Δεν περάσαμε όλοι ζωή και κότα!

Δεν ξέρω αν με φοβίζει περισσότερο η επιστροφή στη δραχμή ή το αγγλικό δίκαιο που θέλει τη χώρα μου στο πιάτο ή η αλλοτρίωση που έχει υποστεί ο Έλληνας στη ρήση “είμαστε φτωχοί αλλά τίμιοι”».

Με αυτά τα λόγια ένας από τους καλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του, ο καρατερίστας, ο πληθωρικός Κώστας Κόκλας, ο οποίος σκίζει καθημερινά ως Μάρκος Βασιλιάς στην καθημερινή σειρά του Mega «Οι Βασιλιάδες», μας έδωσε να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ψαγμένο άνθρωπο.

Έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει με σοφία τον πλούτο, που ξεχωρίζει τα αφεντικά-νοικοκύρηδες από τους αετονύχηδες νεόπλουτους, που ζητά συσπείρωση από τους Έλληνες, για να αποτινάξουμε το ζυγό και τα χαράτσια, που θεωρεί ότι το σύστημα που ζούμε σήμερα πολιτικά έχει τελειώσει. Ωστόσο, αν και τον περιμένει ένα όμορφο νησί στα δύσκολα, η Ζάκυνθος, εκείνος δηλώνει ότι θα μείνει πάνω στο σανίδι, γιατί ο ηθοποιός σημαίνει φως, ποιεί ήθος και παραμένει ζωντανός όσο υπάρχει χειροκρότημα!

// Είσαστε ίσως ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που απεύχεται να γίνει πλούσιος… Σας είδαμε στο τρέιλερ της νέας σειράς του ΜEGA «Βασιλιάδες» σαν τον τύπο που του λένε ότι έγινε πλούσιος και σταυροκοπιέται σαν να του έτυχε μεγάλη καταστροφή…
Ναι, γιατί τον πλούτο ο άνθρωπος πρέπει να τον αντιμετωπίζει με σοφία! Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες! Ο πλούτος δεν είναι τα υλικά αγαθά. Και φυσικά δεν φέρνει και την ευτυχία. Ο πλούτος βρίσκεται σε άλλα πράγματα, όπως στον εσωτερικό μας κόσμο και στην επικοινωνία μας με το συνάνθρωπο. Το θέμα στη ζωή, έτσι μου έμαθε τουλάχιστον η οικογένειά μου, είναι τι μπορείς να δώσεις μέσα από την καρδιά σου. Έχω παρατηρήσει, λοιπόν, ότι όταν δίνω, είμαι πιο ευτυχής από όταν παίρνω. Για να γίνεις πλούσιος δεν είναι ένας εύκολος αγώνας. Το κυνήγι του χρήματος θέλει πολλές θυσίες και πολλές φορές έχει τίμημα την υγεία σου ή και τη ζωή σου. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι άπληστος. Ζητά πάντα όλα και περισσότερα. Αλλά για να τα αποκτήσεις θα βάλεις σε δεύτερη μοίρα σχέσεις, οικογένεια, φίλους, αλλά και τη δική σου πνευματική εξέλιξη. Για να διατηρήσεις ή να αυξήσεις μια περιουσία είναι μια διαρκής μάχη με το εγώ σου και τις ανάγκες σου αλλά και με το ίδιο το νόημα της ζωής και την ουσία της.

// Οι Έλληνες ζήσαμε σαν βασιλιάδες; Μήπως τα παλάτια που φτιάξαμε ήταν στην άμμο;
Δεν συμφωνώ. Δεν ζήσαμε όλοι οι Έλληνες σαν βασιλιάδες. Δεν περάσαμε όλοι ζωή και κότα. Υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ζήσουν την οικογένειά τους ή για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να την κρατήσουν ζωντανή, δίνοντας δουλειά σε δεκάδες εργαζόμενους. Αυτοί ήταν οι νοικοκύρηδες. Υπήρχαν όμως και οι άλλοι που έβγαζαν περισσότερα και δούλευαν ελάχιστα. Αυτός ο εύκολος και γρήγορος πλούτος δεν είναι πάντα νόμιμος. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, γεννήθηκε μια τάξη που δεν πρόσφερε ουσιαστικά καμία υπηρεσία, αλλά εκμεταλλευόταν την κατάσταση. Γεμίσαμε λοιπόν από μάνατζερ, δημόσιες σχέσεις και δουλειές για γκόλντεν μπόις που έπαιζαν με τις διάφορες μορφές χρήματος, δάνεια, Χρηματιστήρια, ομόλογα, λαδώματα, μίζες. Άλλο λοιπόν ο αετονύχης με το κοστούμι και άλλο το αφεντικό που πάει πρώτος στο εργοστάσιο και φεύγει νύχτα.

