Εφιάλτης νέων μέτρων 13 δισ. μέχρι το 2014!

Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών προδιαγράφεται πολιτικά εφιαλτικό για την κυβέρνηση, καθώς η «τρόικα» απαιτεί να συμφωνηθούν τώρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου όλα τα μέτρα της περιόδου μέχρι και το 2014, που θα έχουν στόχο την εξοικονόμηση 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Η νέα διαπραγμάτευση με την «τρόικα» άρχισε με πολύ κακούς οιωνούς, καθώς:

– Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ φέτος πάνω από το 6%, ενώ για το 2012 οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση έως και κατά 4%. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η «τρόικα» προβλέπει παράταση της ύφεσης και το 2013, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα.

– Η ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων στην πραγματική οικονομία έχει άμεσο αντίκρισμα στα δημοσιονομικά στοιχεία. Το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2012, όπως κατεγράφη από την Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε τα 23,144 δισ. ευρώ και με τις νέες προβλέψεις για μικρότερο ΑΕΠ το 2011 ανεβαίνει στο 10,8% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση και το 2012, σε συνδυασμό με την «κληρονομιά» αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2011, τοποθετούν ακόμη πιο μακριά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ο οποίος αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς ολόκληρου του νέου προγράμματος «διάσωσης» της Ελλάδας, με το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ και το PSI.

– Οι «τροϊκανοί» διαπραγματεύονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πιθανή αύξηση του δανείου των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ζητούν την επιβολή ακραίων μέτρων σε μια οικονομία που οδεύει προς μια πρωτοφανή ύφεση εξαετούς διάρκειας. Έτσι, ζητούν μέτρα συνολικής εξοικονόμησης τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα πρέπει να εξοικονομηθούν φέτος.

Οι απαιτήσεις της «τρόικας»

Η «τρόικα» επιμένει στην ανάγκη μιας θεραπείας-σοκ στο Δημόσιο, με «ακρωτηριασμό» υπηρεσιών και φορέων, που θα οδηγήσει σε άμεση κατάργηση θέσεων και μαζικές απολύσεις υπαλλήλων μέσα στο 2012. Ο στόχος για μείωση προσωπικού κατά 150.000 έως το 2015 παραμένει, αλλά η «τρόικα» επιμένει στην ανάγκη να επιτευχθεί με απολύσεις ίσως και 50.000 ατόμων φέτος, ώστε να υπάρξει άμεσο δημοσιονομικό όφελος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος «πισωγυρισμάτων» από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Η «τρόικα», όμως, θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα με την παρούσα κυβέρνηση πριν από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα μείνουν περιθώρια ελιγμών στην επόμενη κυβέρνηση.

Πέραν του θέματος των δημοσίων υπαλλήλων, η «τρόικα» θέτει στο στόχαστρο δύο μεγάλες κατηγορίες δημόσιας δαπάνης: τα κοινωνικά επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές, που συνολικά κοστίζουν στον προϋπολογισμό διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ετησίως. Όμως, ακόμη κι αν μπει βαθιά το νυστέρι και στις δύο αυτές κατηγορίες, με μεγάλο κόστος για πολλές ομάδες πολιτών, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Γι’ αυτό και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα επανέλθει στο τραπέζι της συζήτησης μια παλαιότερη ιδέα: η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%, που θα ανεβάσει δραματικά την επιβάρυνση των ασθενέστερων νοικοκυριών, λόγω της αύξησης των τιμών βασικών ειδών καθημερινής κατανάλωσης.


Σχολιάστε εδώ