Βόμβα στα δημοσιογραφικά Tαμεία με το κούρεμα

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, που έχει ζητήσει από τον περασμένο Μάιο το θέμα να είναι η βασική προτεραιότητα του αντιπροσωπευτικού προεδρείου που έπρεπε να έχει συγκροτηθεί στην ΕΣΗΕΑ.

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εκτός από τα ομόλογα που έχει αγοράσει την περίοδο 2010-11, έχει καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ποσά της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ και ο ΕΔΟΕΑΠ πάνω από 20 εκατ. ευρώ, χωρίς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, που καταθέσαμε τις διαμαρτυρίες μας, να γνωρίζουν πού έχουν επενδυθεί.

Το θέμα έθεσε εκ νέου στο ΔΣ της Ένωσης ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, που ζήτησε να συναφθεί αμέσως πολιτική συμφωνία από όλες τις παρατάξεις για να αντιμετωπισθεί.

Η διοίκηση Τρίμη όμως και οι πλευρές που τον στηρίζουν επιμένουν μόνο σε τυφλές απεργίες, που οι περισσότερες αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΔ, το πρόβλημα συνδέεται με τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) που δημιουργήθηκε με τον νόμο Πετραλιά, ύστερα από εισηγήσεις συγκριμένων παρατάξεων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ και της διοίκησης Μουλόπουλου στην ΠΟΕΣΥ.

Το τραγικότερο είναι –καταγγέλλει η ΚΕΔ– ότι από πέρυσι τον Φεβρουάριο δεν υπήρχε εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στο ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρότι είχαν επιλεγεί και από το ΠΑΣΟΚ οι Σόμπολος – Νταβανέλλος, και η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε υιοθετήσει με απόφαση Κουτρουμάνη τις αντασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Πετραλιά, ενάντια στον οποίο δύο χρόνια πριν είχαν γίνει όλες οι απεργίες για να καταργηθεί.

Τα συνολικά ποσά που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων, την παραμονή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ήταν:

– έντοκα γραμμάτια Δημοσίου 4,5 δισ. ευρώ.

– ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (λήξεως 2013-2037) 18,6 δισ. ευρώ.

Με τη μόνη διαφορά ότι στα κεφάλαια από τα δημοσιογραφικά ταμεία δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και η χρησιμοποίησή τους από το Δημόσιο χωρίς επιστροφή ισοδυναμεί με δήμευση.


Σχολιάστε εδώ