// Υποδύεστε στην πολιτική επιθεώρηση «Ζείτε, παίδες Ελλήνων;», μαζί με την Άβα Γαλανοπούλου, ένα ζευγάρι που πάει το πρωί σε κηδείες για να πιει δωρεάν το καφεδάκι του και το βράδυ συχνάζει σε γάμους για να μαζέψει το ρύζι, να το βάλει στην κατσαρόλα. Περιμένατε ποτέ να γραφτεί στην Ελλάδα των πρόσφατων χλιδάτων Ολυμπιακών Αγώνων επιθεωρησιακό νούμερο για την πείνα;
Αυτό είναι από τα πιο ωραία νούμερα της επιθεώρησης. Λέγεται «Δελτίο επιβίωσης στις δύσκολες μέρες». Πάντως, εγώ ξέρω κάποιους που πάνε σε κηδείες τις Κυριακές και σε μνημόσυνα για να πιουν τον καφέ τους με παξιμάδι, να φάνε το κεκάκι και να πιουν το κονιάκ τους. Ναι, το περίμενα ότι θα φτάσουν σ’ αυτό το σημείο τα πράγματα. Αφού ως κοινωνία χαλούσαμε περισσότερα από όσα βγάζαμε, λογικό ήταν. Εδώ παιδευόμαστε χρόνια να φτιάξουμε την εθνική Κορίνθου-Πατρών, οικογένειες ξεκληρίζονταν και μέσα σ’ ένα καλοκαίρι του 2004 φτιάξαμε την Αττική Οδό. Πού τα βρήκαμε; Το 2004 γέμισαν οι δρόμοι της Αθήνας με τζιπ Πόρσε Καγέν και τώρα είναι όλα παρκαρισμένα χωρίς πινακίδες. Γιατί ποιος μπορεί να τους βάζει βενζίνη; Ήταν μαθηματικά προδιαγεγραμμένο το μπαμ. Το πανηγύρι κάποτε θα τελείωνε. Για μένα ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε νοοτροπία και να δώσουμε αξία στα πράγματα που έχουν αξία όπως την υγεία, τη δουλειά, την οικογένεια, τη μόρφωση, τη σχέση μας με τον Θεό.

// Τα χαράτσια της ΔΕΗ είναι άδικα; Πόσο ακόμη μπορεί ο Έλληνας να στήσει πλάτη για τη χώρα του, όταν ο μισθός του μειώνεται ή δεν υπάρχει;
Τα χαράτσια ποτέ δεν είναι δίκαια. Μα, να πληρώνεις χαράτσι για το σπίτι που αγόρασες; Αφού για αυτό το ακίνητο που αγόρασες έχεις φορολογηθεί δεκάδες φορές. Και άλλο; Πόσο ακόμη; Εγώ πάλεψα για να αγοράσω ένα διαμέρισμα, όπως όλος ο κόσμος, και ευτυχώς έχω δουλειά και το πληρώνω. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αγόρασαν ένα σπίτι, μπορεί να το χρωστάνε ακόμη στην τράπεζα, που απολύθηκαν όμως από τη δουλειά τους ή στην εταιρεία τους το αφεντικό τους καθυστερεί να πληρώσει γιατί τον έχουν φεσώσει και αυτόν και αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Διαβάζω ότι σε 30.000 σπίτια που δεν είχαν πληρώσει κόπηκε το φως. Μα, ούτε στην κατοχή δεν είχε συμβεί αυτό. Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να κατανοήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι όχι μόνο που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν μια γαλοπούλα τα Χριστούγεννα;

// Βρισκόμαστε κάτω από γερμανική κατοχή;
Εσείς τι λέτε; Στην επιθεώρηση υπάρχει ένα νούμερο που εξελίσσεται το 2042. Η Ελλάδα είναι υπό γερμανική κατοχή και οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει την αντίσταση. Επαναστατούν για να ελευθερωθούν. Επαναστατούν για να έχουν ελπίδα τα παιδιά τους. Επαναστατούν γιατί τους έχουν εκμηδενίσει την υπερηφάνεια. Εγώ θεωρώ ότι οι Έλληνες δεν θα αντέξουν νέα δανειακή σύμβαση, νέο Μνημόνιο ακόμη πιο σκληρό. Δεν ξέρω αν θα αντέξουμε και μέχρι το 2015. Δεν πρέπει να επαναστατήσουμε με καταστροφή, με μηδενισμό, με κοινωνική διάλυση, αλλά να γίνουμε όλοι μια γροθιά και να διεκδικήσουμε τη γη μας και τη ζωή μας. Η Ελλάδα μας -γιατί πολλοί την ορέγονται- δεν είναι προς πώληση επειδή παίζουν κάποιοι τα παγκόσμια παιχνίδια τους.

