Λαφαζάνης: Θα έπρεπε να έχει γίνει γενική εξέγερση από τους βουλευτές
Το τελευταίο προς γνώση και συμμόρφωση των κομμάτων που συναίνεσαν στη συγκυβέρνηση. Και που τα έκαναν μπάχαλο το διήμερο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου… Ο διπλός ρόλος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν βγαίνει με τίποτα. Και γιʼ αυτό τους εγκαλεί ο κ. Βενιζέλος. Δεν μπορεί, ας πούμε, να κατανοήσει πώς ένα νομοσχέδιο εγκρίνεται από τα τρία κόμματα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Ολομέλεια στήνονται αντάρτικα, την ώρα που ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η υπερψήφιση ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
• Η ΝΔ ψήφισε, όπως και ο ΛΑΟΣ, επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, ψήφισε και μια σειρά άρθρα, κρατά όμως στάση αναμονής, ελπίζοντας σε βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα σημαντικότερα από αυτά, τα οποία ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Την ώρα που πολλοί βουλευτές έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν επιμέρους ρυθμίσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος δήλωνε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζεται για συγκεκριμένα ζητήματα και υπερασπιζόταν τις διαφωνίες, παροτρύνοντας σε διαφορετική περίπτωση «να κλείσει η Βουλή, να ακυρώσουν τον πολιτικό διάλογο, να τελειώνουμε και να πάμε μια ώρα αρχύτερα σε εκλογές»… Μεταξύ των διαφωνούντων με επιμέρους ρυθμίσεις, οι βουλευτές Ε. Βόζενμπεργκ, Μ. Παπαδόπουλος (ΝΔ), Χ. Αράπογλου, Χ. Μαγκούφης, Π. Αντωνακόπουλος, Α. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ).
• Το νομοσχέδιο-σκούπα, αυτή η συρραφή, που περιλαμβάνει πλήθος απίθανων διατάξεων και τροπολογιών της τελευταίας ώρας, τον αριθμό και το περιεχόμενο των οποίων αποκλείεται να γνωρίζει κανείς ακριβώς, είχε την κορυφαία στιγμή του στο κλείσιμο της συζήτησής του. Εκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ανακάλυψε ξαφνικά ότι με νομοτεχνική προσθήκη της περασμένης νύχτας, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακείων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είχε πρόχειρο το σχετικό κείμενο της διάταξης και οι παρόντες βουλευτές, εισηγητές των κομμάτων αλλά και ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτσούκος έσπευσαν να το μελετήσουν! Νύχτα επιχειρήθηκε να περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου, φαίνεται όμως ότι θα πάρει μια μικρή παράταση, ώστε να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη μαζί με τα δέκα άρθρα που έχουν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία (4, 5, 6, 7, 16, 17, 18, 19, 24 και 28), καθώς, πλην του Κουτρουμάνη, άπαντες αγνοούσαν τη διάταξη που βρίσκει αντίθετη μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα!
• Η ωραία ατμόσφαιρα της συγκυβέρνησης επιβεβαιωνόταν την ίδια ώρα και στην αρμόδια επιτροπή όπου συζητιόταν ο «Κώδικας ναρκωτικών». Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τον καταψήφισαν. Δεν θα περίμενε, βεβαίως, ο υπουργός να συμφωνήσει ο Θαν. Πλεύρης με τη ρύθμιση να αποδοκιμάζεται μεν η δημόσια χρήση, αλλά αν ο χρήστης την κάνει στο σπίτι του, αυτό δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον… Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και το ΚΚΕ.
Επιπλέον, μετά τις απειλές ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης την κατέθεσε ως αυτοτελές νομοσχέδιο!
• Εικόνα διάλυσης παρουσίαζε η Βουλή το διήμερο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, με τους διάφορους εμπλεκόμενους υπουργούς να βλέπουν φως και να μπαίνουν για λίγο στην αίθουσα της Ολομέλειας.
«Δεν είναι δυνατόν να περνάει ως τουρίστας ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Σαχινίδης, και να φεύγει. Δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώνεται η συζήτηση σε μιάμιση ώρα επί της αρχής και να μην παρευρίσκεται ένας υπουργός επί των Οικονομικών», διαμαρτυρόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. «Υπάρχει κυβέρνηση ή έχει καταρρεύσει;», αναρωτήθηκε.
«Υπάρχει κυβέρνηση, κύριε Κεφαλογιάννη. Και υπάρχουν και κάποιοι που πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Διότι ο κ. Δήμας ψήφισε, για παράδειγμα, τα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου και ακούμε τον εισηγητή σας να μην έχει τοποθετηθεί ακόμη σαφώς σε ορισμένα σημαντικής σημασίας άρθρα για τη φάση την οποία περνάει η χώρα», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.
«Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουμε επί της αρχής και επί των άρθρων εάν δεν έρθουν οι υπουργοί να μας δώσουν διευκρινίσεις; Πότε περιμένουν; Το βράδυ;», επέμενε ο Μ. Κεφαλογιάννης και τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης: «Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της αρχής κι ακόμα δεν έχει μιλήσει αρμόδιος από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αφορά ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου».
«Φίλτατε Μανώλη, δεν έκοβα βόλτες στους διαδρόμους της Βουλής», δικαιολογήθηκε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με παρέλαση υπουργών που έκαναν δίλεπτες ομιλίες και κατέθεταν σωρό τροπολογιών. Το μπάχαλο περιέγραψε γλαφυρά ο Π. Λαφαζάνης: «Θα έπρεπε να είχε γίνει γενική εξέγερση εδώ από τους βουλευτές, που ανεχόμαστε αυτά τα πραξικοπήματα εδώ μέσα. Γιατί περί πραξικοπημάτων πρόκειται. Μη μου πείτε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία και να ασκήσετε νομοθετικό έργο ποιότητας οι επιμελείς εξ ημών που θέλουν να ασχοληθούν και να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το τι λέει αυτό το νομοσχέδιο και το τι περνάει αεροπλανικά από εδώ και από εκεί!»…