πάρε δώσε

Κάθε… εμπόριο (όπλων) για καλό!

• Ένα παλιό λογοπαίγνιο του Τζίμη Πανούση («κάθε εμπόριο για καλό») θύμισε στη στήλη η αστραπιαία απελευθέρωση 136 επαγγελμάτων με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών: στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, απελευθερώνονται από κάθε περιορισμό οι υγιείς οικονομικές δραστηριότητες των εμπόρων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών καθώς και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Ας γεμίσει, λοιπόν, η Ελλάδα από εμπόρους όπλων και μπράβους, για να φέρουμε την οικονομική αναγέννηση!

• Μπροστά στη βιασύνη της, μάλιστα, να δείξει στην «τρόικα» ότι προχωρά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση «ξέχασε» ότι είχε ζητήσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση περιορισμών σε κάποια επαγγέλματα. Οι νομομαθείς της Επιτροπής αποφάνθηκαν ότι «στοιχειοθετείται υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, και κυρίως λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και ότι πληρούνται τα κριτήρια της αρχής της αναλογικότητας για να διατηρηθεί το καθεστώς της προηγούμενης άδειας, αναφορικά με μια σειρά επαγγελμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που καλύπτουν την παρασκευή/κατασκευή και εμπορία: (α) όπλων, (β) εκρηκτικών υλών, (γ) γόμωσης φυσιγγίων, (δ) πυροτεχνίας και φωτοβολίδων καθώς και τη λειτουργία και εργασία προσωπικού σε: (α) ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφάλειας και (β) γραφεία έρευνας».

• Αυτά είπε η Επιτροπή, αλλά το πόρισμά της κατέληξε σε κάποιο καλάθι αχρήστων. Όταν, λοιπόν, σε κάποια επόμενη αναταραχή στο κέντρο της Αθήνας κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα… κουμπούρια ή μια τρομοκρατική οργάνωση εμφανιστεί με υπερσύγχρονο οπλισμό, ας μην αναρωτηθεί κανείς πού τα βρήκαν: θα είναι μια από τις… μικρές παρενέργειες της απελευθέρωσης του εμπορίου όπλων.

Δελτία… ξεπλύματος χρήματος

• Με αφορμή την εξάρθρωση του τεράστιου κυκλώματος τοκογλυφίας (και όχι μόνο…) στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνουμε και πάλι ότι τεράστια ποσά μαύρου χρήματος ξεπλένονταν με μια γνωστή από παλιά και εξαιρετικά διαδεδομένη μέθοδο, την (μαύρη) αγορά κερδισμένων δελτίων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Το ίδιο είχε διαπιστωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και σε άλλη περίπτωση, όταν μεγαλογιατρός προσπάθησε να δικαιολογήσει σε φορολογικό έλεγχο τεράστια ποσά αδήλωτων εισοδημάτων, εμφανίζοντας κερδισμένα δελτία παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

• Φαίνεται, όμως, ότι ουδείς ενοχλείται από αυτό το φαινόμενο, γι’ αυτό και δεν είδαμε ούτε αυτή τη φορά κινητικότητα για τη λήψη ενός απλού και αυτονόητου μέτρου, που θα έδινε μια και καλή τέλος σε αυτή τη δυνατότητα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος: λέμε, ασφαλώς, για την καθιέρωση υποχρεωτικής αναγραφής του ονόματος του παίκτη σε κάθε δελτίο, ώστε να μην μπορεί αυτό (αν κερδίσει) να πουληθεί σε τρίτο. Είναι τόσο απλό, αλλά δεν γίνεται. Φταίμε να υποψιαστούμε ότι αυτή η τεράστια, όπως φαίνεται, «μαύρη» αγορά είναι άλλη μια «ιερή» αγελάδα μιας χώρας με παγκόσμια πρωτεία στην παραοικονομία;


Σχολιάστε εδώ