Με τρία «όχι» ο Χριστόφιας στην τριμερή

Η πολυμερής

Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, θα πρέπει να προκύψει εφόσον υπάρξει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού από τις δύο πλευρές. Το δεύτερο «όχι» αφορά την επιδιαιτησία και το τρίτο τα χρονοδιαγράμματα. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε σύγκλησης πολυμερούς ή διεθνούς διάσκεψης η οποία θα ασχοληθεί με τα ζητήματα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και με την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι από αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτε, αφού αποτελούν αναχρονισμούς και δεν έχουν θέση σε μια μορφή λύσης.

Η αναβολή

Το ΔΗΚΟ, όπως και άλλα κόμματα, υποστηρίζει ότι κακώς ο Πρόεδρος μεταβαίνει στο Γκρίντρι, διότι, όπως είναι γενικά παραδεκτό, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στο Κυπριακό από την προηγούμενη «τριμερή» μέχρι σήμερα, και αυτό με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς. Όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Εθνικό Συμβούλιο, διαβίβασε την ανησυχία του στον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά -όπως φαίνεται- δεν εισακούστηκε και ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τους δύο ηγέτες γραπτώς σε νέα τριμερή.

Τα «ναι» της Τουρκίας

Ο κ. Ντάουνερ βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκία για επαφές και, όπως φαίνεται, συγκλίνει με την τουρκική θέση ότι η πολυμερής είναι το επόμενο βήμα, ειδικά εάν η διαδικασία βρεθεί προ αδιεξόδου. Οι Τούρκοι, άλλωστε, υποστηρίζουν και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την 1η Ιουλίου για λύση και την επιδιαιτησία. Ο κ. Ντάουνερ, από την πλευρά του, ζήτησε τις θέσεις των μερών, αλλά έχει και τις δικές του ιδέες για αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, είναι σαφής η πρόθεσή του, όπως και των Ηνωμένων Εθνών, να ασκήσει επιδιαιτητικό ρόλο στο Γκρίντρι προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Τα σενάρια για την
τύχη του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμηνύει μέσω του κυβερνητικού του εκπροσώπου ότι δεν θα δεχθεί καμία μορφή επιδιαιτησίας. Η διαδικασία όμως αυτή δεν θα είναι εμφανής. Άλλωστε, τι θα κάνουν οι δύο ηγέτες από τις 22 έως τις 24 του μήνα; Προφανώς, οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν, προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο, να επιτύχουν νέες δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Παρασκηνιακά, ο ΓΓ απειλεί ότι θα κηρύξει αναστολή ή και διακοπή των συνομιλιών μέχρι το πέρας των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2013, αφού μέχρι τότε δεν θα μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες λόγω φόρτου εργασίας του Προέδρου Χριστόφια ως αποτέλεσμα της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ. Είναι, μάλιστα, πιθανό, αυτό να είναι ένα από τα υπό συζήτηση σενάρια, να προσφύγει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε για νέα εντολή είτε για περισσότερες εξουσίες στις συνομιλίες, όπως για επιδιαιτησία ή ακόμη και για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Μια τέτοια διαδικασία όμως θα θεωρηθεί εκβιασμός εάν δεν συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Ρωσία και ενδεχομένως και η Κίνα, που δεν θα ακολουθήσουν τη βρετανική φόρμουλα όπως θα εκφραστεί από τον κ. Μουν. Πάντως, παρά τις απειλές εκτιμάται ότι το ναυάγιο θα αποφευχθεί, εκτός κι αν οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη για να προκαλέσουν κρίση εν όψει της κυπριακής προεδρίας, θέτοντας τον Πρόεδρο Χριστόφια ενώπιον τραγικών διλημμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τοποθετήσεις των αρχηγών τους ή των εκπροσώπων τους δήλωσαν ότι θωρακίζουν τον Πρόεδρο με τα τρία «όχι», αλλά δεν θα του δώσουν καμία στήριξη εάν οι εξελίξεις είναι αρνητικές, και τον καλούν από τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, αφού, όπως τονίζουν, το προηγούμενο διάστημα, αντί να ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωνε τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις!

Έχει ήδη αποφασιστεί ότι μετά το Γκρίντρι θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να εξετάσει τις εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