Έμειναν από λεφτά…

-Δεν βλέπω να παραμένει ακόμη για καιρό ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Ζέππος, παρά τη στήριξη που του προσφέρει ο κ. Παπανδρέου και το βέτο που έχει βάλει ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος έχει πάρει υπό την προστασία του όλα τα «παιδιά» του Γιωργάκη. Όλα έχουν ένα τέλος…
DΧωρίς διευθυντή έμεινε σε μια κρίσιμη περίοδο η Διεύθυνση Ελληνορωσικών Σχέσεων, στην οποία τοποθετήθηκε ο Θ. Καμαρινός – Οικονόμου, που επέστρεψε από την Κορυτσά με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο.
8Τη διάλυση του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη επιδιώκουν διαχρονικά οι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου, οι μειονοτικοί βουλευτές, οι ψευτομουφτήδες και η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης». Τελευταίος σύμμαχός τους η… εφεδρεία, που αποδεκατίζει την κρίσιμη αυτή Διεύθυνση του ΥΠΕΞ και, όπως συμβαίνει και στη φύση, το κενό που αφήνει η ελληνική διοίκηση στον τομέα αυτό, σπεύδει αυτομάτως να το καλύψει το τουρκικό προξενείο, που δεν φείδεται ούτε πόρων, ούτε ανθρώπινου δυναμικού για να πετύχει τους στόχους του.

3Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προφανώς δεν θα μπορούσε λόγω και της σημερινής ιδιότητάς του, ακόμη κι αν το επιθυμούσε, να μεταβεί στη Χάγη και να καταθέσει στη δίκη του Ράντοβαν Κάραζιτς, ο οποίος τον έχει προτείνει ως μάρτυρα. Κατανοώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες, πάντως, μόνο πικρία προκαλεί η ανάγνωση της επιστολής που παρέδωσε στο δικαστήριο η ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, με την οποία ο κ. Παπούλιας δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση και δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο για την υπόθεση στο αρχείο του…
Βεβαίως αρκεί μια απλή αναζήτηση των δηλώσεων του κ. Παπούλια, υπουργού Εξωτερικών τότε, και των μεσολαβητικών προσπαθειών που αναλάμβανε προς την πλευρά των Σερβοβόσνιων αλλά και του Ιζετμπέκοβιτς, για να διαπιστώσει κανείς πάλι ότι και στην περίπτωση του Κάραζιτς ισχύει το «δρυός πεσούσης…».

