Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η Κίνα, ως παγκόσμια πλέον οικονομική δύναμη, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και με ανθηρό εξαγωγικό εμπόριο, φυσικό είναι να επιδιώκει τη διεθνοποίηση του δικού της νομίσματος (γουάν), ώστε να αποκτήσει αυτό διεθνή ακτινοβολία, γεγονός που θα αποδείξει το κύρος και την αναγνώριση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της Κίνας στον οικονομικό τομέα. Στην ουσία, η διεθνοποίηση θα καταστήσει το γουάν αποθεματικό χρήμα, όπως συμβαίνει σήμερα με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα και το ελβετικό φράγκο, ενώ η ισοτιμία του θα διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια και επιπλέον θα αποτελεί χρήμα διεθνών συναλλαγών. Ήδη υπεγράφη εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, που προβλέπει ότι οι κινέζικες και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται σε γουάν και γιεν. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως ένα πρώτο βήμα διεθνοποίησης του κινέζικου εθνικού νομίσματος. Με το δεδομένο ότι σήμερα το γουάν είναι σημαντικά υποτιμημένο, προφανώς για τη διευκόλυνση των κινέζικων εξαγωγών, και λαμβανομένης υπόψη της συνεχώς αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας της Κίνας, η διεθνοποίησή του είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρή υπερτίμηση του. Και ασφαλώς και μείωση της σημερινής εξαιρετικά ανταγωνιστικής θέσης της Κίνας. Τα κινέζικα προϊόντα θα παρουσιάσουν αύξηση τιμών στις αγορές των άλλων χωρών και φυσικά θα έχουμε και μια περίοδο ανόδου του πληθωρισμού. Όμως, θα υπάρξει διόρθωση της ανταγωνιστικότητας υπέρ των δυτικών χωρών και το διεθνές εμπόριο θα βρει άλλο σημείο ισορροπίας. Και βέβαια θα πολλαπλασιαστούν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις ισοτιμίες των ισχυρών νομισμάτων. Λαμπρό πεδίο δράσης για τους κερδοσκόπους. Πάντως, οι πρώτοι επενδυτές σε γουάν θα θησαυρίσουν.

2
Η Πολωνία βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο της κ. Μέρκελ, φυσικά ως εμπορικός εταίρος. Έχει ενταχθεί στην ΕΕ, όχι όμως στην Ευρωζώνη. Είναι μια χώρα πειθαρχημένη στον δημοσιονομικό τομέα, με χαμηλά ελλείμματα και με δημόσιο χρέος 55% του ΑΕΠ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της κινείται στο 3% του ΑΕΠ ετησίως. Έχει μια αγορά 40 εκατ. κατοίκων, με καταναλωτική δίψα, και διαθέτει φτηνό εργατικό δυναμικό. Η τωρινή οικονομική κρίση δεν την επηρέασε παρά ελάχιστα. Και δεν την έπληξε η… νόσος της υπερχρέωσης. Η κυβέρνησή της και οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται ότι επιδιώκουν με ζήλο την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Οι «αρετές» αυτές της οικονομίας της Πολωνίας εντοπίστηκαν από τη Γερμανία και έτσι τέθηκαν τα θεμέλια μιας στενής εμπορικής και ευρύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η εισβολή γερμανικών κεφαλαίων στην Πολωνία, με την εγκατάσταση εκεί πολλών γερμανικών επιχειρήσεων, για να αξιοποιήσουν το φτηνό εργατικό, τη διψασμένη αγορά και να αυξήσουν την εξωστρέφεια της γερμανικής οικονομίας. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί τελευταία μεταξύ ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων στη Γερμανία προβλέπει την έξοδο από την Ευρωζώνη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και ως αντιστάθμισμα την είσοδο της Πολωνίας. Λέτε να υλοποιηθεί;

3
Το Ιράν απέκτησε, όπως είναι γνωστό, πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτό ήταν αναμενόμενο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των μεγάλων δυτικών χωρών. Στο κλαμπ των ισχυρών φιγουράρει τώρα και το Ιράν, με άφθονα πετρέλαια και ισχυρό οπλοστάσιο. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η Γαλλία και η Βρετανία. Ειδικά οι ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες δοκιμές των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έθεσαν το Ιράν σε εμπάργκο (οικονομικές κυρώσεις) και θέλησαν και η ΕΕ να ευθυγραμμιστεί μαζί τους. Όμως, το Ιράν είχε ενεργειακή συνεργασία με ορισμένα κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Το Ιράν είναι η μοναδική από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συνεχίζει να μας πουλάει πετρέλαιο με πίστωση, όταν οι επιχειρήσεις των χωρών της Ευρωζώνης δεν μας παρέχουν πλέον πίστωση. Οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον του Ιράν θα προκαλούσαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία, προς το παρόν, απέτρεψαν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η ηγεσία της χώρας μας άρχισε να ξυπνάει και επιτέλους να υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα.


Σχολιάστε εδώ