Για ένα άδειο πουκάμισο;

Η ρευστότητα κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, παρότι η ΝΔ εμφανίζεται ως βέβαιος νικητής των επικείμενων εθνικών εκλογών – κι αυτό γιατί τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα παραπέμπουν σʼ ένα μετεκλογικό σκηνικό αβεβαιότητας, αστάθειας και ενδεχομένως ακυβερνησίας. Την ίδια ώρα η παραδοσιακή εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εικόνα αποσύνθεσης, ως αποτέλεσμα της διετούς διακυβέρνησης, καθότι το «πικράναμε τον λαό, αλλά σώσαμε τη χώρα» δεν βρίσκει την αποδοχή των κεντροαριστερών κοινωνικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, τα κόμματα της Αριστεράς εμφανίζουν αθροιστικά άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως ως επιβράβευση της αντιμνημονιακής στάσης τους, ωστόσο αδυνατούν να προσφέρουν εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ενώ ουδείς είναι σε θέση να βεβαιώσει αν η άνοδός τους είναι μόνιμη ή συγκυριακή. Ως έχουν τα πράγματα, μετεκλογικά θα έχουμε είτε σκηνικό ακυβερνησίας είτε κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, και κυβέρνηση συνεργασίας να συγκροτηθεί, θα είναι μια αδύναμη και παραπαίουσα κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο λαϊκός παράγοντας έχει φτάσει στο «ως εδώ» και αρνείται να αναλάβει πρόσθετα βάρη για την έξοδο από την κρίση.

• Η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος έχει πλήξει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, που αναγκάστηκε ως κυβέρνηση Παπανδρέου να κινηθεί μακριά ή και ενάντια στις ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ απέτυχε να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα των θυσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ έχασε την πολιτική ταυτότητά του και απώλεσε το μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής επιρροής του. Κατά τη γνώμη μας, η μοναδική αχνή ελπίδα που έχει πλέον το ΠΑΣΟΚ για να ανακτήσει μέρος της εκλογικής επιρροής του είναι να μπορέσει η στελέχωσή του να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση, το νέο τοπίο οικονομικής σταθερότητας που θα διαμορφωθεί για τη χώρα. Διά ταύτα είναι λάθος το ΠΑΣΟΚ, μετά το PSI και την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, να ασχοληθεί με έναν εσωκομματικό διαγκωνισμό για αλλαγή ηγεσίας, αντί να ασχοληθεί συντεταγμένα με την πολιτική κεφαλαιοποίηση του τελευταίου εκβάντος, της επιχείρησης διάσωσης της χώρας. Ας πάει η αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