-Για να μην αδικήσουμε κανέναν, έστω και με καθυστέρηση καταγράφουμε την επιστολή που έστειλαν σε όλες τις ενώσεις οι συμμετέχοντες στην ομάδα Δημητριάδη για τη διαμόρφωση του νέου οργανισμού του ΥΠΕΞ. Αιχμή της επιστολής οι «ψευδείς ισχυρισμοί και υπαινικτικοί και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί» για το έργο της ομάδας εργασίας από τον Γ. Αϋφαντή.
D«Η συμπεριφορά του συναδέλφου προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη όλων των μελών της ομάδας εργασίας και απαξιώνει το έργο της, το οποίο δεν έχει καν ακόμα δημοσιοποιηθεί, ώστε να τεθεί στο μικροσκόπιο της οιασδήποτε, δίκαιης ή άδικης, κριτικής».
«Θεωρήσαμε ως ευκαιρία το γεγονός ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου αποφάσισαν να γίνει η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εκ των έσω και μέσω του αμιγώς υπηρεσιακού διαύλου. Και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, στο μέτρο και τον βαθμό που μας αναλογούσε. Φέραμε εις πέρας το έργο που μας ανατέθηκε, υπακούοντας στη συνείδησή μας και μόνον σε αυτήν. Ουδείς ποτέ μας υπαγόρευσε το περιεχόμενο του αποτελέσματος της εργασίας μας, το οποίο αποτυπώθηκε σε ένα κείμενο επιλογών, περίπου διακοσίων σελίδων».
8 «Δεν μπορούμε επʼ ουδενί να δεχθούμε να μας αποδίδονται προθέσεις ή επιδιώξεις ιδιοτελείς και να δεχόμαστε κακόπιστη και κακόβουλη κριτική με βάση παντελώς ψευδείς ισχυρισμούς για το περιεχόμενο του έργου μας, και μάλιστα από εκείνους που ούτε καν το γνωρίζουν. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι αντισυναδελφικές, αντιδεοντολογικές και απάδουν προς τα ήθη του τπουργείου», καταλήγει η επιστολή.
-Το πρόβλημα που παραμένει όμως είναι ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει το προϊόν που παρήγαγε η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας επιλογής του κ. Δρούτσα. Οι προτάσεις της θα έπρεπε να είχαν τεθεί υπόψη τουλάχιστον των ενώσεων, ώστε να υπάρξει μια πρώτη διαβούλευση. Η μυστικότητα γύρω από τις συγκεκριμένες προτάσεις μόνον υποψίες γεννά.
DΜια και είπαμε για τον φον Δημήτριο, μήπως τον είδε κανείς ή μήπως άκουσε νέα του; Εξάλλου, τώρα που η σύζυγός του, όπως διαβάσαμε, έπιασε δουλειά στο Βερολίνο, και στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου δεν αισθάνεται και τόσο καλά (πολιτικά), μάλλον δεν θα έχει και κανέναν λόγο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα (την Ελλάδα).
8Γερμανομαθής και γερμανοτραφής, δεν θα είναι δύσκολο μετά τη θητεία στην Ευρωβουλή να αναζητήσει επαγγελματική αποκατάσταση στη Γερμανία, όπου εξάλλου είχε αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών και με think tanks. Εξάλλου, στην Αθήνα ο καιρός των «κηπουρών» φαίνεται ότι πέρασε οριστικά…

3Από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Θ. Τσούρα για το θέμα των απόρρητων δαπανών προέκυψε η είδηση ότι από τις 11 Νοεμβρίου 2011 δεν έχουν εγκριθεί εκταμιεύσεις. Επιβεβαιώνει έτσι τη φήμη του για τη δυσκολία που έχει να βάζει υπογραφές.

Τριπλασιάστηκαν!

Προσεκτικός ο κ. Δήμας, απαντά ότι για το 2011 η «αρχικώς εγγεγραμμένη πίστωση για τις απόρρητες δαπάνες ανήλθε σε 34.150.000 ευρώ, ενώ για το 2010 τα αρχικώς εγκριθέντα ποσά ανήλθαν σε 18.000.000 ευρώ και το ποσό που τελικώς δαπανήθηκε ανήλθε σε 56.073.300 ευρώ».

Το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις συνεχείς ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, που αποκάλυψε για πρώτη φορά αυτή την υπερβολική διόγκωση των απόρρητων δαπανών την πρώτη χρονιά της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, παραμένει ανοιχτό για ουσιαστικό έλεγχο. Πάντως, το πρόβλημα με τη διαχείριση των απόρρητων δαπανών δεν λύνεται με το κόψιμο των εγκρίσεων, αλλά με αναζήτηση τρόπου διαφανούς διάθεσής τους. Από τις απόρρητες δαπάνες χρηματοδοτούνται πολλές εθνικά ευαίσθητες και κρίσιμες υποθέσεις, και το κόψιμο όλων των εγκρίσεων μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί.

3Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, αλλά δεν μπορεί να μην καταγραφεί το γεγονός ότι η Μόσχα και ο Β. Πούτιν είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Α. Σαμαρά ακόμη και ως αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν βρήκαν χρόνο να υποδεχθούν τον Γ. Παπανδρέου. Για να μη θυμίσουμε τις συνεχείς αναβολές των επισκέψεων των κ. Δρούτσα και Λαμπρινίδη στη Ρωσία…


Σχολιάστε εδώ