αμυντικά θέματα

Τείχος προστασίας…

ξ Απίστευτα πράγματα σκαρφίζονται κάποιοι! Σύμφωνα λοιπόν με διαταγή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), σχεδιάζεται η χρησιμοποίηση εκατοντάδων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα παραταχθούν απέναντι από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να παρακολουθήσουν δήθεν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, παίζοντας όμως στην ουσία το «τείχος προστασίας» των επισήμων που θα βρίσκονται στη γνωστή εξέδρα από τους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες. Μάλιστα, το κάλεσμα θα γίνει με τη μορφή «ονομαστικών προσκλήσεων», οι οποίες θα παραλαμβάνονται από 16 έως 23 Μαρτίου 2012! Το σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις εξαγριώνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες…

Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει

ξ Ολοκληρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2012 οι εργασίες της 166ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ και, όπως κάθε φορά, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η μόνη είδηση που βγήκε αφορούσε την επιχείρηση ISAF, όπου η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον αφγανικό στρατό και η συνεισφορά της Συμμαχίας θα συνεχιστούν και μετά το 2014, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου, ο

Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Benjamin Gantz, της Γαλλίας, Ναύαρχο Edouard Guillaud, και της Τουρκίας, Στρατηγό Necdet Οzel. Με τον ισραηλινό και τον γάλλο Αρχηγό τα θέματα προς συζήτηση είναι λίγο-πολύ γνωστά, με τον Τούρκο όμως τι να συζητήσεις, όταν κάθε μέρα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη -εσχάτως και ελικόπτερα (έξι προχθές)- αμφισβητούν ευθέως εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Yποκόμητες εξοπλισμών

ξ Πέραν των βαρόνων των εξοπλισμών, των εθνικών προμηθευτών και ενίων ΜΜΕ στη σκιά του ΥΕΘΑ, υπάρχει μέγα πλήθος υποκόμητων, βαρονέτων και «ευγενών παιδιών» με πολυτελή αυτοκίνητα, βίλες στη Μύκονο και Αράχοβα, off shore εταιρείες, πλούσιες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες… Είναι οι συνεργάτες και παρακεντέδες των πρώτων.

ξ Πάμπολλοι από αυτούς δεν άφησαν κι εφέτος την αγαπημένη τους συνήθεια να επισκεφθούν τα προσφιλή τους στέκια στα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα.

ξ Θα τους συναντήσετε εύκολα στα επιτελεία ή τη ΓΔΑΕΕ, όπου και σήμερα προσέρχονται για συζητήσεις αντισταθμιστικών και εκκρεμοτήτων παρελθούσης χρήσης, με μοναδική άνεση ανθρώπων που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο ενώ, απλώς, εκπροσωπούν τη διαπλοκή, την κλεπτοκρατία και τον παρασιτισμό, στηριζόμενοι στις ομάδες επιρροής που έχουν στήσει τα μεγάλα φαγοπότια από την εποχή των Σημιτο-Ακο-Γιάννων.

Να δούμε κι εδώ κάποιο «πόθεν έσχες»;

ξ Φίλος της στήλης, ταξίαρχος ε.α. της ΠΑ, μου γράφει: «Δεν θα βρεθεί κάποιος να ελέγξει την προέλευση της φοβερής περιουσίας των ”μικρών πιράχνας”, που τους υποδέχονται με τιμές και δόξες στις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ;».

ξ Μήπως έχει δίκιο; Να πηγαινοέρχονται γνωστοί κομπιναδόροι, άνετοι και αεράτοι, για να στήσουν κι άλλες απάτες;

Και κάτι αισιόδοξο

ξ Στις αρχές του 2ου π.Χ. αιώνα, ο ρωμαίος ύπατος Φλαμινίκος εξεδήλωσε προθέσεις ανάμειξης στα Πελοποννησιακά. Ο αρκάδας στρατηγός Φιλοποίμην αποφάσισε να συμβουλευθεί το Μαντείο των Δελφών.

ξ Η Πυθία έδωσε τον χρησμό, που θεωρείται ο απόλυτος ορισμός της Ελλάδας: «Ασκός κλυδωνιζόμενος, μηδεπώποτε βυθιζόμενος».

ξ Οι Ρωμαίοι ήλθαν, σαν πρώτο κύμα. Ακολούθησαν Γότθοι, Άβαροι, Φράγκοι, Καταλανοί, Σέρβοι, Άραβες, Γερμανοί και άλλοι, ων ουκ έστι αριθμός. Ο ασκός δεν βυθιζόταν.

ξ Τώρα, όμως, κινδυνεύει να βυθιστεί. Δε γνώριζαν αυτοί, οι θεοί, που τον μαστόρευαν, ότι θα υπάρξουν χειρότεροι από τους Άβαρους, Γότθους κ.ά., Έλληνες πολιτικοί; Θα αντέξει ο ασκός;

Λεφτά υπάρχουν…

ξ Αφού ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Δημήτρης Γεωργιόπουλος ενέκρινε την παροχή πίστωσης, συνολικού ύψους 38.941.642,4 ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης ΑΩ 27/2000, που απορρέει από την Κύρια Σύμβαση 030Α/2000 (απίστευτο, μιλάμε δηλαδή για συμβάσεις προ 12ετίας!). Πρόκειται για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger επί οχήματος τύπου Hummer, από την εταιρεία Rheinmetall, και αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων υποκατασκευαστικού έργου από τις εταιρείες ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, INTRACOM και MILTECH. Τι να πει κανείς! Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

ΚΥΣΕΑ

ξ Δηλαδή Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Άμυνας…

ξ Άλλοι το ονόμασαν, επί εποχής Σημίτη, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών ή Αυθαιρεσιών.

