Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους!

Μετά την εκ νέου και επιθετική απόρριψη της σχετικής πρότασης από τον Περισσό και την πάγια άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Α. Τσίπρας βγήκε στην αντεπίθεση και σε συνέντευξή του στον Γ. Παπαδάκη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 στράφηκε κατά των δύο χώρων που αρνούνται την κοινή συμπόρευση σήμερα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Και την κ. Παπαρήγα, η οποία λέει ότι η Αριστερά, εάν κυβερνήσει, δεν θα σώσει τη χώρα. Τότε γιατί κατεβαίνει το ΚΚΕ και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, εάν δεν σώσει τη χώρα άμα κυβερνήσει; Και ο Φ. Κουβέλης, που ήταν για 36 χρόνια στον χώρο μας ως ιστορικό στέλεχος, βγαίνει σήμερα και λέει ότι δεν μπορώ να καθίσω στην ίδια καρέκλα με τον Α. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον Κ. Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές».

Η εν λόγω αντιπαράθεση πηγάζει από την ανάλυση που κάνουν στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την οποία –όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων– η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία των αντιμνημονιακών δυνάμεων κόντρα στη συγκυβέρνηση των τριών και την «τρόικα» βρίσκει έδαφος στους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, όπως εκτιμούν, ασκούν πίεση στις ηγεσίες των κομμάτων προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Στον ΣΥΝ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα συνεχόμενα δημοσκοπικά ευρήματα και τη συνεχή άνοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη (σε μία περίπτωση εμφανίστηκε να είναι τρίτο (!) κόμμα) και, θεωρώντας ότι το εν λόγω κόμμα αποτελεί ανάχωμα για τη μετατόπιση απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ριζοσπαστική Αριστερά, θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα την πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

Χαρακτηριστικά, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΝ στις συγκεντρώσεις που κάνουν σε όλη την Ελλάδα, «βλέπουμε ότι τώρα οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι πιστοί στις αξίες και τις ιδέες τους, έρχονται να συναντήσουν την Αριστερά. Δεν φεύγει η Αριστερά να πάει να συναντήσει τον εκσυγχρονισμό και τον Κ. Σημίτη», αποστροφή που είναι ευθεία βολή κατά του Φ. Κουβέλη, ο οποίος πρόσφατα παραβρέθηκε σε εκδήλωση με τον πρώην πρωθυπουργό «του εκσυγχρονισμού».

Με βάση τα παραπάνω, στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις υπαρκτές εσωτερικές διαφορές– θα συνεχίσουν επιθετικά στην ίδια γραμμή της συνεργασίας, αφού εκτιμούν ότι είναι η μόνη πρόταση προκειμένου να δημιουργηθεί μια μεγάλη συμμαχία, η οποία εντέλει θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι –όπως λένε– «για να πάρουμε θέσεις εμείς, αλλά για να αποτρέψουμε τη λαίλαπα που έρχεται».

Θέλοντας να δείξουν ότι διαθέτουν και προτάσεις που απαντάνε στη σημερινή κρίση και δεν παραπέμπουν τα πάντα στο μέλλον, αναπτύσσουν μια σειρά από θέσεις σχετικά με την τρέχουσα συγκυρία. Έτσι, ο ΣΥΝ προτείνει άρνηση του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων που κατέχουν τράπεζες και ιδιώτες), το οποίο κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο διάλογο. Η άρνηση αυτή, λένε, πρέπει να συνοδευτεί από τη θέση έναντι των δανειστών μας για τριετή τουλάχιστον αναστολή των πληρωμών του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη επιλογή είχαν κάνει στο παρελθόν οι σημερινοί αλαζόνες Γερμανοί.

Όπως ισχυρίστηκε ο Α. Τσίπρας, το 1953 η Γερμανία, που έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με κατεστραμμένη την οικονομία, μπόρεσε να ξεπληρώσει το χρέος της με μια διεθνή πολυμερή συμφωνία –μετείχε και η Ελλάδα–, κατά την οποία οι 23 χώρες που μετείχαν σε αυτήν είπαν στη Γερμανία «κουρεύουμε το χρέος σου κατά 50% και δεν έχουμε καμία αξίωση για Μνημόνια. Απλώς, εάν θα έχεις ανάπτυξη, θα μας πληρώνεις, εάν δεν θα έχεις, δεν θα πληρώνεις».


Σχολιάστε εδώ