Αδιαπραγμάτευτες οι «κόκκινες γραμμές»

Κερδισμένος, κατά κοινή εκτίμηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρά τις πιέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως του Γ. Καρατζαφέρη παρέμεινε αμετακίνητος στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει σε μια σειρά θεμάτων. Έτσι, πέτυχε να «μπλοκάρει» την παράταση του βίου της κυβέρνησης αλλά και την περικοπή μισθών (13ου και 14ου) και συντάξεων (επικουρικές). Το κλίμα ήταν εξαρχής τεταμένο, καθώς λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη διαρροές από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα κατηγορούσε τον κ. Σαμαρά για την «επαμφοτερίζουσα στάση» της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης. Στη Λ. Συγγρού είχαν ενημερωθεί σχετικά και ο κ. Σαμαράς προσήλθε στο πρωθυπουργικό μέγαρο αποφασισμένος να δώσει σκληρές απαντήσεις.

Η κόντρα ξεκίνησε από την αρχή σχεδόν της συνεδρίασης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση πρέπει να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και να μιλάμε με ειλικρίνεια. Δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες». Μιλώντας πάντα σε πρώτο πληθυντικό, είπε ακόμα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι «πρέπει να φροντίσουμε να μη διαταραχθεί η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων και όχι μετά τις εκλογές». Επίσης, σημείωσε πως «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί».

Ο κ. Σαμαράς πήρε αμέσως τον λόγο και ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο όχι μόνο στον κ. Παπανδρέου αλλά και στον πρωθυπουργό ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής» και «δεν συγκυβερνούμε», καθώς η παρούσα κυβέρνηση «είναι ειδικού σκοπού». Σημείωσε, μάλιστα, πως η ΝΔ συμμετέχει συμβολικά στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τους δύο αντιπροέδρους της» και αμέσως μετά πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας πως τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν προβλήματα και στην κυβέρνηση. «Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ», είπε και σημείωσε ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν την προσοχή τους στραμμένη στα εσωκομματικά και όχι στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς, όμως, έθεσε με απόλυτη σαφήνεια και «κόκκινες γραμμές» πρωτίστως όσον αφορά τις νέες απαιτήσεις της «τρόικας» για περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα φέρουν νέα ύφεση. Μάλιστα, ανέπτυξε και έναν υπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχεί σε τέσσερις επιπλέον μονάδες ύφεσης. Υποστήριξε ακόμη ότι πριν υπάρξει τοποθέτηση θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού που ετέθη, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι δικαίωμά του να τον κάνει, αλλά ξεκαθάρισε πως όποιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση. Αναφορικά με το μικρό σχήμα που προτείνεται (κυρίως από τον Γ. Καρατζαφέρη) να έχει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι κατ’ αρχήν είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει αλλαγές, αλλά ως προς το μικρό σχήμα επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων. Αυτό, όμως, πρόσθεσε, προϋποθέτει νομοθετικές ρυθμίσεις και Προεδρικά Διατάγματα, γεγονός που απαιτεί βάθος χρόνου, τον οποίο δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Όσο για τον παραλληλισμό που γίνεται με την κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι εκεί η συμφωνία προβλέπει διετή θητεία για το κυβερνητικό σχήμα.

Προς το τέλος της σύσκεψης ετέθη και το θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης από τον κ. Καρατζαφέρη, επί του οποίου «πλειοδότησε» ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η τετραετής θητεία, δηλαδή να μείνει μέχρι το 2013. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας, θα ήμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό», σημειώνοντας ότι, αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν από το Πάσχα. Ο κ. Σαμαράς, πάντως, αρνήθηκε και την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για αλλαγή εκλογικού νόμου, με καθιέρωση λίστας και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.


Σχολιάστε εδώ