Η βίαιη και βάναυση φτωχοποίηση είναι εδώ…

Η βίαιη και βάναυση φτωχοποίηση της πλειονότητας των πολιτών είναι πια εδώ, με τους τρεις αρχηγούς Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αντ. Σαμαρά (ΝΔ) και Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ), αδιαφορώντας για τον πόνο και την οργή που προκαλείται, να διαδηλώνουν την προσήλωσή τους στο εθνοσωτήριο έργο του κ. Παπαδήμου.

Ενώ ο τόπος ακολουθεί καταστροφική -και πιθανότατα μη αναστρέψιμη- πορεία, σπρώχνεται από τις κομματικές ηγεσίες η ανάγκη για διεξαγωγή «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών) για να αποφευχθούν «τα χειρότερα». Επιδίωξή τους η με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέμβαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μείωση των κατώτατων αποδοχών, η υπό όρους καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και η εξάλειψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ένας διάλογος που επιδιώκεται από την εργοδοτική πλευρά αλλά βρίσκει αντίθετη τη βάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήδη κατηγορούν για νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη την ηγεσία του (σ.σ.: καθόλου τυχαίο ότι σε συνδικαλιστικό επίπεδο το «ρεύμα» είναι υπέρ του Στ. Τζουμάκα που έχει καταγραφεί ως αντιμνημονιακός) και έχει προκαλέσει εμφύλιο στην ΠΑΣΚΕ και αναταράξεις και τριβές στη ΔΑΚΕ. Και στις δύο παρατάξεις, που αποτελούν την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, υπήρξαν αντιδράσεις και εντονότατες αντιθέσεις για συμμετοχή σε έναν διάλογο «με διαμορφωμένο το πλαίσιο, που θα νομιμοποιήσει αποφάσεις άλλων». Ήδη η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) προεξοφλεί ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ «θα βάλει πλάτες» για να περάσει η πολιτική τής «τρόικας» και της κυβέρνησης στο εργασιακό πεδίο. Πάντως τόσο ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας (ΔΑΚΕ) Ν. Κιουτσούκης υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση με τους εργοδότες δεν θα αποδεχθούν καμία συζήτηση που θα αφορά στο μισθολογικό κόστος και την (αρνητική) σχέση του στο θέμα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αντιθέτως: Τόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης όσο και η γενική γραμματέας Αθ. Δρέττα κατηγορηματικά εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον η είδηση ότι η «τρόικα» θεωρεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση του δανείου και την παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις (ενοποίηση Ταμείων – μειώσεις επικουρικών) «ηλεκτρίζει» το ήδη φορτισμένο κοινωνικό κλίμα που προκαλεί η έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας, των απολύσεων, των λουκέτων.

Η πρώτη απόπειρα διαλόγου απέτυχε όταν, με την έναρξή του και καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημ. Ασημακόπουλος καλωσόριζε τους συνομιλητές του, μεγάλη ομάδα στελεχών του ΠΑΜΕ εισέβαλε και κατέλαβε τα γραφεία της Συνομοσπονδίας (επί της οδού Αριστοτέλους). Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημ. Δασκαλόπουλος αποχώρησε αμέσως, ενώ φραστικές επιθέσεις δέχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος όσο και ο πρόεδρος των εμπόρων Βασ. Κορκίδης. Από τον κ. Κιουτσούκη οι «εισβολείς» πήραν έναν φάκελο με έγγραφα.

Ως προς την προοπτική του διαλόγου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα καταλήξει σε συμφωνία χωρίς υπογραφές. Δηλαδή, οι δύο πλευρές, «προκειμένου να αποφευχθεί το μείζον κακό που είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα τα βρουν», όπως ήδη έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» (από 1.1.2013):

* Στο πάγωμα για μία τριετία των αποδοχών (που ικανοποιεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες) υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες απολύσεις, όπως θα ζητήσει η εργατική πλευρά (παρότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ελέγχου).