ξ Με το ΦΕΚ 217/29-Οκτ-09, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθόρισε τη σύνθεσή του (πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι, οι υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης κ.λπ., Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Προστασίας Πολίτη κ.ά.).

ξ Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, εκτός!

ξ Αυτή η αθλιότητα κληρονομήθηκε από τη ΝΔ, που, το 2004, ευθύς ως ανέλαβε την εξουσία, πέταξε τον Α/ΓΕΕΘΑ εκτός ΚΥΣΕΑ, απαξιώνοντας το Στράτευμα, που, δυστυχώς, δεν αντέδρασε τότε! Συγκρατούμαι να μην αναφέρω το όνομα του τότε Α/ΓΕΕΘΑ.

ξ Σήμερα, κοντολογίς, αν εισαχθεί προς συζήτηση η προμήθεια βλημάτων αέρος-εδάφους για την ΠΑ, θα αποφανθούν οι κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος, Ρέππας, όχι όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ! Παγκόσμιος πρωτοτυπία και ρεκόρ Γκίνες γελοιότητας…

ξ Κύριε Αβραμόπουλε, κάντε αμέσως μια τροποποίηση ή, το καλύτερο, καταργήστε το ΚΥΣΕΑ. Η ύπαρξή του είναι μόνο συγκαλυπτική παρανομιών. Όπως τελευταία των απαράδεκτων κρίσεων των ΓιωργοΜπεγλίτηδων… Θα είναι το καλύτερο δώρο από σας στις ΕΔ το 2012.

Συγχαρητήρια!

ξ Στην INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS, που ανακοίνωσε (19 Δεκεμβρίου) ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τις παραδόσεις συστημάτων ενδοεπικοινωνιών που προορίζονται για εξοπλισμό των σουηδικών (SAAB) ραντάρ ARTHOUR, που θεωρούνται από τα κορυφαία.

ξ Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 3 τέτοια συστήματα, από σπόντα (προορίζονταν για την Κύπρο, αρχικά). Το 1998 ο κ. Τσοχατζόπουλος ακύρωσε σύμβαση αγοράς 6 ARTHOUR, προκειμένου η πίστωση (140 εκατ. δολάρια) να οδεύσει στην αγορά ραντάρ TPQ-37, παρά τη σθεναρή αντίδραση του ΓΕΣ, τα οποία τελικά απεδείχθησαν παντελώς ανεπαρκή.

ξ Σήμερα, το ΓΕΣ προωθεί, μετά τόσα χρόνια, συμφωνία υποστήριξης (FOS) των ραντάρ με τη SAAB.

Τους «ρούμπωσε»…

…η GRIPEN Σοηδίας τους μεγάλους κατασκευαστές (BOEING, LOCKHEED, DASSAULT κ.ά.) εννοώ, που κοιτάζουν έκπληκτοι τη δράση της μικρής αεροπορικής βιομηχανίας.

ξ Μετά την πώληση μικρού αριθμού μαχητικών στην Ταϊλάνδη, τώρα υπογράφει σύμβαση για 22 με την Ελβετία!

ξ Θα διερωτηθείτε, ποιες απειλές δέχεται η χώρα; Από το Λουξεμβούργο; Τη Γαλλία; Την Αυστρία; Ένα ντε… Αυτά είναι ψιλά γράμματα, που δεν μπορώ να τα διαβάσω.

ξ Εν τούτοις, οι σοσιαλιστές ζητάνε δημοψήφισμα για την αγορά.

ξ Ας καλέσουν τον ΓΑΠ. Ξέρει από αυτά…

Και μια ματιά στα πέριξ

ξ Το τουρκικό ΥΕΘΑ, εκτιμώντας ότι τα αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UAV’ s) έχουν, πλέον, κυρίαρχο ρόλο στο πεδίο της μάχης, αναπτύσσει το UAV AMKA, αποκλειστικά τουρκικής έμπνευσης και κατασκευής, με μέσο ύψος δράσης 30.000 πόδια.

ξ Οι δοκιμές αυτών των UAV’ s απέτυχαν το 2011, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

ξ Η Τουρκία έχει, ωστόσο, αγοράσει πέρυσι 10 UAV’ s τύπου HERON από το Ισραήλ (183 εκατ. δολάρια) και 40 HARPIES (με φορτία εκρηκτικών) προ οκταετίας.

ξ Επίσης, η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) υπέγραψε τον Μάιο του 2011 συμφωνία με την Ευρωπαϊκή EADS για συμμετοχή στην κατασκευή του ευρωπαϊκού UAV TALARION.

ξ Πέραν αυτών, μια μικρή τουρκική εταιρεία (BAYRACTAR) προχωρεί πεισματικά στην κατασκευή UAV με οροφή πτήσης 18.000 πόδια, με επιτυχείς, μέχρι τούδε, δοκιμές.

ξ Εδώ κι ενταύθα, η Πατρίς κοιμάται…

Βουλή και εξοπλισμοί

ξ Την Τρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, υπό τον κ. Ευτ. Διαμανάκη, και ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα.

– Προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων

LEO ΙΙ.

– Φρεγάτες FREMM (Σάλπισμα Νομής…)

– Θέματα Ναυπηγείου Ελευσίνας-Υποβρυχίων

– Ανταλλακτικά αεροσκαφών

Δεν ασχολήθηκε με την ανάθεση καταστροφής ναρκών σε ιδιώτη. Ο φάκελος ανασύρθηκε εσπευσμένως λόγω της διάτρητης εισήγησης. Υπήρξε «διαβασμένος» βουλευτής που περίμενε στη… γωνία. Ποιος εμμένει και γιατί;


Σχολιάστε εδώ