κάτι που ομοίως οφείλεται εν μέρει και στην απίστευτη διολίσθηση των τιμών των περισσότερων μετοχών.
δ Κάπως έτσι είδαμε τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει (!) ποσοστό άνω του 25% μέσα σε έξι συνεδριάσεις μέχρι την Τρίτη, ενώ είδαμε και μια σχετική κινητικότητα σε τίτλους που επί της ουσίας ΔΕΝ δικαιολογούν την υποχώρηση των τιμών που έχουν υποστεί. Και κάπως έτσι αρκετοί επαγγελματίες της αγοράς δηλώνουν πως ενδεχομένως κάποιοι να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και του χρέους.
δ Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την τυπική «κάθαρση» της οικονομίας μας, στον βαθμό που μέχρι τον Μάρτη είτε θα έχουμε χρεοκοπήσει και επισήμως είτε θα έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία και για την αναδιάρθρωση του χρέους και για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, είναι μικρό. Κι όποιοι έχουν αντοχές, πληροφόρηση ή έστω… πίστη τώρα αρχίζουν να κάνουν τις κινήσεις τους!
ΥΓ.: Ό,τι κι αν τελικά συμβεί με το χρέος και την ελληνική οικονομία συνολικά, αυτό δεν μπορεί να διαγράψει τις «επιδόσεις» της αγοράς μας, ούτε την απίστευτη «αναδιάταξη» κεφαλαίων που σημειώθηκε από το 2009 μέχρι σήμερα. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά: από τον Γενάρη του 2009 έως και σήμερα το ΧΑ έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας του (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και ιδιαίτερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση το 70%…