Κλέβουν καθημερινά τις εφημερίδες, που κλείνουν

Αυτό που αποκαλύπτεται είναι πως φορείς του Δημοσίου επί χρόνια συνάπτουν συμβάσεις με τις συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς διαγωνισμό και δίχως να ρωτούν αν είναι πράγματι κάτοχοι του περιεχομένου που προσφέρουν!

Είναι απίστευτο το ότι εκδότες όπως ο Στ. Ψυχάρης, ο Γ. Μπόμπολας και ο Θ. Αλαφούζος δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ανεξάρτητη αρχή ανανέωσε τη συνεργασία της με συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς να θέσει το ερώτημα αν έχει συνάψει συμβάσεις με την ΕΙΗΕΑ και την ΕΣΗΕΑ για να παρέχει δημοσιεύματα.

Ομοίως έπραξε και άλλος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αυτήν τη λογική την ακολουθούν δεκάδες φορείς του Δημοσίου, με συνέπεια οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι να χάνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ επί χρόνια.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, τόσο από τις ιδιωτικές εταιρείες όσο και από τους φορείς του Δημοσίου και τις ανεξάρτητες αρχές, είναι πως γίνονται κάτοχοι πειρατικού περιεχομένου. Το να λαμβάνουν υπηρεσίες αποδελτίωσης χωρίς την απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι σαν να αγοράζουν πειρατικά DVD από τους δρόμους της Αθήνας.

Είναι επείγουσα ανάγκη αυτήν την κρίσιμη εποχή να απαντήσει ο κλάδος και μια κοινή επιτροπή εκδοτών και δημοσιογράφων να διεκδικήσει από τις εταιρείες είτε την εύλογη αμοιβή για όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους είτε τη διακοπή της πειρατικής δραστηριότητας.

Χθες, Σάββατο, στην ΕΣΗΕΑ ήταν προγραμματισμένη ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος, της Εταιρείας Συγγραφέων και της «Κοινωνίας των (δε)κάτων» με θέμα «Λογοκρισία και λογοκλοπή».


Σχολιάστε εδώ