Οι όροι μείωσης μισθών στο «Σύμφωνο Εργασίας» του ΔΟΛ

Το κείμενο εγκρίθηκε στη Συνέλευση των δημοσιογράφων του «Βήματος» ύστερα από δύο συναντήσεις της «Εργασιακής Επιτροπής» της εφημερίδας με τον Στ. Ψυχάρη και δόθηκε προς έγκριση και στους δημοσιογράφους των «Νέων». Κατά πληροφορίες μας, ο εκδότης του ΔΟΛ παραδέχθηκε πως έχει προβλήματα με τους άλλους μετόχους της εταιρείας. Στο «Σύμφωνο Εργασίας» υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με την πρώτη πρόταση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο όρος «όχι απολύσεις» έγινε «όχι ομαδικές απολύσεις». Προβλέπεται να έχει ισχύ τη διετία 2012-2013 και κατά τη διάρκειά του δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Οι μισθοί από 1.500 ευρώ και πάνω μειώνονται κατά 20%, ενώ για τους μισθούς από 1.500 έως 1.800 ευρώ η περικοπή θα είναι κλιμακωτή.

Διατηρούνται σε ισχύ όλες οι άλλες θεσμικές παροχές όπως προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταργήσει τον 13ο και τον 14ο μισθό η εταιρεία δεσμεύεται πως θα ενσωματώσει τα ποσά στους 12 μηνιαίους μισθούς των εργαζομένων. Η ισχύς του συμφωνητικού παύει αν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή υπάρξει απόφαση του ΟΜΕΔ.

= Όχι στη νέα, τρίτη κατά σειρά μείωση μισθών στο «Πρώτο Θέμα» είπε η Συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Δευτέρα. Η εκδοτική ομάδα της κυριακάτικης εφημερίδας διεμήνυσε για μια ακόμη φορά ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εφημερίδας, αλλιώς κινδυνεύει να κλείσει, ενώ υποσχέθηκε πάλι πως δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών.

Στο «Πρώτο Θέμα» οι μειώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2011 με περικοπή 10% σε μισθούς άνω των 1.500 ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε νέα μείωση κατά 15% σε μισθούς άνω των 1.200 ευρώ και έναν μόλις μήνα μετά ζητείται νέα μείωση 10% σε όλους τους μισθούς.

= Στον αέρα βρίσκεται το «Κέρδος». Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε συνάντηση με τη διεύθυνση της εφημερίδας για την επόμενη μέρα του φύλλου, αλλά δεν την αποδέχθηκε ο διευθυντής με το επιχείρημα ότι αυτός έχει την ευθύνη μόνο για τη δημοσιογραφική διαχείριση.

Οι εργαζόμενοι, στο μεταξύ, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών.


Σχολιάστε εδώ