Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει το Κολέγιο Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών στην ετήσια απονομή βραβείων και διακρίσεων βράβευσε τα Κολέγια Αθηνών και Ψυχικού για το λαμπρό εκπαιδευτικό και γενικότερα παιδαγωγικό τους έργο.

Πλούσιος ο φάκελος που είχαν υποβάλει οι απόφοιτοι των σχολείων, τεκμηρίωνε το διαχρονικό αυτό έργο.

Το Κολέγιο, καρπός της συνεργασίας επιφανών Ελλήνων και Αμερικανών, με την καταλυτική πρωτοβουλία και καθοδήγηση του πρωτεργάτη Στέφανου Δέλτα, άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1925. Στα εγκαίνια του κεντρικού του κτιρίου, του Μπενάκειου, στο Ψυχικό, την 25η Μαΐου 1929 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τόνιζε: «Εις τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γίνεται δυνατόν όπως πραγματοποιώνται αι μεγαλύτεραι και επιτυχέστεραι καινοτομίαι, διότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τελούνται απλώς υπό την εποπτείαν του κράτους και συμμορφούμενα μόνον προς τας γενικάς κατευθύνσεις τους, έχουν την ελευθερίαν, της οποίας στερούνται τα δημόσια, και διά τούτο δύνανται να επιτελέσουν μεγαλυτέρας προόδους. Τας προόδους αυτάς περιμένομεν να πραγματοποιήσει το Κολέγιο Αθηνών και τοιαύτην έχω γνώμην περί της σημασίας του Κολεγίου…».

Το Κολέγιο στη μακρόχρονη έκτοτε πορεία του επαλήθευσε, στην πράξη, τη γνώμη του Βενιζέλου. Και όπως ορθά σημειώνει, σε σχετικό σημείωμά του, ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς, σημερινός πρόεδρος του ΔΣ του Κολεγίου: «Το Κολέγιο ιδρύθηκε για να ενισχυθεί η εκπαίδευση των ελληνοπαίδων και να διαμορφωθεί τάξη Ελλήνων ικανών να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να διοικήσουν, να διακριθούν στον επαγγελματικό στίβο και στον χώρο της κοινωνικής ευποιίας. Ο μαθητής στο σχολείο αυτό είναι προσωπικότητα ανεξάρτητη, που αναπτύσσει όλες τις πλευρές της, την ψυχή, το πνεύμα και το σώμα, είναι ο αυριανός ενεργός, υπεύθυνος πολίτης…».

Εξέχουσες οι προσωπικότητες των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στο Κολέγιο, άνοιξαν πρωτοπόρους δρόμους στην εκπαίδευση και κυρίως στην αγωγή των νέων. Χιλιάδες οι απόφοιτοι, οι οποίοι με τη γόνιμη παρουσία τους σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία της πατρίδας μας.

Ιδιαίτερη, τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει στο Ταμείο Υποτροφιών του Κολεγίου, που ενισχύει παιδιά οικονομικώς ασθενών οικογενειών, έτσι ώστε η εκπαίδευση και η μόρφωση που δίνει το Κολέγιο να μην αποτελεί «…είδος προνομίου της ευπορούσης τάξεως…», όπως σχετικά σημείωνε με εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία ο άνθρωπος της προσφοράς, Στέφανος Δέλτα.

Κατʼ αξίαν, λοιπόν, βραβεύτηκε από την Ακαδημία το Κολέγιο για το έργο του.


Σχολιάστε εδώ