Και εφόσον «πειστούν» οι βιομήχανοι, θα εφαρμοστεί για το 2012 η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με καταβολή όσων επιχειρήσεων το αντέχουν της αύξησης του 2,6% την 1.1.2012.

Κατά τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, το πάγωμα των αποδοχών δεν αποτελεί παρέμβαση στην ΕΓΣΣΕ, έστω κι αν αυτό οδηγεί αντικειμενικά στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Και ενώ είναι καθαρό ότι υπάρχει το εκβιαστικό αίτημα της «τρόικας» για μείωση των επικουρικών συντάξεων, πόλεμος μαίνεται μεταξύ ΝΔ και υπουργείου Εργασίας για το αν πράγματι απαιτείται η παρέμβαση στην ΕΓΣΣΕ. «Δώσαμε τα σχετικά έγγραφα» υποστηρίζει ο κ. Κουτρουμάνης, «Δεν έχουμε λάβει τίποτε σχετικό», απαντά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. Και οι «αρμόδιοι» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Μανώλης (γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων) και ο κ. Κιουτσούκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, κατηγορηματικά τονίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Με το δεδομένο αυτό είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η εμμονή για την πραγματοποίηση του σχετικού κοινωνικού διαλόγου, καθώς αποδεδειγμένα δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ποιος είναι αυτός που θέτει θέμα ΕΓΣΣΕ κ.λπ. (σ.σ.: εκτός φυσικά από τον ΣΕΒ, που δεν μιλά ούτε για τα «θαλασσοδάνεια» του παρελθόντος ούτε για τον μη εκσυγχρονισμό σειράς βιομηχανιών ή τη «μετανάστευση» πολλών εξ αυτών).

Υπέρ του διαλόγου ΓΣΕΕ – εργοδοτών, με τον εμπνευστή του «προβλήματος» που θα συζητηθεί επισήμως να αγνοείται, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) την Πέμπτη το μεσημέρι. Ο κ. Παπανδρέου είπε στους συνδικαλιστές ότι στηρίζει τη λογική του διαλόγου και τόνισε πως το αποτέλεσμά του πρέπει να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με την «τρόικα». Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τους συνδικαλιστές ότι τόσο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντ. Καψής δεν πρέπει να επισείουν τον «μπαμπούλα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου προεξοφλεί την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών – εργαζομένων και σε αυτήν τη φάση φαίνεται να απεύχεται μια νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς. Είπε μάλιστα πως «αν χρειαστεί να γίνει ΠΝΠ, να γίνει προς όφελος της κοινωνίας».

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που τόσο ομνύει υπέρ του διαλόγου γενικώς, μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει εξηγήσεις πώς μια τόσο κρίσιμη ιδεολογική του επιλογή, όπως η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και η υποταγή της στην «τρόικα», υλοποιήθηκε χωρίς συζήτηση και ερήμην του ελληνικού λαού.

Στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εκτός του κ. Παπανδρέου, παραβρέθηκαν οι κ. Μιχ. Καρχιμάκης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τ. Μπεγλίτης. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, ενώ η νέα συνάντηση με τους εργοδότες θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου τις αμέσως επόμενες μέρες και υπό το βάρος και την πίεση των αλληλοεπιθέσεων Γ. Παναγόπουλου, Ν. Κιουτσούκη με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και την πλήρη αντίθεση των συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Η πρόεδρος του ΕΚ Αθήνας Στ. Σαλουφάκου στην παναττική συγκέντρωση της Τρίτης κάλεσε σε ενότητα για αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται και τινάζει στον αέρα την κοινωνική συνοχή, ενώ η ΔΑΚΕ/ΕΚΑ σημειώνει: «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αττικής βρίσκουν κοινό βηματισμό και συγχρονίζουν τη δράση τους απέναντι στον παραλογισμό της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ενότητας, ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς (ΠΑΣΚ/ΔΥ). Η βάρβαρη αντεργατική πολιτική μοιάζει να οδηγεί σε ένα εργατικό μέτωπο, δημιουργώντας ελπίδες για την ανατροπή της.


Σχολιάστε εδώ