Λούκα: Ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ!

Τάραξε τα νερά η Λούκα Κατσέλη, με την τοποθέτησή της στο Εθνικό Συμβούλιο. Τα είπε χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, αδιαφορώντας αν θα στεναχωρήσει τους Ηρακλείς της Ιπποκράτους… Αλλά και τον ίδιο τον… άνακτα… Λόγια τσεκουράτα, αλήθειες σκληρές, αδιάψευστες, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μια αποκαθήλωση του Παπανδρέου… Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι η απάντηση για το πώς φθάσαμε εδώ, για τα χαμένα δύο χρόνια…

«Δεν αισθανόμαστε περήφανοι μέσα στην ψυχούλα μας, για το συνολικό έργο αυτής της κυβέρνησης.

Δεν μπορούμε σήμερα να εξηγήσουμε στον κόσμο που μας παρακολουθεί γιατί έγινε η μείωση μισθών και συντάξεων, γιατί αυξήσαμε τους φόρους, γιατί εκτινάχθηκε η ανεργία, γιατί έκλεισαν τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, γιατί προωθήσαμε την εφεδρεία. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα κεντρικό ερώτημα που μας θέτουν: Καλά, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες μας; Δεν μπορούμε αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες να απαντήσουμε, γιατί φοβόμαστε ότι θα βγούμε άλλη μια φορά αναξιόπιστοι».

«Αγαπητέ πρόεδρε, το στοίχημα δυστυχώς το χάσαμε και εξακολουθούμε να το χάνουμε όχι στα καθημερινά, όχι στο πολύ μεγάλο της διάσωσης της χώρας σημαντικό επίτευγμα, αλλά πιστεύω ότι το χάσαμε στον πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής. Η συνταγή διάσωσης της χώρας δεν είναι μονόδρομος. Το κάθε φάρμακο, όπως ξέρει κάθε γιατρός, έχει οφέλη και παρενέργειες. Στην πολιτική, και ειδικά στην οικονομική πολιτική, ποιο φάρμακο επιλέγεις, ποια μέτρα παίρνεις, εξαρτώνται από τα αποτελέσματα που εκτιμάς ότι θα έχουν και από τις παρενέργειες που θέλεις πάση θυσία να αποφύγεις».

«Δεν είμαστε, συντρόφισσες και σύντροφοι, τελικά περήφανοι για το ότι σήμερα συγκυβερνούμε με τη Δεξιά, ότι καταφέραμε να νομιμοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον κ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ. Δεν είμαστε περήφανοι ότι στελέχη μας διατυπώνουν ή προωθούν ακόμη πιο νεοφιλελεύθερες απόψεις από τη Νέα Δημοκρατία, ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την ”τρόικα”».

«Ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι νιώθουμε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, το ζήσαμε ή το θέλαμε έχει χάσει την ιδεολογική του ταυτότητα, το στίγμα του και την αξιοπιστία του. Κάποιοι από εμάς -αν δεν είμαστε μάλιστα αναγνωρίσιμοι- ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη, ακόμη και ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ. Κρυβόμαστε»!

«Αγαπητέ πρόεδρε, δεν συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα. Δυστυχώς λίγοι συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα.»

«Πολλοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές, δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή με προοδευτικές ιδέες(!). Πρόεδρε, αυτό θα το έβαζα ως ένα άλλο μάθημα. Στα 30 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας που έχω, ένα έχω μάθει. Ακόμα και εάν αλλάζουμε τους θεσμούς, τα κίνητρα, οι άνθρωποι τελικά κάνουν τη διαφορά. Πες μου τον άνθρωπο που θα κληθεί να υλοποιήσει μια πολιτική και θα σου πω, θα ξέρουμε εκ των προτέρων, ποια πολιτική θα ακολουθήσει και τι αποτέλεσμα θα φέρει».

«Ποιους εκπροσωπούμε; Τους μεσάζοντες, τους κομπιναδόρους κι όσους στο παρελθόν έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από το πελατειακό κράτος, ή τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου;».

«Με ποιους τελικά, συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλουμε να συγκυβερνήσουμε; Θέλουμε να είμαστε ξανά κομμάτι μιας κυβέρνησης που θα υλοποιεί δεξιές πολιτικές ή θα αγωνιστούμε για ένα δυνατό αυτοδύναμο προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, που θα υλοποιήσει προοδευτικές πολιτικές;».

«Το κόμμα μας πρέπει να ξαναγίνει το σπίτι μας, μπορούμε να ξαναγίνουμε περήφανοι για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το πιστεύω ειλικρινά ότι αν γίνουμε ξανά περήφανοι για το ΠΑΣΟΚ, αν ξαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ κοντά στον κόσμο, αν εμπνεύσουμε τους νέους μας, αν καταφέρουμε να υπάρξει ένα χαμόγελο ελπίδας στα χείλη εργαζομένων και συνταξιούχων, τότε και μόνο τότε θα σώσουμε τη χώρα μας».


Σχολιάστε εδώ