Παπανδρεϊκό μπλοκ από Λούκα, Παπουτσή, Καστανίδη

Έτσι τα μεν σοβαρά παραπέμφθηκαν στις… πασοκικές καλένδες, ενώ ο Γιώργος κέρδισε για άλλη μια φορά τον αναγκαίο χρόνο, για να κάνει παιχνίδια, να κερδίσει (αν κερδίσει…) τις «εγγυήσεις» που ζητά δι’ εαυτόν και μέλη της οικογένειάς του, ενώ δεν αποκλείεται, αν προκύψουν μη αναμενόμενες εξελίξεις, ακόμα και να πετύχει τη «διαρχία» που επιδιώκει…

Κι έτσι έχει την άνεση να συνεχίσει και το «σκοτσέζικο ντους» με τους δελφίνους, βάζοντας τον Μπεγλίτη πότε να δηλώνει ότι δεν αποκλείεται και να είναι υποψήφιος εκ νέου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πότε να το αποκλείει κάνοντας ένα παιχνίδι στα πλαίσια της (όποιας…) στρατηγικής του. Τελευταία βερσιόν, της Παρασκευής, ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος ο Γιώργος. Μέχρι… νεωτέρας!

Θολό πάντως εξακολουθεί να είναι το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διαδοχή, αφού στο περιβόητο Εθνικό Συμβούλιο δεν ξεκαθαρίστηκε τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει ο Γ. Παπανδρέου. Πολλά στελέχη, μάλιστα, επισημαίνουν ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του παραμένει η διαρχία.

«Επιδιώκει να παρατείνει τον χρόνο ώστε οι εσωκομματικές εξελίξεις να φτάσουν στο παρά ένα των εθνικών εκλογών και εκ των πραγμάτων να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία-εξπρές για ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να παραμείνει πρόεδρος ο ίδιος», επισήμαιναν έμπειρα στελέχη.

Σημείωναν πως είναι ακατανόητο το ότι ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου απέφυγε να δεσμευτεί πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Παράλληλα, καταλόγιζαν στον κ. Παπανδρέου έλλειψη πολιτικής γενναιότητας, γιατί -όπως λένε- στην παρέμβασή του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν έκανε σοβαρή αυτοκριτική, αλλά μίλησε με γενικότητες και απέφυγε να προσδιορίσει πού και γιατί έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας. «Το κυριότερο όμως είναι πως για μία ακόμη φορά απέφυγε να αναφερθεί στο πώς φτάσαμε από το ʽʽλεφτά υπάρχουνʼʼ στο ʽʽείμαστε στο χείλος της χρεοκοπίαςʼʼ και στο Μνημόνιο», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, «ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να έχει χάσει τον αυτοέλεγχό του και έδωσε την εικόνα αυτοδιάλυσης».

Εξίσου θολό όμως είναι το τοπίο, παρά την έντονη κινητικότητα, και όσον αφορά το ποιοι τελικά και με ποιους όρους θα μείνουν «στην αρένα» της διαδοχής, ώστε αν το «θελήσει» ο Γ. Παπανδρέου να δώσουν τη μάχη για την προεδρία του κόμματος, με πρώτο κρίσιμο τεστ το αν θα μπορέσουν να μαζέψουν τις περίπου 107 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να οριστούν υποψήφιοι.

