Πρόστιμα από την κατάργηση του ΙΟΜ

Η απόφαση για κατάργηση του ΙΟΜ και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου ως αυτόνομων μονάδων και η ένταξή τους στην ΕΡΤ, που ήταν μια ιδέα του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλου και της κυβέρνησης Παπανδρέου, την οποία υλοποίησε η κυβέρνηση Παπαδήμου με την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, με σημαντικές συνέπειες. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «η ΕΡΤ ως εταιρεία δεν μπορεί να χρίσει εαυτόν ανεξάρτητο εθνικό φορέα έρευνας για την οπτικοακουστική επικοινωνία και τα ΜΜΕ, σε μη μονοπωλιακό περιβάλλον» και «δεν μπορεί να επικουρεί την Πολιτεία στη διαμόρφωση της ελληνικής οπτικοακουστικής πολιτικής λόγω δικαιολογημένης υπεράσπισης των δικών της συμφερόντων έναντι των ανταγωνιστών της». Σημειώνουν ακόμη ότι δεν θα έχει τη νομιμότητα «να διαμορφώνει ερήμην των ιδιωτικών σταθμών προτάσεις σχετικά με το περιεχόμενο της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, με την πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στην ΕΕ για το κεφάλαιο των οπτικοακουστικών, με την προώθηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, με τη διαμόρφωση του κοινοτικού προγράμματος Euromed Audiovisual».

Μεταξύ των υποχρεώσεων του ΙΟΜ έναντι της ΕΕ είναι και η αξιολόγηση των τηλεοπτικών οργανισμών της χώρας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η ΕΡΤ. Μάλιστα η Ελλάδα κινδυνεύει και με πρόστιμο, καθώς την περασμένη Κυριακή έληξε η προθεσμία για την αποστολή της σχετικής έκθεσης στην ΕΕ. Το δε κόστος μισθοδοσίας των επτά εξειδικευμένων εργαζομένων είναι εξοργιστικά χαμηλό, καθώς ελάμβαναν κατά μέσον όρο ο καθένας ετησίως το ποσόν των 13.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν πρέπει να χάνονται
αξιόλογα στελέχη

Στο μεταξύ, προειδοποίηση προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Καψή να αλλάξει η Διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να αναλάβει και ο ίδιος ευθύνη για τις υποθέσεις του Champions League και του δορυφορικού προγράμματος, που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση μετά την προσφυγή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απηύθυνε ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, υπεύθυνος ΜΜΕ της ΝΔ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με την κατάργηση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Δεν θα πρέπει να χάνονται αξιόλογα στελέχη, με γνώσεις και πολυετή εμπειρία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΙΟΜ, όπου πρόκειται για έμπειρους, εξειδικευμένους ερευνητές, κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΙΟΜ είναι διαφορετικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ελέγχων και ελεγχόμενος να είναι ο ίδιος φορέας. Πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση, αλλά πιστεύω και στον υγιή ανταγωνισμό», καθώς το ΙΟΜ γνωμοδοτεί για προγράμματα χρηματοδότησης τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων καναλιών. Ζήτησε ακόμη να επανεξεταστεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, προτείνοντας να ενταχθεί το ΙΟΜ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.


Σχολιάστε εδώ