// Θα χρεοκοπήσουμε;
Η προδοσία των πολιτικών δεν έγκειται στην οικονομική χρεοκοπία, αλλά στην ηθική. Το παιδί μου πηγαίνει στο ίδιο δημόσιο σχολείο που πήγαινα και εγώ, με τα ίδια θρανία, με τις ίδιες κρύες αίθουσες, με την ίδια στείρα παιδεία, ενώ είναι στη γενιά του ίντερνετ. Τα παιδιά μου δεν γνώρισαν την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας, γιατί κάποιοι τόσα χρόνια δούλευαν για την αποδόμησή της. Δεν ξέρω αν με φοβίζει περισσότερο η επιστροφή στη δραχμή ή η μη αυτοδυναμία ενός κόμματος στις επικείμενες εκλογές ή το αγγλικό δίκαιο, που θέλει τη χώρα μου στο πιάτο και τα διάφορα άλλα σενάρια ή με φοβίζει περισσότερο η αλλοτρίωση που έχει υποστεί ο Έλληνας στο φιλότιμο και στη ρήση «είμαστε φτωχοί αλλά τίμιοι».

// Τι σας λέει ο κόσμος στα καμαρίνια;
Ο κόσμος έχει τρομερή ανάγκη την κωμωδία! Έχει ανάγκη να διασκεδάσει. Να εκτονωθεί. Σ’ αυτήν την παράσταση ο κόσμος εκτονώνεται. Έρχεται με γέλια στα καμαρίνια και μου κάνει τον Ντίνο. Αλλά και όλος ο θίασος έχει χιούμορ, μας αρέσει η πλάκα. Ξέρουμε ότι όταν λέμε κάτι και πολλές φορές ίσως και έξω από το κείμενο, πολλές φορές αυτοσχεδιάζουμε, γινόμαστε εις γνώση μας η φωνή του κόσμου.

// Τι πρέπει να κάνουμε σ’ αυτήν την άθλια επίθεση που δεχόμαστε από το εξωτερικό;
Να ξανασυσπειρωθούμε! Και αυτό θα υπαγορευθεί μέσα από την κοινωνία.

// Πλακώνονται για το πότε θα γίνουν εκλογές, πριν ή μετά το Πάσχα…
Αυτό έχει σημασία; Αλήθεια, τι θα ψηφίζατε σήμερα;
Δεν με αφορά καθόλου. Όπως δεν με αφορούν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα έριχνα λευκό.

// Γιατί;
Το σύστημα όπως είναι σήμερα έχει τελειώσει. Η κοινωνία θα γεννήσει κάτι άλλο. Φέτος, του χρόνου; Δεν ξέρω. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Και να πάμε σε εκλογές, ποιοι θα συνεργαστούν μεταξύ τους; Αυτοί που υπέγραψαν το Μνημόνιο, την καταδίκη μας! Ελπίζω οι Έλληνες να ψηφίσουν αυτήν τη φορά σωστά.

// Η κοινωνική εξέγερση είναι προ των πυλών; Θα ζήσουμε την ελληνική άνοιξη;
Θα τη ζήσουμε. Αλλά ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

// Πώς σας φαίνεται που, ενώ ο κόσμος χάνεται, το θέμα των πολιτικών αρχηγών είναι να μη φύγουν από την καρέκλα και να κρατήσουν τις θέσεις για την οικογένεια;
Είναι γελοίοι! Το θέαμα είναι αποκρουστικό. Ας πάνε να δουλέψουν όπως όλος ο κόσμος. Ακόμη και στις ΗΠΑ ο πρόεδρος είναι για 2 τετραετίες.

// Γιατί δεν ψάχνουν για νέες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο;
Γιατί δεν έχουμε πολιτικούς με όραμα.

// Πόσο φταίει η ελληνική τηλεόραση για τα λάθος πρότυπα ζωής που έβαλε στους Έλληνες;
Δεν φταίνε μόνο τα μεσημεριανά αλλά και τα λάιφ στάιλ περιοδικά που σου έλεγαν ότι αν δεν κάνεις σκι στην Αράχοβα, δεν είσαι ευτυχισμένος. Ευτυχώς, που το πάρτι της αμετροέπειας τελείωσε. Στα θετικά της κρίσης!

// Τι θα κάνετε για εσάς και την οικογένειά σας όταν η κρίση χτυπήσει κόκκινο;
Θα πάω στη Ζάκυνθο. Τα πεθερικά μου έχουν το μποστάνι τους και είναι αυτάρκεις. Η επαρχία δεν βιώνει τόσο έντονα την κρίση. Φυσικά, δεν θέλω να αφήσω το θέατρο. Θα κάτσω μέχρι την τελευταία στιγμή να το πολεμήσω. Ο κόσμος τους ηθοποιούς μας έχει ανάγκη στα δύσκολα. Και τώρα έχουν μπει τα δύσκολα. Μπορεί να λέω ότι θα φύγω, θα πάω στο νησί, αλλά στο τέλος, με ξέρω, θα μείνω στη σκηνή για όσο υπάρχει χειροκρότημα!


Σχολιάστε εδώ