Ο Ευ. Βενιζέλος και το στρατόπεδο των παπανδρεϊκών φαίνονται για την ώρα οι ισχυρότεροι πόλοι, γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι εξελίξεις. Η πλευρά του Ευ. Βενιζέλου φαίνεται ακόμα να επιθυμεί να προέλθει ο νέος αρχηγός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή από ένα πιο διευρυμένο σώμα. Ωστόσο, η πλευρά Βενιζέλου φαίνεται να διαθέτει με αρκετή άνεση τις 107 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε περίπτωση που η διαδικασία πάει σε εκλογή από τη βάση. Πάντως, τα περισσότερα στελέχη του κ. Βενιζέλου είναι αντίθετα, σε περίπτωση που όλα κριθούν από εκλογή στη βάση, σε μια «πολιτική συμφωνία τύπου διαδοχής 2007», όταν δηλαδή υπήρξε ένα κονσένσους ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές τότε, τον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλίδη, να μην υπάρξει συλλογή υπογραφών γιατί και οι τρεις ήταν κορυφαία και γνωστά στελέχη. «Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος, θα έχει τις υπογραφές. Είμαστε κάθετοι σε αυτό», υπογράμμιζαν βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο. Για την ώρα η «ομάδα Βενιζέλου» διαθέτει στην ΚΟ δέκα «δεδηλωμένους» βουλευτές. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο νέος αρχηγός βγει από την ΚΟ και δεν είναι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, υπολογίζεται πως τουλάχιστον πενήντα παπανδρεϊκοί βουλευτές θα στηρίξουν τον Ευ. Βενιζέλο, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαία στελέχη, όπως ο Δ. Ρέππας, ο Μ. Παπαϊωάννου κ.ά.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα και από την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία «αποχώρησε» από την «τρόικα» και αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο δίπλα στον Ευ. Βενιζέλο, φιλοδοξώντας στη συνέχεια να «κληρονομήσει» το στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών.

Το «αντίπαλο» στρατόπεδο

Ο έτερος ισχυρός πόλος είναι το λεγόμενο «παπανδρεϊκό μπλοκ», που ναι μεν είναι πολυπληθές, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιος θα βγει μπροστά σε περίπτωση που δεν διεκδικήσει την ηγεσία ο Γ. Παπανδρέου. Η Λ. Κατσέλη ενδιαφέρεται σοβαρά να είναι υποψήφια, κυρίως να προταθεί από στελέχη και συνδικαλιστές μέσα από μια πολιτική πλατφόρμα. Ο Χ. Καστανίδης ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος αν δεν κατέβει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ και ο Χρ. Παπουτσής σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Να σημειωθεί ότι η Λ. Κατσέλη αλλά και οι Χρ. Παπουτσής και Χ. Καστανίδης (μαζί με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου) ήταν τα μόνα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που εξέφραζαν επιφυλάξεις για το Μνημόνιο και την οικονομική πολιτική. Όπως λένε οι πληροφορίες, δεν θα προτάξουν μια «αντιμνημονιακή πατέντα», αλλά θα στέκονται κριτικά απέναντι στο Μνημόνιο και θα αναφέρονται σε διάφορες επιλογές.

Το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις αναγκαίες υπογραφές για τον υποψήφιο. «Μας περισσεύουν κιόλας», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του παπανδρεϊκού στρατοπέδου.

Αν το παιχνίδι σε αυτήν τη φάση πάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (για να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό), τα δεδομένα θα είναι πιο σύνθετα, καθώς τα στελέχη του παπανδρεϊκού στρατοπέδου εκτιμούν ότι διαθέτουν επιρροή στη βάση του κόμματος και στους συνδικαλιστές, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρουν στην παρούσα φάση να σταθούν με αξιώσεις σε μια διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς ήδη πολλοί παπανδρεϊκοί βουλευτές έχουν στραφεί προς τον Ευ. Βενιζέλο.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου επιμένει σε εκλογή από τη βάση, καθώς η επιρροή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι περιορισμένη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλει εκλογή από τη βάση. Ποντάρει στο ότι μπορεί να μαζέψει όχι αυτούς που απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτούς που έχουν πάρει αποστάσεις, και γι’ αυτό χρησιμοποιεί οξύτατους τόνους στην κριτική του προς τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο επιτίθεται προσωπικά, και βάζει σε πρώτο πλάνο τις αντιμνημονιακές κορώνες.

Η επιρροή πάντως του κ. Χρυσοχοΐδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πολύ μικρή. Γι’ αυτό φαίνεται να έχει επιλέξει τη συλλογή υπογραφών από τα μέλη των περιφερειακών οργανώσεων.


Σχολιάστε εδώ